Αστεροειδής σε μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου περνά «ξυστά» απο τη Γη: «Δυνητικά επικίνδυνη» χαρακτηρίζει τη διέλευση η NASA

An undated handout photo made available by the NASA shows mosaic image of asteroid Bennu is composed of 12 PolyCam images collected on 02 December 2019 by the OSIRIS-REx spacecraft from a range of 15 miles (24 km). (issued 20 October 2020). NASA’s OSIRIS-REx is ready for touchdown on asteroid Bennu, dubbed ‘high-five’ manoeuvre, and scheduled for 21 October 2020. EPA/NASA/Goddard/University of Arizona / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ενας αστεροειδής με μέγεθος περίπου όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου θα περάσει «κοντά» από τη Γη το βράδυ της Παρασκευής.

Όταν λέμε «ξυστά», εννοούμε σε απόσταση περίπου 2,7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη – περίπου επτά φορές πιο μακριά δηλαδή από ό,τι βρίσκεται η Σελήνη από τη Γη.

Υπό αστρονομικούς όρους και με δεδομένη την απεραντότητα του σύμπαντος, η προσέγγιση αυτή μπορεί όντως να δικαιολογήσει τον όρο της εγγύτητας

Ο αστεροειδής θα ταξιδεύει με ταχύτητα 17 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA.

Το επίσημο όνομά του είναι «Αστεροειδής 2008 OS7», και η αποψινή δεν θα είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα ακούσουμε γι΄αυτόν.

Περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο κάθε 962 ημέρες, επομένως η επόμενη επιστροφή του θα είναι το 2026, αλλά για την επόμενη πολύ «κοντινή» προσέγγισή του στη Γη θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2037, όταν και θα φτάσει σε απόσταση 16 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη.

Πάμε τωρα στον χαρακτηρισμό δυνητικά επικίνδυνο:

Η NASA χαρακτηρίζει αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση 4,6 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη και είναι μεγαλύτερα από 150 μέτρα ως «δυνητικά επικίνδυνα», και επομένως παρακολουθεί τον πιθανό αυτόν κίνδυνο.

 

Αναμένεται να βρεθεί στο κοντινότερο σημείο από τη Γη γύρω στις 9:41 π.μ. EST (4:40 ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή.

Ο αστεροειδής δεν θα είναι βεβαίως ορατός με γυμνό μάτι, ωστόσο η NASA προσφέρει έναν εικονικό ανιχνευτή αστεροειδών για να παρακολουθεί πού βρίσκονται αυτά τα ουράνια σώματα μέσα στο ηλιακό σύστημα kai το εικονικό τηλεσκόπιο Το Project θα μεταδώσει ζωντανά την διέλευση.

Οι αστεροειδείς (σε 1.303.867 τους υπολογίζει η NASA στο ηλιακό σύστημα) είναι βραχώδη αντικείμενα που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο σαν πλανήτες, αν και είναι πολύ μικρότεροι. Αποτελούνται από απομεινάρια της φάσης της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο «δικός μας» αστεροειδής 2008 OS7 είναι ένας από τους 18.232 αστεροειδείς κατηγορίας «Απόλλωνα» , οι οποίοι μπορούν να διέλθουν κοντά στην τροχιά της Γης.

Η NASA έχει λάβει πιο σοβαρά τα τελευταία χρόνια την απειλή κάποιου αστεροειδούς για δυνητική επαφή με τη Γη.

Το 2022, πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή διπλής εκτροπής αστεροειδών , η οποία άλλαξε την τροχιά ενός εξ αυτών. Τότε, η NASA είχε εκτοξεύσει ένα διαστημόπλοιο στο διάστημα για να χτυπήσει τον αστεροειδή, μειώνοντας την τροχιά του κατά 32 λεπτά.

Μία δεύτερη αποστολή της NASA ήταν αυτή με το διαστημόπλοιο OSIRIS-Rex, το οποίο απεστάλη σε έναν αστεροειδή κοντά στη Γη ονόματι Bennu για να το μελετήσει. Το διαστημόπλοιο συνέλεξε δείγματα του αστεροειδούς και τα επέστρεψε στη Γη τον Σεπτέμβριο του 2023, αν και τα ευρήματα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Bennu ίσως συγκρουστεί με τη Γη το 2182, γι’ αυτό και διεξάγεται η σχετική έρευνα.

Εκτιμάται ότι ο Bennu έχει μία στις 2.700 πιθανότητες να χτυπήσει τμήμα της Γης στο μέγεθος του Τέξας το 2182.

Με πληροφορίες από Forbes

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: