Στο ίδιο έργο θεατές… Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν, εκτός απρόπτου, θα είναι οι προεδρικοί υποψήφιοι: Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Έτσι απλά, θα είναι πολύ άσχημα τα νέα…

epa11083829 Supporters take pictures with their phones of Republican candidate for president former US President Donald Trump as he addresses supporters during a rally where he was endorsed by former Republican candidate for president businessman Vivek Ramaswamy, in Atkinson, New Hampshire, USA, 16 January 2024. EPA, CJ GUNTHER




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Είναι σοβαρό, σχεδόν βέβαιο, το ενδεχόμενο της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, εάν δεν τον σταματήσουν δικαστικά ή αν δεν αποφασίσουν να δράσουν οι «σοφοί» των Ρεπουμπλικάνων, ο Τραμπ θα είναι ο προεδρικός τους υποψήφιος.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι Δημοκρατικοί ηγέτες με τη σειρά τους δεν δράσουν σύντομα, ο σημερινός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα είναι ο δικός τους προεδρικός υποψήφιος. Θα έχουμε, δηλαδή, την επανάληψη της σύγκρουσης του 2020, όταν οι δύο ηγέτες βρέθηκαν απέναντι.

Ο Τραμπ έχασε δίκαια, αν και δεν αποδέχθηκε ποτέ την ήττα του. Εάν οι εκλογές διεξάγονταν με τον κανονικό τρόπο, όπως προστάζει η Δημοκρατία, ο πρώην πρόεδρος θα είχε ηττηθεί καταλυτικά, με μία διαφορά της τάξης των 7 και πλέον εκατομμυρίων ψήφων.

  • Όπως είναι γνωστό, ο Τραμπ αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτή η πράξη του, οδήγησε στην «ανταρσία» των οπαδών του και στην επίθεση εναντίον του Κογκρέσου και της αμερικανικής Δημοκρατίας, που έγινε -αν όχι με εντολή του- με τη σύμφωνη γνώμη του.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου είναι ανησυχητικές, όχι μόνο για την Αμερική, αλλά για όλο τον κόσμο. Μπορεί αρκετοί να εκλαμβάνουν τους διάφορους ισχυρισμούς του ως …αστεία, αλλά ο ίδιος εννοεί κάθε του λέξη. Εσχάτως, χρησιμοποιεί πολύ τη λέξη δικτατορία. Και όχι μόνο.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, εάν νικήσει τον πιθανό αντίπαλο του, Τζο Μπάιντεν, δεν θα είναι καλή εξέλιξη για την Ελλάδα. Επειδή η τάση του να εγκολπώνεται αυταρχικούς ηγέτες, όχι μόνο παραμένει αλλά είναι και η κυριαρχούσα άποψη, θα τα ξαναβρεί με όλους αυτούς. Μερικοί εκφράζουν δικαιολογημένους φόβους ότι θα αναπτύξει σχέση και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ άνοιξε τις πόρτες του Λευκού Οίκου επανειλημμένα στον Ταγίπ Ερντογάν. Έφτασε στο σημείο, κοτζάμ Πλανητάρχης να δεχθεί στο Όβαλ Όφις τον διεφθαρμένο γαμπρό του Τούρκου ισλαμιστή προέδρου. Δεν είχε και δεν έχει καμία τσίπα.

Από την άλλη πλευρά, ο νυν Πρόεδρος, μέχρι τώρα, δεν μας έχει φερθεί καλά. Η επιμονή του να πουλήσει τα μαχητικά F-16 στην Τουρκία, ενώ γνωρίζει ότι θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας, των Κούρδων και της Κύπρου, είναι ακραία προβληματική.

Ο Μπάιντεν ευεργετήθηκε από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και η δική του υποστήριξη ήταν στο επίπεδο δηλώσεων. Ναι, σαν γερουσιαστής έκανε καλές δηλώσεις, αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Αλλά όταν έφτασε η ώρα των πράξεων, και σαν Αντιπρόεδρος, και στη συνέχεια σαν Πρόεδρος, μας απογοήτευσε.

Δεν γνωρίζουμε πως θα καταλήξει η υπόθεση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και των F-16, που απαιτεί η Τουρκία από τους Αμερικανούς. Αλλά είναι πολιτικά και διπλωματικά απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέδεσαν με τον πιο αισχρό τρόπο το αίτημα της Ελλάδας για την αγορά των F-35 με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Είναι και ανήθικο.

Η Ελλάδα δεν δημιούργησε ποτέ προβλήματα στη Δύση και ειδικά στην Αμερική. Αντίθετα, η Τουρκία μέχρι και σήμερα αντιστρατεύεται τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και με τις δυτικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι διαφώνησε ο Ερντογάν, τη στιγμή που τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης επιτίθενται ασύστολα εναντίον πλοίων που διαπερνούν την Ερυθρά Θάλασσα.

Πιστέψτε με… Δεν θα βρείτε κανένα αναλυτή στην Ουάσιγκτον, πέραν 2-3 πληρωμένων, που υποστηρίζει την Τουρκία. Το πλέον σημαντικό είναι ότι την ίδια άποψη άρχισαν να έχουν και Αμερικανοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι. Επιτέλους κατάλαβαν τον ρόλο του Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, χαϊδεύοντας την Τουρκία.

  • Σε ότι αφορά τους ομογενείς μας, θα βρεθούν ενώπιον του μεγάλου διλήμματος να επιλέξουν από τα δύο κακά το …«καλύτερο». Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει μία μοναδική ευκαιρία να κερδίσει όλες αυτές τις κοινότητες που παλεύουν εναντίον της κατοχικής Τουρκίας στην Αμερική:

Τους Έλληνες, τους Αρμένιους, τους Κούρδους, πολλούς εκ των Εβραίων και άλλες κοινότητες. Στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι μειονότητες θα κάνουν τη διαφορά και σε μία εποχή κατά την οποία οι ισπανόφωνοι αλληθωρίζουν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Είναι κοινό μυστικό ότι παράγοντες της κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα, άρα και της σημερινής του Προέδρου Μπάιντεν, κυνηγούν χωρίς αιδώ τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Διότι δεν υποστήριξε τις κακές επιλογές τους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο γερουσιαστής δηλώνει αθώος και είναι πεπεισμένος ότι η αθωότητά θα αποδειχθεί στο δικαστήριο, αν και ζήτησε στη βάση νέων δεδομένων, να ακυρωθούν οι κατηγορίες εναντίον του. Ο διαχωρισμός της υπόθεσής του από αυτή της συζύγου του, εάν γίνει δεκτός, θα είναι μία πρώτη καλή εξέλιξη.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Συμφωνία του Ισραήλ με τη Χαμάς για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους και ομήρους μετά από μεσολάβηση του Κατάρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: