Ο υπερεθνικιστής βουδιστής μοναχός Pauk Ko Taw ήρε τη στήριξή του στον ηγέτη της χούντας της Μιανμάρ: Ζητάει την ανατροπή του [videos]

File Photo epa10545627 A handout photo made available by Myanmar Military Information Team shows Myanmar military Commander-in-Chief Senior General Min Aung Hlaing giving a speech EPA/MYANMAR MILITARY INFO TEAM




Την περασμένη Τρίτη, ένα θορυβώδες πλήθος πολλών εκατοντάδων ανθρώπων στεκόταν στη μικρή κεντρική πλατεία της Pyin Oo Lwin, μιας δημοφιλούς λοφώδους πόλης της Μιανμάρ, για να ακούσει έναν μοναχό με γυαλιά να κάνει μια εκπληκτική πρόταση.

Ο Min Aung Hlaing, ο στρατιωτικός ηγέτης της χώρας, θα πρέπει να παραμεριστεί, είπε, και να αφήσει τον αναπληρωτή του στρατηγό Soe Win να αναλάβει.

Ο άνθρωπος που οδήγησε το πραξικόπημα του 2021 κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της Aung San Suu Kyi, προκαλώντας έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, έχει αντιμετωπίσει άφθονη διεθνή μομφή και είναι απεχθής από μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μιανμάρ.

  • Αυτό όμως ήταν κριτική από μια ασυνήθιστη περίοδο. Ο μοναχός, Pauk Ko Taw, ανήκει σε ένα υπερεθνικιστικό περιθώριο του βουδιστικού κλήρου, το οποίο μέχρι τώρα ήταν σταθερά πίσω από τη στρατιωτική χούντα.

Ωστόσο, μια σειρά από συντριπτικές ήττες που υπέστη ο στρατός στα χέρια εθνοτικών ανταρτών τις τελευταίες εβδομάδες ώθησε τους κάποτε cheerleaders του Min Aung Hlaing να το ξανασκεφτούν.

Ξεμένει από φίλους

«Κοιτάξτε το πρόσωπο του Soe Win», είπε ο Pauk Ko Taw στο πλήθος. «Αυτό είναι το πρόσωπο ενός πραγματικού στρατιώτη. Ο Min Aung Hlaing δεν τα καταφέρνει. Θα πρέπει να μεταβεί σε πολιτικό ρόλο.»

  • Δεν είναι σαφές τι είδους υποστήριξη παρέχει ο Pauk Ko Taw στις ένοπλες δυνάμεις. Αλλά τα σχόλιά του απηχούν εκείνα που έγιναν από άλλους υποστηρικτές της χούντας, οι οποίοι απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο από τη φαινομενική αδυναμία των στρατιωτικών ηγετών της Μιανμάρ να αντιστρέψουν το ρεύμα εναντίον των αντιπάλων τους. Ο Pauk Ko Taw αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη στο BBC Burmese.

Το ότι επέλεξε να πραγματοποιήσει την ομιλία του στο Pyin Oo Lwin έχει προσθέσει «βάρος» σε αυτό. Ο κάποτε βρετανικός αποικιακός λόφος-σταθμός φιλοξενεί τώρα την περίφημη Ακαδημία Υπηρεσιών Άμυνας, όπου εκπαιδεύονται οι κορυφαίοι του στρατού. Δύσκολα θα μπορούσαν να αγνοήσουν την προειδοποίηση ότι έχουν ξεμείνει από φίλους.

Η σχέση μεταξύ στρατιωτικού και μοναχού δεν είναι κάτι καινούργιο.

  • Οι Βιρμανοί μοναχοί έχουν μακρά παράδοση πολιτικού, συχνά αντιεξουσιαστικού ακτιβισμού, από τα αντιαποικιακά κινήματα της δεκαετίας του 1930 έως τις εξεγέρσεις ενάντια στη στρατιωτική κυριαρχία το 1988 και το 2007. Πολλοί αντιτάχθηκαν στο πραξικόπημα του 2021, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν τα ράσα τους για να πάρουν τα όπλα εναντίον της χούντας.

Αλλά κάποιοι έχουν συνεργαστεί με τους στρατηγούς, μοιράζοντας μαζί τους την πεποίθηση ότι τόσο ο Βουδισμός όσο και ο Βιρμανικός πολιτισμός χρειάζονται προστασία από εξωτερικές επιρροές.

  • Μετά από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των ντόπιων Βουδιστών και των Μουσουλμάνων Ροχίνγκια στην πολιτεία Rakhine το 2012, ένας μαχητής μοναχός, ο Wirathu, βοήθησε στη δημιουργία ενός κινήματος γνωστό ως Ma Ba Tha, ή Ένωση για την Προστασία της Φυλής και της Θρησκείας.

Ενθάρρυνε το μποϊκοτάζ των μουσουλμανικών επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι ο βιρμανικός βουδισμός κινδύνευε να εξαφανιστεί από τους μουσουλμάνους. Αλλά αποτελούν μόλις το 8% του πληθυσμού της Μιανμάρ. Το κίνημα διαλύθηκε επίσημα το 2017, αλλά συνέχισε να απολαμβάνει στρατιωτικής υποστήριξης.

Ο Wirathu, ο οποίος είχε φυλακιστεί νωρίτερα για υποκίνηση φυλετικών συγκρούσεων, φυλακίστηκε για άλλη μια φορά το 2020. Αλλά λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος από τον στρατό – και ο Min Aung Hlaing τον γέμισε τιμές και μετρητά.

  • Το πραξικόπημα του Min Aung Hlaing τον Φεβρουάριο του 2021 προκάλεσε τεράστια δημόσια αντίδραση, με μαζικές συγκεντρώσεις που απαιτούσαν την επιστροφή στη δημοκρατική εξουσία, οι οποίες καταστράφηκαν βάναυσα. Ο 67χρονος στρατηγός έκτοτε προσπάθησε να ενισχύσει τη νομιμότητά του παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως υποστηρικτή του Βουδισμού.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν μια συνεχή ροή αναφορών που δείχνουν τον δικτάτορα να χαρίζει δώρα σε ναούς και να μετέχει στις κηδείες ανώτερων ηγουμένων.

Εθεάθη επίσης να βάζει τον θεμέλιο λίθο του μεγαλύτερου καθιστού αγάλματος του Βούδα στον κόσμο στην πρωτεύουσα Nay Pyi Taw, που χρηματοδοτείται από τη στρατιωτική του διοίκηση.

Το ανώτατο θρησκευτικό όργανο της Μιανμάρ, το κυβερνών βουδιστικό συμβούλιο ή η Πολιτεία Σάνγκα, έχει μιλήσει ελάχιστα δημόσια για το πραξικόπημα. Μερικά από τα μέλη του πιστεύεται ότι σιωπηλά ζήτησαν αυτοσυγκράτηση στους στρατηγούς. Αλλά ένας ανώτερος μοναχός στη Σάνγκα, ο Σιτάγκου Σαγιάντοου, έχει υποστηρίξει ανοιχτά τον στρατό και μάλιστα ταξίδεψε με τον Μιν Αουνγκ Χλάινγκ σε ένα ταξίδι αγοράς όπλων στη Ρωσία.

Άλλοι μοναχοί έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Ένας από τους οπαδούς του Wirathu, ο Wathawa, βοήθησε στη δημιουργία ένοπλων ομάδων πολιτοφυλακής στην πατρίδα του, το Sagaing, για να αμφισβητήσει τις εθελοντικές Λαϊκές Δυνάμεις Άμυνας, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πολιτεία για να πολεμήσουν τη χούντα.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρουν την τρομακτική εικόνα μοναχών με «ράσα» που δείχνουν πώς να πυροβολούν τουφέκια.

  • Οι πολιτοφυλακές – που ονομάστηκαν Pyusawhti από έναν μυθολογικό βασιλιά της Βιρμανίας – έχουν κατηγορηθεί για τη βίαια στρατολόγηση ντόπιων ανδρών και για πολλαπλές φρικαλεότητες κατά αμάχων. Αλλά έχουν ριζώσει μόνο στον μικρό αριθμό κοινοτήτων όπου το κόμμα του ίδιου του στρατού είναι παραδοσιακά ισχυρό. Φαίνεται επίσης ότι ήταν αναποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της εκτεταμένης πλέον και οργανωμένης αντίθεσης στη στρατιωτική κυριαρχία.

Ένας άνδρας με τον οποίο επικοινώνησε το BBC στην περιοχή όπου ο Wathawa κινητοποιείται από τις αρχές του 2022 είπε ότι μπόρεσε να στρατολογήσει το πολύ 10-15 άνδρες σε κάθε χωριό και στη συνέχεια απειλώντας ότι θα κάψει τα σπίτια τους.

Είπε ότι πολλοί από τους νεοσύλλεκτους είχαν τραπεί σε φυγή και βοηθούνταν από άλλους χωρικούς να κρυφτούν από τον Γουάθαουα και τους μοναχούς του που έβγαζαν τα όπλα.

Ένας στρατός στην υποχώρηση

Τώρα, η ισχνή επίδοση του στρατού στις πρόσφατες μάχες του με εθνοτικές ένοπλες ομάδες σπέρνει αμφιβολίες στο μυαλό των υποστηρικτών του. Ένας εξέχων blogger αποκάλεσε πρόσφατα τον Min Aung Hlaing «ανίκανο», λέγοντας ότι υπό τον ίδιο η χώρα είχε βιώσει απώλεια και ντροπή ιστορικών διαστάσεων, για τις οποίες θα έπρεπε να πληρώσει το τίμημα και να παραιτηθεί.

Αναφερόταν στις τεράστιες εκτάσεις εδάφους στο βόρειο κράτος Σαν που καταλήφθηκαν από αντάρτες από τη Συμμαχία Αδελφότητας, τρεις εθνικούς στρατούς που ελέγχουν τώρα μεγάλο μέρος των συνόρων με την Κίνα.

Ξεκίνησαν την επιχείρησή τους τον περασμένο Οκτώβριο, με αποκορύφωμα την παράδοση χιλιάδων στρατιωτών και όλου του εξοπλισμού τους. Το αιματηρό αδιέξοδο δύο ετών, μεταξύ των καλά εξοπλισμένων ενόπλων δυνάμεων και των εκατοντάδων εθελοντικών ομάδων που είχαν ξεσηκωθεί και ενώθηκαν με τους εθνικούς αντάρτες για να πολεμήσουν τη χούντα, φαινόταν να έχει σπάσει.

Ο στρατός συνέχισε να υποχωρεί τις πρώτες εβδομάδες του τρέχοντος έτους. Στην άλλη πλευρά της χώρας κοντά στα σύνορα του Μπαγκλαντές, ο Στρατός Arakan, μία από τις τρεις ομάδες της συμμαχίας, έχει καταλάβει πολλές στρατιωτικές βάσεις, δίνοντάς του τον έλεγχο μεγάλων περιοχών των κρατών Chin και Rakhine.

Δημοσίευσε βίντεο που δείχνουν στρατιώτες με κουρελιασμένες στολές να οδηγούνται με χειροπέδες με δεμένα καλωδίων και τεράστιες αποθήκες οπλισμένων όπλων και πυρομαχικών.

Ανίκανος να ασφαλίσει τους δρόμους από ενέδρες, ο στρατός βασίζεται στον περιορισμένο αριθμό ελικοπτέρων του για να ανεφοδιάσει τις περικυκλωμένες βάσεις και σε αεροπορικές επιδρομές για να τις υπερασπιστεί, προκαλώντας εκτεταμένες απώλειες αμάχων. Αντάρτες στην πολιτεία Kachin λένε ότι κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και ένα μαχητικό τζετ αυτόν τον μήνα.

Μερικοί από τους στρατιώτες που συνθηκολόγησαν αποδείχτηκαν μικτές μονάδες με μικρή εμπειρία μάχης. Το γεγονός ότι πολλοί ζούσαν επίσης σε αυτές τις βάσεις με τις οικογένειές τους υποδηλώνει ότι ήταν απροετοίμαστοι να πολεμήσουν.

Εκατοντάδες επέλεξαν να φύγουν πέρα από τα σύνορα στην Ινδία. χιλιάδες έχουν παραδοθεί χωρίς μάχη. Έξι στρατηγοί που νικήθηκαν στην Πολιτεία Σαν απεικονίστηκαν στη συνέχεια να πίνουν τοστ με τους απαγωγείς τους και να δείχνουν περισσότερο ανακουφισμένοι παρά ταπεινωμένοι. Αφού παραδόθηκαν πίσω στο στρατό, τρεις από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο και οι άλλοι τρεις καταδικάστηκαν σε ισόβια, πιθανώς με την ελπίδα να αποτρέψουν άλλους από το να τα παρατήσουν.

Τέτοιες ανατροπές είναι άνευ προηγουμένου στην 75χρονη ιστορία των εκστρατειών του στρατού της Μιανμάρ κατά των ανταρτών. Το ηθικό στις τάξεις έχει καταρρεύσει. Η πρόσληψη υπό αυτές τις συνθήκες αποδεικνύεται δύσκολη.

Οι σύμμαχοι έγιναν εχθροί;

Πρέπει λοιπόν ο πραξικοπηματίας της Μιανμάρ να ανησυχεί για αυτές τις δυσαρεστημένες φωνές;

Η τολμηρή κριτική του Pauk Ko Taw από τη σκηνή την περασμένη εβδομάδα φαίνεται να έχει δημιουργήσει εντάσεις. Στη συνέχεια συνελήφθη από στρατιώτες και ανακρίθηκε, αλλά αφέθηκε γρήγορα ελεύθερος, υποδηλώνοντας ότι έχει κάποια ισχυρή υποστήριξη. Ενώ η συγκέντρωση του αναφέρθηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα σχόλιά του για τον Min Aung Hlaing δεν συμπεριλαμβάνονταν στα… ρεπορτάζ.

  • Ο στρατηγός Soe Win, ο άνθρωπος που ο Pauk Ko Taw προέτρεπε να αναλάβει τη διοίκηση του στρατού, αναφέρεται ότι είναι δυσαρεστημένος για την κακή απόδοση των στρατευμάτων του. Αλλά δεν έχει δείξει ακόμη σημάδια ότι είναι έτοιμος να σφετεριστεί τον ρόλο του αφεντικού του. Προς το παρόν αυτό φαίνεται απίθανο να αλλάξει.

Ο Min Aung Hlaing έχει επίσης αποδειχθεί ικανός να προωθεί και στη συνέχεια να παραγκωνίζει πιθανούς αντιπάλους. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο στρατηγός που κάποτε πιστευόταν ότι ήταν ο πιο πιθανός διάδοχός του, ο Moe Myint Tun, συνελήφθη ξαφνικά και αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για διαφθορά.

Για όλα τα όνειρα των πιο ένθερμων οπαδών της χούντας -ενός ιππότη με λαμπερή πανοπλία που έρχεται να αποκαταστήσει το ηθικό στις τάξεις- δεν υπάρχει διάδοχος.

Ακόμη και μετά τις συγκλονιστικές ήττες στο πεδίο της μάχης, ο Min Aung Hlaing συνέχισε να προεδρεύει επίσημων λειτουργιών, περισσότερο με τον τρόπο ενός μονάρχη παρά ενός στρατιωτικού διοικητή.

Το αν αυτό οφείλεται στην αυτοπεποίθησή του ή στην απομόνωσή του από την πραγματικότητα, δεν είναι ξεκάθαρο. Όμως ο στρατός δεν μπορεί να αντέξει περισσότερες απώλειες στην κλίμακα των τελευταίων τριών μηνών.

Η κατάρρευση των δυνάμεων της χούντας είτε στο Lashio, την κύρια πόλη στο βόρειο κράτος Shan που τώρα είναι περικυκλωμένη. στην Πολιτεία Rakhine στα δυτικά. ή στην πολιτεία Karenni στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, όπου οι αντάρτες είναι κοντά στο να καταλάβουν την πρωτεύουσα του κράτους Loikaw, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ευρύτερη κατάρρευση του στρατιωτικού ηθικού – και την τελική κατάρρευση του καθεστώτος.

Πηγη BBC 

Ο Βρετανός αρχιστράτηγος κηρύσσει γενικό συναγερμό: Δεν είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με τη Ρωσία – Κινητοποιήστε το έθνος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: