Ένας Έλληνας-Κύπριος αναβάθμισε τον διεθνή τρόπο διδασκαλίας και διαπρέπει: Bραβεύτηκε πολλάκις ο καθηγητής Νίκος Αντωνιάδης

FILE PHOTO: Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μελέτης για την Εθνική Ταυτότητα, στο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του ΑΜA, στο Nashville. Φωτογραφία από το αρχείο του συγγραφέα




Η εκπαίδευση και ο τρόπος με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές διδασκαλίας είναι από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία και την ευημερία των μαθητών και των φοιτητών σε όλο τον κόσμο.

Σωρεία οικονομικών, πολιτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και τεχνολογικών παραγόντων, επηρεάζουν και αλλάζουν την ανθρωπότητα ανά λεπτό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ένας Ελληνοκύπριος, δικός μας άνθρωπος, που φιλοξενήθηκε πάμπολλες φορές στις στήλες μας και διαπρέπει στις ΗΠΑ, κατάφερε τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο να χτίσει μοντέλα ενίσχυσης της πολιτικής και της παιδείας (όπου και βραβεύτηκε το 2019), αλλά προπάντων να οικοδομήσει τεχνικές διδασκαλίας, δίνοντας ένα ανεκτίμητο εργαλείο σε εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο για να οδηγήσουν τους μαθητές και φοιτητές τους σε μια ευημερούσα διαδρομή.

Σύμφωνα με σχετικές δημοσιεύσεις, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στις ΗΠΑ, το βραβευμένο μοντέλο CIS, που δημιουργήθηκε από τον Δρα Νίκο Αντωνιάδη και παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Καινοτομίας στη Διοίκηση και Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς στο Λονδίνο, αναπτύχθηκε με τέτοιο τρόπο, που η χρήση του μέσα στην τάξη μπορεί να οδηγήσει τους μαθητές-φοιτητές στην ευημερία.

Σύμφωνα με το θεώρημα Αντωνιάδη, η μέτρηση της ευημερίας μέσα στην τάξη σχετίζεται με το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο μετρά το κατά κεφαλή εισόδημα, το ποσοστό ανεργίας και το ποσοστό φτώχειας.

Πέραν της πιο πάνω δημοσίευσης, ο συμπατριώτης μας προχώρησε και σε νέα μελέτη, συλλέγοντας δείγμα από ενήλικες της Νέας Γενιάς (Gen Z / Νέα Υόρκη).

Χρησιμοποιώντας την επιστημονική μέθοδο Ανάλυσης – Συσχέτισης, το μοντέλο του κατέδειξε ότι οι εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν τη στρατηγική CIS (Create, Inform, Support) στην τάξη, δηλαδή όσοι Δημιουργούν, Ενημερώνουν και Υποστηρίζουν τις μεθόδους διδασκαλίας τους, μπορούν να οδηγήσουν τους μαθητές/φοιτητές τους στην ευημερία.

Άρα, αυτοί οι φοιτητές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν την ανεργία, να μείνουν μακριά από τη φτώχεια και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, ενισχύοντας το κατά κεφαλήν εισόδημα. Παράλληλα, με τη χρήση του βραβευμένου μοντέλου Αντωνιάδη (The CIS Model), κάθε εκπαιδευτικός καλείται να χρησιμοποιήσει τις παρακάτω διδακτικές τεχνικές:

  • (1) Εφευρετικότητα (Invention)
  • (2) Απλότητα & Σαφήνια (Simplicity & Clarity)
  • (3) Ομαδική Εργασία (Group Work)
  • (4) Κίνητρα (Motivation)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στις μέρες μας, όλο και περισσότερες σχολές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επικεντρώνονται σε κάθε μαθητή/φοιτητή ξεχωριστά αλλά και ως μέρος μιας ευρύτερης ομάδας. Η σημερινή εποχή είναι μαθητοκεντρική και ενθαρρύνει συγκεκριμένες παιδαγωγικές τεχνικές για τη δημιουργία κριτικής σκέψης.

Τα όσα ανέπτυξε ο Νίκος Αντωνιάδης ενισχύουν αυτή την τάση. Το μοντέλο CIS (δηλαδή η ικανότητα του εκπαιδευτικού για Δημιουργία, Ενημέρωση και Υποστήριξη των διδασκαλικών μεθόδων) δρα ως ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό εργαλείο, που μπορεί να οδηγήσει τη νεότερη γενιά (Gen Z) στην ευημερία με συγκεκριμένες πλέον μεθόδους μέσα στις τάξεις: (1) Εφευρετικότητα, (2) Απλότητα και Σαφήνεια, (3) Ομαδική Εργασία και (4) Κίνητρα.

Αυτός, λοιπόν, ο Έλληνας – Κύπριος, βελτίωσε όχι μόνο τον διεθνή τρόπο διδασκαλίας, αλλά ταυτόχρονα βραβεύτηκε για την εφευρετικότητα του θεωρήματος του (The CIS Model), ως το ιδανικό εργαλείο των πολιτικών ανά τον κόσμο, όπως επίσης και για τις διδασκαλικές του ικανότητες (Teaching Excellence Awards – 2021/2022).

Δημοσίευσε σωρεία επιστημονικών μελετών με θέμα την πολιτική ανταγωνιστικότητα και απόδοση, δημιουργώντας ένα “χρυσό” οδηγό για κάθε πολιτικό. Επιστέγασμα όλων αυτών, μετέφερε το βραβευμένο μοντέλο του μέσα στις τάξεις, με μοναδικό στόχο να οδηγηθεί η νέα γενιά στην ευημερία.

Όπως συνηθίζουμε να λέμε από αυτήν εδώ την στήλη, είμαστε μπουνταλάδες, κοιμόμαστε και αφήνουμε τους ανθρώπους μας αναξιοποίητους. Αφήνουμε τα δικά μας κεφάλια να τα “τρώνε” οι ξένοι, με μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα για την πατρίδα μας. Όταν όμως σ’ ένα τόσο μικρό νησί, έχουμε τόσα πολλά εγχώρια “κεφάλια” – ξεφτέρια, τι να κάνουμε τα βραβευμένα κεφάλια;

Νέα Υόρκη, 2024

Με το βραβείο ηγέτης τιμήθηκε ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, γιός του Πολ Σαρμπάνης για την προσφορά του στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: