Από το Βέρμιο …στα Σκωτσέζικα «Highlands»: Οι Έλληνες καταδρομείς σε ορεινό αγώνα με Βρετανούς Commandos και ο Νίκος Δένδιας στο Λονδίνο…

Οι Αμερικανοί SOF εκπαιδεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο ελληνικό έδαφος, με τμήματα ειδικών επιχειρήσεων από την χώρα μας, όπως σε αυτή την εικόνα που είναι από το πεδίο βολής Λιτοχώρου. Πηγή: Χ U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Η Β’ Μοίρα Καταδρομών από τη Νάουσα ετοιμάζεται για μια διαφορετική εμπειρία στα Σκωτσέζικα «Highlands», με Βρετανούς συναδέλφους τους, που θα τους οδηγήσουν σε άλλα τοπία, εξίσου απαιτητικά, όπως είναι τα ελληνικά στον ορεινό αγώνα.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη ν’ ανοίξει την ομπρέλα των διεθνών συνεκπαιδεύσεων και για μονάδες που ως τώρα «γεύονταν» ελάχιστα την εμπειρία αυτή ή και καθόλου.

Τα στελέχη της Β’ Μοίρας Καταδρομών ήδη προετοιμάζονται γι’ αυτό το ταξίδι που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα και που στόχο έχει την άντληση εμπειριών μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο από εκείνο που οι commandos της βόρειας Μοίρας εκπαιδεύονται.

Ο πήχης ήδη είναι ψηλά και τα στελέχη της Β’ Μοίρας εκπαιδεύονται ώστε να πετύχουν μια ιδιαίτερα αξιόλογη παρουσία δίπλα στους Βρετανούς, στα δύσκολα και σε ορισμένες περιπτώσεις «αφιλόξενα»- δύσβατα βουνά της Σκωτίας.

Η πρόσκληση που έφτασε στην ΔΕΠ, ήταν αποτέλεσμα της φιλοξενίας των Βρετανών στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Πάντως την στιγμή που οι Έλληνες καταδρομείς ετοιμάζονται για την εκπαίδευσή τους στην Σκωτία, την Δευτέρα στο Λονδίνο ο Νίκος Δένδιας και ο Βρετανός υφυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου James Heappey, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επιχειρησιακή πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του, αναφέρθηκαν στις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δυο χώρες, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και εντός της Συμμαχίας και Διεθνών Οργανισμών.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν επιπλέον για την προώθηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της Β’ Μοίρας που θα βρεθούν στην Σκωτία θα έχουν μαζί τους και υλικό που αφορά την προώθηση του ορεινού αγώνα επί ελληνικού εδάφους.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου στην Ρεντίνα είναι τα δύο σημεία «κλειδιά», που οι καταδρομείς θέλουν να τα καταστήσουν πόλο έλξης για στελέχη συμμάχων κρατών.

Άλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει η Hellas Journal, πρόταση του Γενικού Επιτελείου προς την πολιτική ηγεσία στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν η μετεξέλιξη της Ρεντίνας σ’ ένα εκπαιδευτικό «στρατηγείο».

Και εκεί να φιλοξενούνται στελέχη από ξένες χώρες ως εκπαιδευόμενοι, τόσο από Έλληνες, όσο και από αλλοδαπούς εκπαιδευτές στο πλαίσιο των ορεινών ειδικών επιχειρήσεων.

Στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνονται ως Διεθνή κέντρα εκπαίδευσης η Νέα Πέραμος για αμφίβιες επιχειρήσεις και η Σχολή Αλεξιπτωτιστών που έχει διακριθεί για τις δυνατότητες και την τεχνογνωσία της στο διεθνές, ειδικών επιχειρήσεων, στρατιωτικό στερέωμα.

Όχι μόνο η «ελίτ των Αθηνών» στις συνεκπαιδεύσεις…

Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου εκτιμούν ότι μετά την παρουσία των ορεινών καταδρομών στην Σκωτία, οι Βρετανοί θα σπεύσουν να βρεθούν εκ νέου επί ελληνικού εδάφους.

Τα τελευταία χρόνια μέσα από τις Νατοϊκές αξιολογήσεις που έγιναν σε τμήματα ειδικών επιχειρήσεων της χώρας μας, οι SOF, ανέβηκαν πολλά σκαλοπάτια και παράλληλα οι Σύμμαχοι, από την Δύση και την Ανατολή έχουν δείξει ότι επιθυμούν να εκπαιδεύονται στο γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή όμως και επειδή η ηγεσία της ΔΕΠ, όπως αναφέραμε στην αρχή, ανοίγει την βεντάλια των εκπαιδευομένων ώστε όλο και περισσότεροι να παίρνουν εμπειρίες από διασυμμαχικές εκπαιδεύσεις, στην επερχόμενη άσκηση «Trojan Footprint», εκτός των SOF, της «ελίτ των Αθηνών» θα λάβουν μέρος και στελέχη από τη νησιωτική Ελλάδα.

Οι άνθρωποι δηλαδή που προκρίθηκαν μέσα από την τελευταία 6μηνιαία αξιολόγηση των SOF.

Άλλωστε και στην αρχή του χρόνου, Αμερικανοί πεζοναύτες ήταν και πάλι στην Ελλάδα, στο πλαίσιο διμερούς εκπαίδευσης με Έλληνες συναδέλφους τους και όχι μόνο αμιγώς από τις ειδικές δυνάμεις…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ: Ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης διορίστηκε Διοικητής Επιχειρήσεων της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα * Στη Λάρισα το επιχειρησιακό στρατηγείο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: