Δυστύχημα στα Τέμπη: Ερωτηματικά εγείρουν οι καταγγελίες για ίχνη εκρηκτικών ουσιών σε αντικείμενα των θυμάτων* Τι υποστηρίζει ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών [audio], τι απαντά η Hellenic Train

FILE PHOTO: Επιχείρηση μεταφοράς βαγονιού από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, στο σημείο όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Ευρήματα πτητικών και δυνάμει εκρηκτικών ουσιών βρέθηκαν στα αντικείμενα των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Βασίλης Κοκοτσάκης, ειδικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό στθαμό «Αθήνα 9,84».

Oι καταγγελίες εγείρουν σοβαρά ερωτήματα προς όσους διερεύνησαν -ΟΣΕ, διαχειρίστρια εταιρία κρατικές αρχές- το δυστύχημα, που καλούνται να απαντήσουν:

  • εάν όντως υπήρχαν και γιατί οι συγκεκριμένες ουσίες στο τραίνο
  • εάν και γιατί δεν αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της διερεύνησης
  • Κατα πόσον η πιθανή ύπαρξη αυτών των ουσιών επέτεινε τα θανατηφόρα αποτελέσματα της σύγκρουσης

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοκοτσάκης ανέφερε ότι πως τα δείγματα των αντικειμένων των θυμάτων του δυστυχήματος εξετάστηκαν από το Χημείο του Κράτους και βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ουσίες τολουόλιο και ξυλόλιο.

«Βρέθηκαν αρκετά δείγματα τολουολίου, ξυλολίου, αυτά που είχαμε βρει και στα εξωτερικά δείγματα. Εν προκειμένω είναι περισσότερο το τολουόλιο, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Παράλληλα, βρέθηκαν παραφίνες και άλλα υλικά, τα οποία επειδή είναι πολύ νωρίς για τον όγκο των εργασιών, θα εξεταστούν για τον ρόλο που έπαιξαν και πώς ακριβώς βρέθηκαν στον χώρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκοτσάκης.

«Αυτές οι ουσίες δεν δικαιολογούν την ύπαρξή τους στον χώρο, καθώς, για παράδειγμα, το τολουόλιο δεν μπορεί να το κρατήσει κάποιος μαζί του. Αυτό που μας απασχολεί αυτήν την ώρα και μας οδηγεί στο συμπέρασμα σχετικά με τα προηγούμενα δείγματα, είναι το τολουόλιο και το ξυλόλιο» συνέχισε ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων στα Τέμπη.

Σε μια πρώτη αντίδρασή της, η εκπρόσωπος Τύπου της Hellenic Train, M. Νασοπούλου ανέφερε (στο Documento) τα εξής: «Έχουν δοθεί οι απαντήσεις και με την κατάθεση του κ. Καποτόρτο (CEO της Hellenic Train) στην Εξεταστική, δεν έχουμε γνώση τέτοιων υλικών και δεν έχουμε γνώση αυτής της πραγματογνωμοσύνης». απάντησε η κ. Νασοπούλου.

Ερωτηθείσα εάν η πραγματογμωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας διαψεύδει την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο  που είχε μιλήσει μόνο για υγρά ψύξης των τρένων, αποδίδοντας εκεί τη μεγάλη έκρηξη που προκλήθηκε μετά τη μετωπική σύγκρουση, η κ. Νασοπούλου ανταπάντησε:

«Δεν διαψεύδω, λέω ότι δεν γνωρίζουμε τη συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη. Οπότε, μένουμε στην κατάθεση του κ. Καποτόρτο».

  • Τα όσα ανέφερε ο κ. Κοκοτσάκης επιβεβαίωσε και το μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, Χρήστος Κωνσταντινίδης ο οποίος αποκάλυψε ότι εντός της δικογραφίας, βρήκε συμπληρωματικό πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους, με ανακριτική παραγγελία στις 29 Σεπτεμβρίου του 2023, που παραδόθηκε στις ανακριτικές αρχές μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στα αντικείμενα των ανθρώπων εντοπίστηκαν ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο, βουτάνιο, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο σημείο του δυστυχήματος κι όχι έλαιο σιλικόνης παρότι υπήρχε στους μετασχηματιστές των δύο τρένων για την ηλεκτροκίνηση τους.

Αμέσως το έστειλε στον τεχνικό σύμβουλο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, ο οποίος αφού το μελέτησε, συνέταξε συνοπτική τεχνική έκθεση, την οποία και ο κ. Κωνσταντινίδης, παρέδωσε σήμερα στις ανακριτικές αρχές στη Λάρισα και ήδη την κοινοποιεί προς κάθε ενδιαφερόμενο.

«Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Ακόμη κι αν επιχειρηθεί συγκάλυψη, οι νεκροί μας μιλάνε και μέσα από τα προσωπικά τους αντικείμενα, έστω και 7 μήνες μετά, πιστεύω ότι στο τέλος θα αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Στην τεχνική έκθεση διαπιστώσεων ο κ. Κοκοτσάκης, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«1.Από τις εκθέσεις εξέτασης δειγμάτων του Γενικού Χημείου του κράτους, που ελήφθησαν από τις εξωτερικές επιφάνειες των τρένων αλλά και το έδαφος στο σημείο του συμβάντος , προκύπτει με σαφήνεια(μεταξύ άλλων) η παρουσία:

-Ξυλολίου

-Βενζολίου

-Τολουολίου , καθώς και

Για τα τρία πρώτα από τα παραπάνω, δεν δικαιολογείται η παρουσία τους στον χώρο από την λειτουργία των τρένων , το δε 4ο έλαιο σιλικόνης , αποτελεί συστατικό στοιχείο λειτουργίας των μετασχηματιστών τάσης των ηλέκτραμαξών και η παρουσία του δικαιολογείται απολύτως.

Α. Το Ξυλόλιο-Βενζόλιο-Τολουόλιο , χαρακτηρίζονται από τους Ευρωπαϊκούς κανόνες ασφαλείας από άποψη κινδύνου(απόσπασμα από τους σχετικούς πίνακες)…

Το υλικό καύσης είναι φανερό ότι καίγεται με μεγάλη ταχύτητα , είναι πτητικό και ερχόμενο σε επαφή με τον αέρα παρουσιάζει φαινόμενα εκρηκτικού μίγματος.

Συναφή ως προς τον τρόπο αντίδρασης υλικά είναι:

Πτητικά υγρά και αέρια(Βουτάνιο, προπάνιο, εξάνιο, επτάνιο, οκτάνιο, τολουόλιο, βενζόλιο, ξυλόλιο κλ.π.)…

Όταν η σιλικόνη(έλαιο) καίγεται σε αέρα ή οξυγόνο, σχηματίζει διοξείδιο του πυριτίου που επικάθεται ως λευκή σκόνη, απανθράκωμα (στερεο) και διάφορα αέρια.

Δεν καταγράφηκε παραγωγή τέτοιας σκόνης στην σκηνή του συμβάντος

Τα διαπιστωμένα υλικά των οποίων η παρουσία ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ από την έκθεση του χημείου του κράτους, και τα οποία έχουν φυσικά χαρακτηριστικά ευφλεξιμότητας και εκρηξιμότητας που συνάδουν με το δημιουργηθέν φαινόμενο είναι:

Το ξυλόλιο, βενζόλιο και τολουόλιο

Πρόκειται για υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές εφαρμογές νομίμως , αλλά και παρανόμως στην νόθευση των καυσίμων κινητήρων εσωτερικής καύσης , κυρίως της βενζίνης.

Το αναφερόμενο υλικό στην έκθεση των διορισθέντων πραγματογνωμόνων (Ελαιο σιλικόνης) , ως υπεύθυνου για το παραπάνω φαινόμενο της βίαιης καύσης, δεν μπορεί από την φύση του λόγω των χαρακτηριστικών του , να προκαλέσει τέτοια φαινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και να δεχθούμε ότι αυτό ευθύνεται , η απουσία του από τα δείγματα επί των προσωπικών αντικειμένων των θυμάτων , αποδυναμώνει και εξουδετερώνει την εκδοχή αυτή.

Μένει να διερευνηθεί ο λόγος και ο τρόπος παρουσίας των παραπάνω εύφλεκτων υλικών στον χώρο της σύγκρουσης , υλικά των οποίων η παρουσία δεν δικαιολογείται.

*Επίσης η παρουσία εύφλεκτων , τοξικών και πτητικών ουσιών στον χώρο του περιστατικού , βεβαιώνεται από τον τραυματισμό 4 πυροσβεστών της ομάδας πυρόσβεσης οι οποίοι έφεραν αποδεδειγμένα(ιατρικά) χημικά εγκαύματα χωρίς να έλθουν σε επαφή με φλόγες , ή μη μόνον κατά πάσα πιθανότατα από παρασυρμένα νερά πυρόσβεσης.

Με την εκτιμώμενη διαρροή ξυλολίου κ.λ.π , αυτό αναμειγνυόμενο με τον αέρα αποτέλεσε εκρηκτικό μείγμα.

Στην περίπτωση που αυτό το μείγμα πριν αναφλεγεί διασκορπίστηκε σε χώρο όπου υπήρχαν άνθρωποι , υποθετικά κάποιοι από αυτούς το εισέπνευσαν.

Η καύση που ακολούθησε στην περίπτωση αυτή, θα έχει προκαλέσει πέραν των άλλων προφανή και εσωτερικά εγκαύματα σε αυτούς και κυρίως και στα εσωτερικά όργανα που συμμετέχουν στην αναπνοή.

31χρονος εκμεταλλευόταν τη φιλία του με ηλικιωμένο και του άδειαζε τους τραπεζικούς λογαριασμούς: 64 χιλιάδες ευρώ η απάτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: