Μία τραγική κατάσταση… Το σχέδιο αποψίλωσης των Kortenaer/ Standard προς όφελος των παράκτιων περιπολικών LCS: Αν έρθουν ποτέ στην Ελλάδα…

Ο κύριος οπλικός φόρτος των μη αναβαθμισμένων φρεγατών τύπου S, δηλαδή οι πύραυλοι Harpoon θα “κουμπώσουν” στα παράκτια περιπολικά LCS. Πηγή εικόνας: Hellas Journal




TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Δεν είναι λίγα αυτά που ακούστηκαν κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Ο απερχόμενος Αρχηγός, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, περιέγραψε με γλαφυρό και σκληρό ίσως τρόπο, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πολεμικός στόλος.

Και μάλιστα, είπε αλήθειες, ακόμη και για την «μελέτη» την οποία είχαμε αποκαλύψει πριν λίγες ημέρες στην Hellas Journal, η οποία αφορά την μετασκευή των παράκτιων περιπολικών LCS, στην περίπτωση που αυτά τα παροπλισμένα από το USNAVY πλοία, φτάσουν ποτέ στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Αντιναύαρχος Δρυμούσης είπε κατά την ανάγνωση της τελευταίας ημερήσιας διαταγής,

«Οι τρεις νέες φρεγάτες Belh@rra και οι 4 αναβαθμισμένες MEKO, με την ένταξή τους στο στόλο μας, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν την απειλή, και συνεπώς συντάχθηκε πρόταση βραχυπρόθεσμης ανανέωσης του Στόλου, η οποία παρουσιάσθηκε στο υψηλότατο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας έχοντας ως κέντρο βάρους αφενός την αντικατάσταση των Φ/Γ τ. S με νέας κατασκευής φρεγάτας πολλαπλού ρόλου αεράμυνας, με μεγάλη ισχύ πυρός σε όλες τις μορφές πολέμου, οι οποίες απαιτείται να κατασκευασθούν στην Ελλάδα ώστε η εν συνεχεία υποστήριξή τους να είναι δυνατή και οικονομοτεχνικά συμφέρουσα καθώς αφετέρου την πρόσκτηση μετά επιθεώρηση από το ΠΝ κατάλληλων μικροτέρων μεταχειρισμένων ναυτικών μονάδων.»

Να πάρουμε τα δεδομένα ένα- ένα ώστε να συνεχίσουμε το ρεπορτάζ που αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό ο απερχόμενος Αντιναύαρχος με τα όσα είπε.

Αρχικά ωστόσο δεν μπορούμε να μην επαναφέρουμε στη μνήμη μας ότι οι «βραχυπρόθεσμες» ανανεώσεις πληρώθηκαν από το πολεμικό ναυτικό στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές, διότι όταν οι υπεύθυνοι ζητούσαν καινούριες κύριες μονάδες κρούσης, οι τότε πολιτικοί και οι κυβερνήσεις του έδειχναν τις τότε βραχυπρόθεσμες λύσεις, λέγοντας ότι «καράβια πήρατε»…

Από την αποστροφή του Αντιναυάρχου αντιλαμβανόμαστε ότι η πρόταση- μελέτη έφτασε έως το πρωθυπουργικό γραφείο και εκεί παρουσιάστηκε…

«Παρουσιάσθηκε στο υψηλότατο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας», είπε ο κος. Δρυμούσης. Το ίδιο διασταυρώνεται και μέσω άλλων στρατιωτικών πηγών, με την σημείωση ότι αυτό σίγουρα δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως ενδιάμεση λύση έως ότου φτάσουν οι Belh@rra και αναβαθμιστούν οι ΜΕΚΟ. Διότι ενδιάμεση λύση 1,5 χρόνου μέχρι τις αρχές του 2025 που θα έχει φτάσει η πρώτη γαλλική φρεγάτα, σίγουρα δε νοείται…

Δηλαδή ζητήθηκε από τον πρώην Α/ΓΕΝ να προτείνει λύση για το τι θα κάνει το πολεμικό ναυτικό, εφόσον οι Αμερικανοί καταφέρουν να ξεφορτωθούν τα παράκτια περιπολικά LCS, δίνοντάς τα στην Ελλάδα.

Stand Alone…

Η μελέτη- πρόταση σύμφωνα με τις πηγές μας, αφορούσε το «ξήλωμα» των πυραύλων επιφανείας- επιφανείας που φέρουν οι μη αναβαθμισμένες φρεγάτες τύπου S και η τοποθέτησή τους, ως stand alone όπλα στα παράκτια περιπολικά LCS.

Πέραν της παλαιότητας των Harpoon, το συγκεκριμένο βαρύ και ιδιαίτερα αξιόπιστο όπλο των ελληνικών φρεγατών δεν δύναται να τοποθετηθεί και να «κουμπώσει» στο τακτικό σύστημα μάχης που έχουν τα παράκτια περιπολικά που παροπλίστηκαν λόγω μηχανολογικών προβλημάτων από το USNAVY.

Ο Ναύαρχος Δρυμούσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε συνδέσει την πρότασή του, την αποδοχή δηλαδή των παράκτιων περιπολικών, με την είσοδο της χώρας μας στο πρόγραμμα των φρεγατών FFGX. Βεβαίως είναι γνωστό ότι κάθε πρόγραμμα των Αμερικανών, βάσει Νόμου, θεωρείται «απόρρητο» και ουδείς μπορεί να μπει πέραν των ιδίων. Άλλωστε το πρόγραμμα για την κατασκευή FFGX, δεν ήταν ποτέ κάτι σαν το «πρόγραμμα συμπαραγωγής του F-35, στο οποίο οι ΗΠΑ είχαν εξ αρχής καλέσει χώρες που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια για το πέρασμα στην 5η γενιά αεροσκαφών.

Πηγές από το πολεμικό ναυτικό εξηγούσαν ότι μπορεί οι ΗΠΑ να μην μας έβαζαν στο δικό τους πρόγραμμα, αλλά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με την κατασκευάστρια εταιρεία από την Ιταλία ώστε να χτίσουμε ένα νέο σχέδιο, παρόμοιο των FFGX, με μικρότερο τονάζ, δηλαδή να πάμε σε μια Ιταλική Fremm, με όπλα made in USA. Τα παραπάνω εμμέσως έχει πει και ο Αντιναύαρχος στην ημερήσια διαταγή του «κατασκευής φρεγάτας πολλαπλού ρόλου αεράμυνας, με μεγάλη ισχύ πυρός σε όλες τις μορφές πολέμου, οι οποίες απαιτείται να κατασκευασθούν στην Ελλάδα»

Το «μικρό» ναυτικό…

Ο απερχόμενος Ναύαρχος έστρεψε «τα βέλη» του και κατά όλων όσοι έχουν ομιλήσει κατά διαστήματα για λιγότερες μονάδες κρούσης.

«Ισχυρό ΠΝ απαιτεί ποσοτικά μεγάλο αριθμό ναυτικών μονάδων, {…} φωνές που προκρίνουν λύσεις για συρρίκνωση ή μικρό και ευέλικτο Ναυτικό, αφενός δεν έχουν γνώση των επιχειρησιακών και επιστημονικών μέσων και εργαλείων κατάρτισης της Δομής Δυνάμεων, αφετέρου αγνοούν ότι ιστορικά η επιβίωση των Ελλήνων στηρίχθηκε στη θάλασσα και στο ισχυρό Ναυτικό του. Ιστορικά όσες φορές η Ελλάδα δεν είχε ισχυρό ναυτικό μπήκε σε περιπέτειες.»

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι «φωτογραφήθηκαν» Ναύαρχοι που έχουν αποστρατευτεί, όπως ο πρώην Στόλαρχος, όμως στη δεδομένη στιγμή ο τελευταίος που είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να διαθέτουμε πολλά πλοία είναι ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής άμυνας στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή.

{…} το να έχεις έναν τεράστιο στόλο του οποίου οι δυνατότητες είναι υποπολλαπλάσιες του αριθμού των πλοίων, δεν αποτελεί λύση. Πρέπει, λοιπόν, να βοηθήσουμε τον στόλο μας να φτάσει στα επίπεδα που ήταν πριν από την οικονομική κρίση. Αυτό σημαίνει έξυπνη αξιοποίηση των πόρων που έχουμε. Δεν χρειαζόμαστε κατ’ ανάγκην πάρα πολλά πλοία, χρειαζόμαστε όμως, σίγουρα, καλά εξοπλισμένα πλοία.» 

Με βλέμμα νικητή & ιδιοκτήτη των ελληνικών θαλασσών

Ο νέος Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Δημήτριος- Ελευθέριος Κατάρας σίγουρα μπροστά του έχει πολλές προκλήσεις που μόνο εύκολες δεν είναι.
Έχει μπροστά του την συνέχιση της διαρκούς επίδειξης σημαίας και ισχύος στο Αρχιπέλαγος ή όπου αλλού προτάσσονται τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας.

Επιπλέον να πείσει μαζί με το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο για τις ιδιαίτερα «καυτές» ανάγκες του πολεμικού ναυτικού, που δεν θα προσθέσουν, αλλά θα λύσουν προβλήματα.

Έχει να κοιτάξει τα ίδια τα στελέχη του ναυτικού, τα πληρώματα των μονάδων κρούσης και να ακούσει όλα εκείνα που τους ωθούν στην παραίτηση. Και παράλληλα, όχι απλώς να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου προς την πολιτική ηγεσία για το κύμα παραιτήσεων, αλλά μαζί να εργαστούν άμεσα ώστε να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα πληρώματα στον στόλο βλέπουν τον Αντιναύαρχο Κατάρα, τόσο ως Αρχηγό, όσο και ως έναν από αυτούς, διότι πολλά είναι εκείνα που έχει περάσει ο νέος Αρχηγός εν πλω στο Αρχιπέλαγος εκτελώντας την αποστολή του ως Αξιωματικός και ως στέλεχος του ανίκητου πολεμικού ναυτικού.

«Συνεχίστε να ατενίζετε με βλέμμα νικητή και ιδιοκτήτη τις ελληνικές θάλασσες, αντλώντας σιγουριά και αυτοπεποίθηση από την κατάλληλη προετοιμασία, την φιλότιμη προσπάθεια, τη διαρκή και εποικοδομητική εκπαίδευση, την οργανωμένη υποστήριξη, τη συναδελφικότητα, τη πρόβλεψη και τη μέριμνα.» , είπε μεταξύ άλλων και αναλύοντας τους στόχους του για την θητεία στην ηγεσία του ναυτικού ο Αντιναύαρχος Κατάρας και έκλεισε καλώντας τους κυβερνήτες του στόλου…

«Εις τάξιν απάρσεως, ακολουθήσατε κινήσεις πρωτόπλου.»… Δηλαδή, ξεκινάμε, ακολουθήστε με!

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Αεροπορία Στρατού αναζητεί κατεπειγόντως στέγη: Η Λίμνη Κάρλα «διώχνει» την Ταξιαρχία από το Στεφανοβίκειο καθώς τα νερά δεν έχουν ακόμη αποτραβηχτεί πέντε μήνες μετά τις πλημμύρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: