Στη Νέα Υόρκη πάει ο Κόλιν Στιούαρτ για να εξυπηρετήσει και πάλι την Τουρκία: Θα ενημερώσει το Σ.Α. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις “καλές υπηρεσίες” για την Κύπρο

FILE PHOTO: Ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ. Φωτογραφία PIO, ΓΤΠ




Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, θα ενημερώσει στη Νέα Υόρκη, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, εκπροσώπους των xωρών που συνεισφέρουν στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα επιδιώξει να συναντήσει τη νέα απεσταλμένη του Γ.Γ. των ΗΕ, μόλις ανακοινωθεί ο διορισμός της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ψηφίσει, στα τέλη Ιανουαρίου, την απόφαση για την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου, 2023.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, θα αποσταλούν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε., για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ενημέρωση του Συμβουλίου από τον κ. Στιούαρτ, γύρω στις 13 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναφορές θα διανεμηθούν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, λίγο πριν την ενημέρωση των μελών από τον κ. Στιούαρτ.

Την ίδια εβδομάδα, πριν την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Στιούαρτ αναμένεται να ενημερώσει εκπροσώπους των xωρών που συνεισφέρουν στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα υποβληθεί το προσχέδιο του ψηφίσματος και θα γίνουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Κρατών Μελών για να καταλήξουν στο κείμενο του ψηφίσματος το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, από το 2023, η εντολή της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανανεώνεται σε ετήσια βάση και όχι δύο φορές τον χρόνο όπως ήταν η πρακτική μέχρι φέτος.

Δεν υπάρχει ακόμα «πράσινο φως» για την ανακοίνωση του διορισμού απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ: Διαδικαστικό το ζήτημα λένε στη Γραμματεία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: