Στην τελική ευθεία για την αγορά των F 35: Τη Δευτέρα στα χέρια του Δένδια η επιστολή των ΗΠΑ με το «πράσινο φως»

Αεροσκάφος F-35. Photo; Lockheed Martin




Tη Δευτέρα πρόκειται να αποσταλεί προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας η απάντηση (Letter Of Acceptance-LOA) στην επιστολή με την οποία η Πολεμική Αεροπορία) ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων για την απόκτηση των F-35 καθώς και για άλλα οπλικά συστήματα.

Πρόκειται, όπως γίνεται αντιληπτό, για σημαντική εξέλιξη που βάζει σε τροχιά υλοποίησης την περαιτέρω εξοπλιστική ενίσχυση της ελληνικής άμυνας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική δέσμευση για άμεση προώθηση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα δόθηκε κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλινκεν στα Χανιά.

Το πακέτο περιλαμβάνει και δωρεάν στρατιωτική βοήθεια ενώ η επιστολή θα αποσταλεί και στο Κογκρέσο.

Στη συνέχεια το Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει την πώληση των F-35 και κατόπιν, αφου η Ελλάδα αποδεχθεί το Letter of Acceptance, θα εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την σύναψη της σύμβασης.

Η Ελλάδα καθίσταται η πρώτη χώρα της περιοχής μετά το Ισραήλ που θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς, που σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 δημιουργούν μια από τις πιο ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Το F-35 ανεβάζει την Πολεμική Αεροπορία στις ισχυρότερες του κόσμου

Με το δεδομένο της αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο Viper, την παρουσία των γαλλικών «ριπών», η απόκτηση των F-35 καθιστά την Πολεμική Αεροπορία τον μοναδικό χρήστη και των τριών κορυφαίων αεροσκαφών και μια από τις ισχυρότερες αεροπορίες σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα stealth χαρακτηριστικά, οι αξεπέραστες δυνατότητες σύντηξης πληροφοριών, η αναμενόμενη ικανότητα εξαπόλυσης βλημάτων meteor σε συνδυασμό με τα Rafale και F-16 Viper σε περιβάλλον δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων χτίζουν ένα αδιαπέραστο πλέγμα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Η δε ικανότητα βαθιάς διείσδυσης και άφεσης ειδικών όπλων αέρος- εδάφους δίνουν τη δυνατότητα προβολής ισχύος έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου.

Το Block 4 τουλάχιστον όπως έχει ανακοινώσει η αμερικανική πολεμική αεροπορία και η κατασκευάστρια Lockheed Martin έχει προχωρήσει πολλά βήματα από τα υφιστάμενα που ήδη επιχειρούν σε πολλές αεροπορίες ανά τον κόσμο.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ανάπτυξη λογισμικού ηλεκτρονικού πολέμου. Και αυτό βοηθά σημαντικά στην επιβιωσιμότητα ιπταμένου και αεροσκάφους, αυξημένες δυνατότητες αντιμετώπισης σύγχρονων απειλών, ενώ θα μπορεί να αναβαθμιστεί, προκειμένου να αντιμετωπίζει τις συνεχώς εξελισσόμενες απειλές.

  • Η καρδιά του F-35 Block 4 που θα φέρει ελληνικό εθνόσημο από το 2028 έχει τρία βασικά σημεία. Το ραντάρ του, το νέο υπολογιστή μάχης και τις καινούριες οθόνες τελευταίας τεχνολογίας.

Και μέχρι να φτάσει η σειρά της Ελλάδας στη γραμμή παραγωγής εκείνο που υπολογίζεται από τους Αμερικανούς είναι ότι το ελληνικό stealth αεροσκάφος θα διαθέτει ακόμη πιο ισχυρό υπολογιστή.

Οι οθόνες απεικόνισης και πληροφοριών θα δίνουν την πλήρη τακτική εικόνα στον αεροπόρο, ιδίως όλες τις πληροφορίες που συλλέγει το υπερσύγχρονο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA.

Επιπροσθέτως οι Αμερικανοί έχουν θέσει ως στόχο ν’ αυξηθούν οι δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων στην βάση που αφορά την κυβερνουποστήριξη.

Βέβαιος ο Στόλτενμπεργκ πως η Ουγγαρία θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στα τέλη Φεβρουαρίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: