Τεχνική ανωμαλία για το αεροσκάφος της NASA καθ΄ οδόν προς τη Σελήνη: Σοβαρός κίνδυνος να διακοπεί η αποστολή

Τhe United Launch Alliance Vulcan Centaur rocket, part of the Astrobotic’s Peregrine Mission One, lifts off from Space Launch Complex 41 at Kennedy Space Center in Merritt Island, Florida, USA, 08 January 2024. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Αντιμέτωπη με σοβαρά τεχνικά προβλήματα είναι η αμερικανική αποστολή Peregrine προς στη Σελήνη.

Η Astrobotic, η εταιρεία που είναι υπέθυνη για το έργο (πρόκειται για σύμπραξη ΝΑSA με τον ιδιωτικό τομέα), ανακοίνωσε ανέφερε ότι το διαστημικό σκάφος Peregrine έχει υποστεί μια «ανωμαλία» που το εμποδίζει να στρέψει τα ηλιακά του πάνελ σταθερά προς τον Ήλιο.

Χωρίς τη δυνατότητα φόρτισης μπαταριών και διατήρησης τροφοδοσίας, η αποστολή δεν θα μπορεί να προχωρήσει.

Η διαστημική αποστολή ξεκίνησε στις 09:19 ώρα Ελλάδος το πρωί της Δευτέρας με προορισμό τη Σελήνη.

Μια σεληνάκατος εκτοξεύτηκε πάνω σε ένα νέο τύπο πυραύλων, τον Vulcan Centaur και είναι η πρώτη επίσημη εκτόξευση και μεταφορά φορτίου στο Διάστημα.

Η αποστολή αυτή οργανώθηκε από το τμήμα Commercial Lunar Payload Services (CLPS) της NASA το οποίο ασχολείται με τις αποστολές μεταφοράς φορτίων στη Σελήνη σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς.

Στο πλαίσιο της απόφασης που έχει πάρει η NASA να περιορίσει στο ελάχιστο την οργάνωση διαστημικών αποστολών με αποκλειστικά δικά της μέσα και τη σύναψη συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για το σύνολο των δραστηριοτήτων της, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει συμφωνήσει με τις εταιρείες Astrobotic και United Launch Alliance για την αποστολή Peregrine.

Η σεληνάκατος της αποστολής είναι εξοπλισμένη με μια σειρά από όργανα μελέτης του σεληνιακού περιβάλλοντος.

Ένα από τα όργανα αυτά είναι το PITMS (Peregrine ion trap mass spectrometer) θα ερευνήσει τη σεληνιακή εξώσφαιρα, δηλαδή το λεπτό αέριο περίβλημα γύρω από το φεγγάρι.

  • Το όνομα της αποστολής, (Peregrine Lunar Lander) έχει να κάνει με το γεράκι peregrine που είναι το ταχύτερο πτηνό κατάδυσης και γενικότερα το ταχύτερο ζώο στον πλανήτη. Σύμφωνα με τα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, το 2005 ένα γεράκι peregrine καταγράφηκε να κάνει κατάδυση με ταχύτητες άνω των 380 χλμ./ώρα.

Μύθοι και πραγματικότητα για την τεχνητή νοημοσύνη και το ελληνικό επιχειρείν: Δεν αναπτύσσει πρωτογενές περιεχόμενο, αλλά αντιμετωπίζει καλά ορισμένα προβλήματα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: