«Τώρα κλαις γιατί κλαις;»: Απεγνωσμένες προσπάθειες του Βερολίνου για διάλογο με τους αγρότες-Απέναντι η κοινή γνώμη με το 68% να συμπαρίσταται στους διαδηλωτές [videos]

Farmers and truckers protest at the Theresienwiese in Munich, Germany, 12 January 2024. EPA/ANNA SZILAGYI




Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) κάλεσαν τους εκπροσώπους των αγροτικών συνδικάτων σε συνάντηση, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες διευθέτησης των αιτημάτων τους.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται ωστόσο έντονη κριτική επειδή απέφυγε να συναντήσει ομάδα αγροτών στο Κότμπους, την στιγμή που, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το 68% των Γερμανών εκφράζει την συμπαράστασή του για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, παρά τα εκτεταμένα προβλήματα που δημιουργούνται στις μετακινήσεις.

Οι επικεφαλής των τριών κοινοβουλευτικών ομάδων, Ρολφ Μούτσενιχ (SPD), Μπρίτα Χάσελμαν (Πράσινοι) και Κρίστιαν Ντουρ (FDP) κάλεσαν με κοινή επιστολή τους σε συνάντηση τους εκπροσώπους των αγροτών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, ημέρα της κορύφωσης των κινητοποιήσεων με τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στο Βερολίνο.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε άμεσο διάλογο με τους εκπροσώπους της γεωργίας», αναφέρουν οι τρεις πολιτικοί στην επιστολή τους, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τους παραγωγούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο. Η πρώτη παραχώρηση της κυβέρνησης, η κατάργηση να γίνει σταδιακά και όχι δια μιας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, δεν θεωρήθηκε επαρκές μέτρο από την πλευρά των αγροτών.

Η κυβέρνηση πάντως επέκρινε έντονα τον αποκλεισμό οδικών κόμβων από αγροτικά οχήματα. «Όποιος εμποδίζει άλλους ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να φθάσουν στη δουλειά, στο σχολείο ή στον γιατρό τους, προκαλεί κατά κύριο λόγο θυμό και ασυνεννοησία», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ στην «Rheinische Post» και κάλεσε τους διαδηλωτές να λάβουν σαφείς αποστάσεις από ακροδεξιά στοιχεία τα οποία, όπως είπε, επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) έκανε λόγο για «δυσανάλογες» αντιδράσεις. «Έχετε χάσει τον δρόμο σας, παρακαλώ γυρίστε πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Στο «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ZDF καταγράφεται πάντως η σαφής στήριξη της κοινής γνώμης στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Το 68% εκφράζει την κατανόησή του, ενώ το 30% θεωρεί τις αντιδράσεις «υπερβολικές». Επιπλέον, το 52% δηλώνει ότι δεν πρέπει να γίνουν καθόλου περικοπές στον αγροτικό τομέα, με το 32% να τάσσεται υπέρ της σταδιακής κατάργησης του επιδόματος πετρελαίου και το 12% να εκτιμά ότι το επίδομα θα πρέπει να ακυρωθεί άμεσα και δια μιας, όπως είχε αρχικά αποφασίσει η κυβέρνηση.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε ωστόσο να συναντηθεί με τους αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εργοστάσιο της υπερταχείας των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB), το οποίο εγκαινίαζε χθες το απόγευμα στο Κότμπους. Ο κ. Σολτς μπήκε στο εργοστάσιο από δευτερεύουσα είσοδο, ενώ αποχώρησε με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου να μην συζητήσει δημοσίως με τους διαδηλωτές, οι οποίοι σφύριζαν αποδοκιμαστικά και φώναζαν συνθήματα όπως «Πού είναι;» και «Δειλός».

Ο καγκελάριος είχε ωστόσο σύντομη κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτών Βραδεμβούργου Χένρικ Βέντορφ. Για το ίδιο θέμα, η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» σχολιάζει ότι ο καγκελάριος Σολτς «ειδικά σε αυτή την ταραχώδη περίοδο δεν μπορεί να κυβερνά τη χώρα από τη δεύτερη γραμμή της μάχης και να περιορίζει την επικοινωνία στο ελάχιστο», προειδοποιώντας ότι «η απώλεια της εμπιστοσύνης συνεπάγεται και κενό εξουσίας – το οποίο θα γεμίσουν κόμματα όπως η AfD ή αυτό της (πρώην επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς) Ζάρα Βάγκενκνεχτ».

Τα συνδικάτα των αγροτών συνεχίζουν στο μεταξύ και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους. Στο επίκεντρο βρίσκεται η συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί στο Αμβούργο, με τη συμμετοχή 2000 αγροτών, οι οποίοι φθάνουν από το πρωί στην πόλη με τα τρακτέρ τους.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φ.Καραβίτη 
Γερμανία Βερολινο 

Ανασχηματισμός στη Γαλλία: Νέος ΥΠΕΞ ο 38χρονος Στεφάν Σεζουρνέ, πρόεδρος του κόμματος Μακρόν και πρώην σύντροφος του Ατάλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: