Ποιος εκβιάζει ποιόν; Ποιος κοροϊδεύει ποιόν; Νέος γύρος αμερικανοτουρκικής “σύγκρουσης” για τους ρωσικούς S-400 και τα αμερικανικά F-35… Η απάντηση στη Hellas Journal… (video)

epa11132821 US President Joe Biden (L) and first lady Dr. Jill Biden (R) after delivering remarks at the Black History Month Reception at the White House in Washington, D.C., USA. EPA, ANNABELLE GORDON, CNP, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Υποβόσκει νέα κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, την οποία προσπαθούν να κρύψουν στην Ουάσιγκτον, αλλά δεν «μασούν» οι αναλυτές καθώς γνωρίζουν πολύ καλά πως οι Αμερικανοί γενικά, και ειδικά οι αξιωματούχοι αυτής της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, είναι δεδομένοι.

Αν η Ελλάδα ή η Κύπρος προκαλούσαν το 10% των προβλημάτων που τους δημιουργεί η Τουρκία, θα έριχναν …κεραμίδια στα κεφάλια των ηγετών τους, για να θυμηθούμε τις απειλές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την απόρριψη του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν. Αλλά, την κατοχική Τουρκία, την πιο παραβατική χώρα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, δεν την ενοχλούν οι …αγαπημένοι μας σύμμαχοι.

Το νέο θέμα αντιπαράθεσης είναι το ρωσικό σύστημα S-400 και ο τουρκικός «έρωτας» με τα μαχητικά F-35, αν και ο πολύς Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, το έπαιξε δήθεν αδιάφορος για το αμερικανικό υπερόπλο.

  • Όπως άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί στη συνέντευξη του σε τουρκικό κανάλι, που δημοσίευσε η ιστοσελίδα μας Hellas Journal (ΕΔΩ), η Τουρκία θα προτιμήσει να κρατήσει το ρωσικό σύστημα στο έδαφος της και δεν θα πάρει τα F-35. Εκτός βέβαια αν της τα δώσουν έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα αν θα παραμείνουν οι S-400 στην Τουρκία ή όχι!!!

Αυτή η τοποθέτηση του Φιντάν είναι προσβολή για την Αμερική και ειδικά τους νομοθέτες του Κογκρέσου που ψήφισαν το νόμο CAATSA, βάση του οποίου επιβλήθηκαν οι κυρώσεις στην Τουρκία. Και οι κυρώσεις αυτές, ευτυχώς λόγω των βουλευτών και των γερουσιαστών, δεν μπορούν να αρθούν εύκολα.

Η παρούσα κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν, όπως και η προηγούμενη του Ντόναλντ Τραμπ, αν περνούσε από το χέρι τους, θα καταργούσαν τις κυρώσεις.

  • Και ας μην κομπάζουν οι οπαδοί του Τραμπ, ότι επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία. Ήταν αναγκασμένος να επιβάλει τις κυρώσεις. Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά -και λόγω του σχετικού νόμου (CAATSA) και λόγω του Μάικ Πομπέο, του τότε υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να τιμωρήσει την Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος).

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να …τεστάρουμε τα «νερά», μετά την κουβέντα που πέταξε η Βικτόρια Νούλαντ, νούμερο δύο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πιθανή πώληση των F-35 στην Τουρκία, εάν η κατοχική χώρα διώξει τους S-400 από το έδαφος της. Θέλαμε να δούμε βασικά μέχρι που θα φτάσει η υποχωρητικότητα της Ουάσιγκτον απέναντι στον νταή Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης, έχουμε πληροφορηθεί ότι ένας από τους όρους που έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, για να υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ήταν μία πρόσκληση για το Λευκό Οίκο.

Και όμως… Μερικοί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκέφτονται να του χαρίσουν μία επίσκεψη στο Όβαλ Όφις. Γιατί; Για να υποστηρίξει ενώπιον του Αμερικανού Πλανητάρχη τη Χαμάς, το Ιράν και τον Πούτιν;

  • Διαβάστε την ερώτηση της Hellas Journal και την απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν σηματοδότησε την προτίμηση του διατήρησης του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Η θέση σας παραμένει η ίδια; Εξακολουθείτε να ζητάτε από τους Τούρκους να στείλουν πίσω στη Ρωσία αυτό το σύστημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: Οι ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Καλούμε την Τουρκία να μην διατηρήσει (άλλο) το σύστημα (στο έδαφος της).

Εάν και όταν επιλύσουμε το ζήτημα των S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καλωσόριζαν μια συζήτηση με την Τουρκία για το πρόγραμμα των F-35, αλλά δεν έχω κάνω καμία νέα ανακοίνωση (επ’ αυτού).

  • Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

QUESTION: Foreign Minister of Turkey Hakan Fidan signaled a preference to retain Russian air defense system S-400. Is your position still the same? Do you still asking the Turks to send back to Russia this system?

ANSWER: Our position on the S-400 system has not changed: Russian S-400s are incompatible with NATO equipment, threaten the security of NATO technology, and are inconsistent with Turkiye’s commitments as a NATO Ally. We urge Turkiye not to retain the system.

If and when we resolve the S-400 issue, the United States would welcome a discussion with Turkiye on the F-35 program, but I don’t have any new announcements to make.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Οι δηλώσεις του Φιντάν, πρέπει να αφυπνίσουν την Αθήνα, είναι ακραία επικίνδυνος: Στην πολιτική και τη διπλωματία «το επιθυμητό» είναι απλά αυτό, μία επιθυμία… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: