Το ίδιο παραμύθι ο Λευκός Οίκος του Προέδρου Μπάιντεν, αλλά τσιμουδιά για τα «ελληνικά» μαχητικά F-35: Υποστηρίζει, επαναλαμβάνει, την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία!

epa11085916 National Security Council Strategic Communications Coordinator John Kirby (R) and with White House Press Secretary Karine Jean-Pierre (L) during a press briefing at the White House in Washington, DC, USA, 17 January 2024. EPA, Yuri Gripas POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Συνεχίζεται, λοιπόν, η κοροϊδία. Των Τούρκων πρωτίστως προς τους άβουλους, και γεμάτους με φοβικά σύνδρομα, Αμερικανούς. Και του Λευκού Οίκου σε όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Τι είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC), Τζον Κίρμπι για το τουρκικό αίτημα αγοράς των μαχητικών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού; Τις γνωστές μεν κουβέντες, που όμως είναι πολύ ενοχλητικές διότι δείχνουν και μία υπερδύναμη χωρίς αισθήματα -υποτίθεται κυβερνούν οι Δημοκρατικοί, που έχουν ευαισθησίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ψυχρός κ. Κίρμπι, που γνωρίζει τα θέματα πολύ καλύτερα από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, με την οποία βρίσκεται σε μόνιμο καυγά, ανακοίνωσε ότι η Αμερική δεν έχει αλλάξει την πολιτική της αναφορικά με την υποστήριξη της πώλησης των F-16 στον Ερντογάν (με την ευκαιρία να τον χαίρονται, και καλά τους κάνει και τους κοροϊδεύει).

Τι άλλο ξεφούρνισε, που βεβαίως δικαίως μας θυμώνει;

  • Ότι δήθεν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ήταν αρκετά συνεπής και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την πώληση πρόσθετων F-16 και τον εκσυγχρονισμό του τρέχοντος στόλου των F-16 της Τουρκίας».

Πρόσθεσε πως αυτή είναι μια σταθερή πολιτική θέση που έχουμε από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας.

Και κατέληξε με την υπενθύμιση (και δικό μου συμπέρασμα) ότι το αίτημα γι’ αυτή την αγορά δεν έχει προχωρήσει ακόμα:

Δεν έχει, είπε, ενημέρωση σχετικά με την ημερομηνία αποστολής του τουρκικού αιτήματος στο Κογκρέσο, αλλά, επανέλαβε, ότι «η πολιτική μας όσον αφορά τα F-16 για την Τουρκία δεν έχει αλλάξει».

Δεν είπε τίποτα φυσικά για τα F-35 που ζήτησε να αγοράσει η Ελλάδα, αλλά -για να είμαστε ορθοί δημοσιογραφικά- δεν ρωτήθηκε. Υποβλήθηκε, όμως, ερώτημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο εκπρόσωπος ήταν (μα τον Θεό) …αποκαλυπτικός:

Ως θέμα πολιτικής, το Υπουργείο δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει δημοσίως τις προτεινόμενες πωλήσεις ή μεταφορές που αφορούν την άμυνα, έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης , ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν συναντήθηκαν στα Χανιά, ότι με την επιστροφή του στις ΗΠΑ θα έστελνε το ελληνικό αίτημα για τα F-35 στους αρμόδιους βουλευτές και γερουσιαστές, που αποφασίζουν για τέτοιου είδους αγορές. Μέχρι το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου δεν το έχει κάνει.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι επικράτησε ξανά η απαράδεκτη θέση ότι δεν πρέπει να …«ενοχλήσουν» την Τουρκία -εάν προχωρήσει το ελληνικό αίτημα πριν από το τουρκικό. Και ακόμα, ότι πρέπει να αναμένουν την απόφαση της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

  • Μελετώ τόσα χρόνια την αμερικανική εξωτερική πολιτική και καταλήγω πάντα στο ίδιο συμπέρασμα: Αυτοί που την εκπονούν διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα αναφορικά με την Τουρκία, ενώ πάντα λένε πως η Ελλάδα δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα.

Βέβαια, έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι έχουν όρια. Εάν ο κ. Μπλίνκεν έδωσε την υπόσχεση στον Έλληνα Πρωθυπουργό -και το πιστεύω- δεν πρέπει να είναι δικαιολογημένα εκνευρισμένος; Πρέπει…

Αυτές τις μέρες ή θα γίνουν κάποια πράγματα ή δεν θα συμβούν καθόλου: Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει τοποθετήσει το θέμα της Σουηδίας τελευταίο στην εβδομαδιαία ατζέντα. Άρα, είτε θα αποφασιστεί η τύχη του σουηδικού αιτήματος τα επόμενα 24ωρα, ή θα σταλεί στις ελληνικές καλένδες.

Λογικά σκεπτόμενοι, εάν η Τουρκία λάβει τελική απόφαση να συνεχίσει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία, αυτό σημαίνει ότι αποφάσισε να ξεχάσει τα F-16. Πάντα λογικά σκεπτόμενοι, αμέσως μετά η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει και θα στείλει το ελληνικό αίτημα στο Κογκρέσο.

Έγραψα δύο φορές τη φράση «λογικά σκεπτόμενοι»… Όμως, αγαπητοί αναγνώστες η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν έχει καμία λογική.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Στο ίδιο έργο θεατές… Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν, εκτός απρόπτου, θα είναι οι προεδρικοί υποψήφιοι: Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Έτσι απλά, θα είναι πολύ άσχημα τα νέα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: