Νέα ήττα του στρατού της Μιανμάρ: Στα χέρια των ανταρτών μεγάλη πόλη στα σύνορα με την Ταϊλάνδη όπου αναζητούν καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες

FILE PHOTO. Στρατιώτες στη Μιανμάρ. EPA/NYEIN CHAN NAING




Οι δυνάμεις του στρατού της Μιανμάρ αποσύρθηκαν εντελώς από τη Μιαουάντι, στρατηγικής σημασίας για το εμπόριο πόλη στη μεθόριο με την Ταϊλάνδη, μία ακόμη μεγάλη ήττα για τους στρατιωτικούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση εδώ και μήνες στο βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας.

«Καταλάβαμε (την τοπική στρατιωτική διοίκηση) 275 στις 22:00 χθες το βράδυ», δήλωσε σήμερα ο Πάντοχ Σάου Τάου Νι εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Κάρεν (KNU) προσθέτοντας ότι 200 στρατιώτες έχουν καταφύγει στη γέφυρα που συνδέει τη Μιαουάντι με τη μεθοριακή πόλη Μάε Σοτ στην Ταϊλάνδη.

Ταϊλανδός αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του διότι δεν είχε άδεια να μιλά στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι η πόλη «έπεσε» τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Σύμφωνα με κατοίκους, οι μάχες γύρω από τη Μιαουάντι ξεκίνησαν την Τρίτη, ενώ στη διάρκεια της περασμένης νύκτας δεν ακούστηκαν καθόλου ήχοι συγκρούσεων.

«Οι μάχες σταμάτησαν περίπου στις 20:00 χθες το βράδυ», επεσήμανε κάτοικος της πόλης.

«Η KNU δεν έχει ακόμη εισέλθει στην πόλη, αν και είδαμε στο Facebook ότι κατέλαβε την τοπική στρατιωτική διοίκηση 275.

Εξακολουθούμε να κρυβόμαστε στα σπίτια μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Χθες Τετάρτη εκατοντάδες πανικόβλητοι άνθρωποι έκαναν ουρά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται επί μέρες γύρω από τη Μιαουάντι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Μιανμάρ, οι εμπορικές συναλλαγές μέσω της πόλης αυτής έφτασαν τους τελευταίους 12 μήνες το 1,1 δισεκ. δολάρια, μια ζωτικής σημασίας πηγή εσόδων για τον στρατό της χώρας που έχει καταλάβει την εξουσία.

Η Ταϊλάνδη μοιράζεται σύνορα μήκους 2.400 χιλιομέτρων με τη Μιανμάρ, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Έκτοτε έχουν αναζωπυρωθεί οι μάχες μεταξύ εθνοτικών ένοπλων ομάδων και της χούντας.

Η Ταϊλάνδη προετοιμάζεται

Εδώ και κάποιους μήνες η χούντα γνωρίζει ήττες στο βόρειο και δυτικό τμήμα της Μιανμάρ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν καθημερινά τα μεθοριακά περάσματα προς την Ταϊλάνδη έχει φτάσει τις τελευταίες ημέρες τους 4.000 έναντι περίπου 1.900 που είναι συνήθως, επεσήμανε αξιωματούχος της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ταϊλανδέζικες αρχές αυξάνουν τον αριθμό των μελών της υπηρεσίας μετανάστευσης στη μεθόριο αναμένοντας αύξηση των αφίξεων.

Ο υποστράτηγος Πρασάρν Σαενγκσιριράκ δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης χθες το βράδυ ότι ο στρατός «εντείνει» τις περιπολίες κατά μήκος των συνόρων.

«Προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά αν αδέσποτες σφαίρες περάσουν τα ταϊλανδέζικα σύνορα, θα απαντήσουμε με ελαφρά ή βαρύτερα μέσα», προειδοποίησε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η χώρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει 100.000 πρόσφυγες από τη Μιανμάρ.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρανγκούν, Μιανμάρ

Τα παιδιά μεγάλα θύματα του πολέμου στο Σουδάν: Κίνδυνος να πεθάνουν από την πείνα 700.000 μέσα στο έτος, βιασμοί, βίαιη στρατολόγηση και αναλφαβητισμός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: