Σ’ αυτήν την πόλη, την Ουάσιγκτον, χρειάζονται και οι …«τρελοί»: Ένας γερουσιαστής, για δικούς του λόγους, λέει όχι στα F-16 που πρόσφεραν οι ΗΠΑ στους φίλους της Χαμάς, στην Άγκυρα

epa09910387 Senator Rand Paul, a Republican from Kentucky, speaks during a Senate Foreign Relations Committee hearing in Washington, DC, USA. EPA, Al Drago, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ο «αντάρτης» γερουσιαστής Ραντ Πολ (Ρεπουμπλικανός, αντιπροσωπεύει την Πολιτεία του Κεντάκι) έκανε μία μη αναμενόμενη κίνηση. Με απλά λόγια δεν την περιμέναμε, καθώς το γνωστό κύκλωμα της Ουάσιγκτον τα είχε διευθετήσει διαφορετικά. Δηλαδή:

Τα F-35 στην Ελλάδα, τα F-16 στην Τουρκία, μία επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στους επικεφαλής των προέδρων των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και στην …έξω η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία παραμένει υπό τουρκική κατοχή.

Με την επιστολή του κ. Μπλίνκεν, η Ελλάδα λίγο-πολύ εξασφαλίζεται: εάν η Τουρκία επαναλάβει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, οι Αμερικανοί νομοθέτες θα μπορούν να ανατρέψουν την πώληση των F-16 στην κατοχική δύναμη.

Ο κ. Πολ, λοιπόν, κατέθεσε ψήφισμα στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας με το οποίο προσπαθεί να εμποδίσει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία.

Από τη στιγμή της κατάθεσης του ψηφίσματος, ξεκίνησαν σενάρια τα οποία -λόγω της δημοσιογραφικής «διαστροφής»- έπρεπε να διαβαστούν όλα.

Στην αρχή εντοπίσαμε ένα «μούδιασμα», στη συνέχεια προκρίθηκε το τουρκικό αφήγημα της «ψευτομαγκιάς» ότι δεν τρέχει τίποτα και «δεν φοβόμαστε», διότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα καταθέσει βέτο εάν το αίτημα του κ. Πολ οδηγηθεί με κάποιο τρόπο στην Ολομέλεια της Γερουσίας. Ακούσαμε και άλλες αμπελοφιλοσοφίες.

Η παρέμβαση του γερουσιαστή, ο οποίος είναι γιος του Ρον Πολ, και παραμένει υποστηρικτής του περίεργου Tea Party, έγινε όχι με στόχο την Τουρκία, αλλά επειδή έχει γενικά θέματα με την πώληση του αμερικανικού πολεμικού υλικού. Όμως, αυτή η παρέμβαση έστρεψε ξανά τα φώτα στην κατοχική δύναμη και επαναφέρει στον αφρό ένα θέμα, την πώληση των F-16, που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ νόμιζε πως έχει «κλείσει» οριστικά.

Θα μπορούσα να κάνω πρόβλεψη για την έκβαση αυτής της προσπάθειας του κ. Πολ, αλλά θα την αποφύγω για τώρα. Αλλά, αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι τούτο: μπορεί να γίνει η …στραβή και σε οκτώ μέρες η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να τρέχει και να μην προλαβαίνει.

Εάν δεν «σκοτωθεί» εν τη γενέσει της η ένσταση του κ. Πολ, θα μπορούσε χρησιμοποιώντας τα διάφορα εργαλεία του Κογκρέσου να καθυστερήσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία για ένα τουλάχιστον χρόνο. Του δίνουν το δικαίωμα οι κανονισμοί της Γερουσίας να σέρνει τα πόδια του για τόσο μεγάλο διάστημα.

Θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία; Ουδείς γνωρίζει. Είναι απρόβλεπτος και γενικά ομιλώντας φαίνεται να είναι ένας πολιτικός που παλεύει για τις πολιτικές του ιδέες και για τα «ιδανικά» μίας ισχυρής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κομματος.

Ο κ. Πολ έχει καταθέσει πέντε ενστάσεις για διάφορα θέματα. Θα δούμε, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες εάν πραγματικά επιθυμεί να ταλαιπωρήσει την Τουρκία και τον Λευκό Οίκο ή απλά σπάει πλάκα!

Πάντως, όπως μου είπε ένας από τους ανθρώπους μας στο Λόμπι: Σ’ αυτήν την πόλη, στην Ουάσιγκτον, χρειάζονται και οι …«τρελοί»: Ένας γερουσιαστής, λοιπόν, για δικούς του λόγους, λέει όχι στα F-16 που πρόσφερε ο κ. Μπάιντεν στους φίλους της Χαμάς, στον Ερντογάν και στα τσογλάνια του, στην Άγκυρα.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Στο Ευρωκοινοβούλιο (και στην Ελλάδα) ανακάλυψαν τον …τροχό! Ας το ξαναπούμε: Η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη στη χώρα, είναι μέσα στο DNA της… Επιτέλους, τι δεν καταλαβαίνουμε; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: