Απόφαση – κόλαφος για τον Τραμπ από την αμερικανική δικαιοσύνη: Eκρινε ότι δεν καλύπτεται από προεδρική ασυλία και άρα μπορεί να διωχθεί για την εκλογική ανταρσία του 2020

FILE PHOTO O Nτόναλντ Τραμπ στο εδώλιο του κατηγορουμένου.EPA/BRENDAN MCDERMID / POOL




Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με τις ποινικές υποθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Πριν από λίγο η αμερικανική δικαιοσύνη έκρινε ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν καλύπτεται από προεδρική ασυλία και ως εκ τούτου μπορεί να διωχθεί για την απόπειρά του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

Ο πρώην πρόεδρος αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση ενδεχομένως θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου, ωστόσο, οι συντηρητικοί έχουν πλειοψηφία 6 προς 3.

Η απόφαση είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τη βασική υπεράσπιση του Τραμπ μέχρι στιγμής στην υπόθεση των ομοσπονδιακών εκλογών που ασκήθηκε εναντίον του από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ.

  • Ο πρώην πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι η συμπεριφορά για την οποία τον κατηγόρησε ο Σμιθ ήταν μέρος των επίσημων καθηκόντων του ως προέδρου και ως εκ τούτου τον προστατεύει από την ποινική ευθύνη.

«Για τους σκοπούς αυτής της ποινικής υπόθεσης, ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ έγινε πολίτης Τραμπ, με όλες τις υπερασπίσεις οποιουδήποτε άλλου κατηγορούμενου. Αλλά οποιαδήποτε εκτελεστική ασυλία που μπορεί να τον προστάτευε όσο υπηρετούσε ως Πρόεδρος δεν τον προστατεύει πλέον από αυτή τη δίωξη», ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Η επιτροπή τριών δικαστών που εξέδωσε την απόφαση περιλαμβάνει δύο δικαστές, την JΤζ. Μισέλ Τσάιλντς και την Φλόρενς Παν,  που διορίστηκαν από τον Τζο Μπάιντεν και μία, την Κάριν ΛεΚραφτ Χέντερσον, η οποία διορίστηκε από τον Τζον Μπους τον νεώτερο.

  • «Εάν αποδειχτούν,» ανέφερε σε γραπτή του ανακοίνωση το δικαστήριο, οι προσπάθειες του Τραμπ να σφετεριστεί τις προεδρικές εκλογές του 2020 θα είναι «μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη δομή της διακυβέρνησής μας».

«Θα ήταν ένα εντυπωσιακό παράδοξο εάν ο Πρόεδρος, ο οποίος έχει το μοναδικό συνταγματικό καθήκον να μεριμνά ώστε οι Νόμοι να εκτελούνται πιστά, να είναι ο μόνος αξιωματούχος που θα έχει αψηφήσει αυτούς τους νόμους ατιμωρητί» προσθέτει το δικαστήριο.

  • Οι δικαστές απέρριψαν κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι η ποινική του κατηγορία θα είχε «ανατριχιαστικές συνέπειες» στους μελλοντικούς προέδρους.

«Επιπλέον, οι προηγούμενοι Πρόεδροι έχουν καταλάβει ότι υπόκεινται σε παραπομπή και ποινική ευθύνη, τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες, επομένως η πιθανότητα ανατριχιαστικής εκτελεστικής επίπτωσης είναι ήδη σε ισχύ», αναφέρει η γνωμοδότηση.

Με πληροφορίες από CNN

Βιβλική καταιγίδα στην Καλιφόρνια: Το «ατμοσφαιρικό ποτάμι» προκαλεί μεγάλες πλημμύρες και τόνους λάσπης – 3 νεκροί και 1 εκατ. σπίτια χωρίς ρεύμα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: