Είναι από τις περιπτώσεις που νοιώθεις όμορφα που είσαι Έλληνας: Τον στρατηγικό διάλογο Αθήνας και Ουάσιγκτον ακολούθησαν οι ύμνοι των Αμερικανών για την Ελλάδα μας… (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης (Α) κάνει δηλώσεις δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του ‘Αντονι Μπλίνκεν (Anthony Blinken) (Δ), κατά τη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Ουάσινγκτον, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ήταν μία πολύ μέρα η χθεσινή Παρασκευή για την Ελλάδα, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ο πέμπτος στρατηγικός διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε «καταληφθεί» από τους Έλληνες, όπως μας είπε ικανοποιημένος Αμερικανός αξιωματούχος που συμμετείχε στις προετοιμασίες των πολλών συναντήσεων. Η αλήθεια είναι ότι όπου και να κυκλοφορούσαμε ακούγαμε ελληνικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβειρα στην Ουάσιγκτον Κατερίνα Νασίκα, και πολλοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι που έφτασαν από την Αθήνα, κάθισαν απέναντι από τους ομολόγους τους με τους οποίους συζήτησαν τα πάντα. Όλο το πλέγμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες ομολογουμένως βρίσκονται στο καλύτερο τους επίπεδο από ποτέ.

  • «Η σημερινή μας συνάντηση», είπε ο κ. Μπλίνκεν, «σηματοδοτεί την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Ως εκ τούτου, μέσω του στρατηγικού μας διαλόγου, μπορούμε να ορίσουμε ένα όραμα και να ενισχύσουμε πολιτικές που βασίζονται σε κοινές αξίες, ώστε να συνεργαστούμε για την ευημερία των εθνών μας και την παγκόσμια ειρήνη».

«Μια τέτοια ουσιαστική συνεργασία», απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης, «χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, λαμβάνοντας υπόψη τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και οι πανδημίες που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αναφέροντας ελληνικές λέξεις στα ελληνικά, κάτι που ενθουσίασε τον Αμερικανό ομόλογό του.




«Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου να κλείσω με μερικές οικουμενικές ελληνικές λέξεις: φιλοξενία, συνέργεια, οικουμένη, δημοκρατία. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας και προσβλέπω σε περαιτέρω συνέργειες μεταξύ των κυβερνήσεων και των εθνών μας στη βάση του κοινού ήθους, ώστε να αναπτύξουμε μια ειρηνική και δημοκρατική οικουμένη», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Οι δύο υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαίωσαν το άριστο κλίμα των σχέσεων, και μία απόλυτη συνεργασία σε όλους τους τομείς, και στον στρατιωτικό, που ανέβασαν την Ελλάδα σε ύψιστο στρατηγικό σύμμαχο για την αμερικανική υπερδύναμη.

Η Αλεξανδρούπολη είναι πλέον στα στόματα όλων των Αμερικανών που ασχολούνται με την Ελλάδα, και δεν είναι τυχαίο ότι στις συζητήσεις συμμετείχε ο πρώην πρέσβης στην Ελλάδα και νυν υφυπουργός Εξωτερικών για τα θέματα ενέργειας, Τζέφρι Πάιατ.

Αλλά και οι επενδύσεις είχαν σημαντική θέση στις συνομιλίες. Φαίνεται ότι ο κ. Φραγκογιάνης με τους Αμερικανούς ομολόγους του προώθησαν μερικές καλές επενδύσεις που θα ανακοινωθούν προσεχώς.




«Η οικονομία μας», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, «έχει επιστρέψει σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό οφείλεται επίσης, στις εμβληματικές άμεσες ξένες επενδύσεις από τις ΗΠΑ, όπως της Microsoft, της Amazon, της Google, της Pfizer και τις επενδύσεις της ONEX στα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας. Επενδύσεις που εμβαθύνουν τις εμπορικές μας σχέσεις», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

Αναφερόμενος στα θέματα της ασφάλειας, ο κ. Μπλίνκεν που ήταν εμφανώς κουρασμένος καθώς είχε επιστρέψει το βράδυ από την 7η αποστολή του στη Μέση Ανατολή, ήταν αποκαλυπτικός για τη σημασία που δίνει η επίσημη Ουάσιγκτον στην Ελλάδα και τη θέση της στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ενισχύουν από κοινού τη διατλαντική άμυνα και ασφάλεια μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Οι χώρες μας, τόνισε, εργάζονται για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Η Τουρκία ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης αλλά οι δύο υπουργοί απέφυγαν να την αναφέρουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η κατοχική χώρα, προς το παρόν, έχει «ηρεμήσει» και δεν απειλεί την Ελλάδα στο Αιγαίο. Αλλά τόσο η Αθήνα, όσο και η Ουάσιγκτον παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις και είναι έτοιμες να αντιδράσουν εάν χρειαστεί, με διπλωματικά βεβαίως μέσα.

Είναι βέβαιο ότι οι νομοθέτες των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής έχουν λάβει τις διαβεβαιώσεις που ζήτησαν από τον Άντονι Μπλίνκεν για τα F-16 που επιθυμεί να αγοράσει η Τουρκία.




Επειδή αρκετοί «ψεκασμένοι» στην Ελλάδα δεν μπορούν να καταλάβουν πως λειτουργεί το σύστημα και γιατί ο Αμερικανός υπουργός έστειλε την επιστολή στο Κογκρέσο και όχι στην Αθήνα, πρέπει να εξηγήσομε ξανά, ότι το θέμα των «τουρκικών» F-16 αφορά τους νομοθέτες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όχι την Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να σταματήσει, όπως και καμία άλλη χώρα, οποιαδήποτε πώληση αμερικανικού πολεμικού υλικού.

Εάν η Τουρκία παραβεί τους κανόνες, και χρησιμοποιήσει ξανά τα F-16 για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, οι νομοθέτες είναι αυτοί που θα ξεκινήσουν τη διαδικασία «παγώματος» της πώλησης των μαχητικών. Η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να το πράξει. Και εδώ αρχίζει το έργο της Ελληνικής Ομογένειας. Οι ακτιβιστές, όπως έπραξαν και με την υπόθεση των “τουρκικών” F-35, που δεν πήρε ποτέ η κατοχική χώρα, έχουν και την εμπειρία και πολλά διπλωματικά και άλλα νόμιμα «όπλα» να χρησιμοποιήσουν.




ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Προκάλεσε πολλά θετικά σχόλια η επιμονή του κ. Γεραπετρίτη να τονίζει σε όλες τι συζητήσεις και σε αυτήν με τον κ. Μπλίνκεν, την ανάγκη να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο για την Κύπρο. Στην εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, ένας …«πανέξυπνος» Τούρκος φοιτητής έριξε την ανοησία ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τα δύο κράτη για το παλαιστινιακό και τα απορρίπτει στην Κύπρο. Ο Έλληνας υπουργός ήταν καταπέλτης και τον αποστόμωσε. Πήρε πληρωμένη απάντηση…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Η πολιτική ηγεσία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, πρέπει να αποφασίσουν από κοινού και να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Είναι πλέον εθνικό θέμα η πάταξη του άθλιου αυτού “φαινομένου”.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σ’ αυτήν την πόλη, την Ουάσιγκτον, χρειάζονται και οι …«τρελοί»: Ένας γερουσιαστής, για δικούς του λόγους, λέει όχι στα F-16 που πρόσφεραν οι ΗΠΑ στους φίλους της Χαμάς, στην Άγκυρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: