Ο Βρετανός αρχιστράτηγος κηρύσσει γενικό συναγερμό: Δεν είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με τη Ρωσία – Κινητοποιήστε το έθνος

File Photo epa09991499 A handout picture provided by the British Ministry of Denece (MoD) shows members of the Kings Troop EPA/SAC Emma Wade/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/HANDOUT




Ο αρχηγός του βρετανικού στρατού πρόκειται να προειδοποιήσει τους Βρετανούς ότι θα μπορούσαν να κληθούν να πολεμήσουν για τον βασιλιά και τη χώρα σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία – επειδή ο στρατός είναι «πολύ μικρός» για να χειριστεί τη σύγκρουση μόνος του.

Ο στρατηγός Sir Patrick Sanders, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, θα τονίσει την ανάγκη των υπουργών να «κινητοποιήσουν το έθνος» σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης κατά της Ρωσίας εν μέσω εισβολής της στην Ουκρανία .

Η προειδοποίησή του έρχεται σχεδόν δύο χρόνια αφότου είπε ότι η Βρετανία αντιμετώπιζε τη «στιγμή του 1937», μια αναφορά στα δύο χρόνια πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο .

  • Ο στρατηγός Sir Patrick Sanders -ο οποίος άσκησε ανοιχτά κριτική για τις ελλείψεις προσωπικού στον στρατό- πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «αλλαγή» στη νοοτροπία του κοινού που θα πρέπει να είναι πρόθυμο να υπερασπιστεί το Ηνωμένο Βασίλειο ενάντια σε ξένους αντιπάλους.

Όμως, ενώ ο αρχηγός του στρατού –ο οποίος αποχωρεί σε έξι μήνες μετά από φερόμενη διαμάχη με τον ναύαρχο Sir Tony Radakin, τον γενικό αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων- δεν θεωρείται ότι είναι υπέρ της στρατολόγησης, οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει τα συμμαχικά έθνη να είναι προετοιμασμένα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καταπολέμηση των δυνάμεων του Βλαντιμίρ Πούτιν.

  • Ο στρατηγός Sir Patrick Sanders είχε προηγουμένως επικρίνει ανοιχτά τον εξοπλισμό του Στρατού και τον αριθμό των στρατευμάτων του.

Θα κάνει την έκκλησή του στους απλούς Βρετανούς στη Διεθνή Διάσκεψη Τεθωρακισμένων Οχημάτων στο Twickenham σήμερα, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

Το περασμένο καλοκαίρι, συνέκρινε τα οχήματα του στρατού όπως το θωρακισμένο όχημα Warrior και το τανκ Challenger 2 με «τηλέφωνα με περιστροφική κλήση σε μια εποχή iPhone». Σε μια αποδυναμωμένη αξιολόγηση των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, είπε: «Το ιστορικό μας στις προμήθειες ήταν φτωχό και η χερσαία βιομηχανική μας βάση έχει μαραθεί.

  • «Επιπλέον, η Εφεδρεία του Στρατού μας δεν είναι τόσο ικανή και αξιόπιστη όσο χρειαζόμαστε».

Η εισαγωγή της υποχρεωτικής θητείας, εάν συνέβαινε, θα ήταν η πρώτη φορά σε περισσότερα από 60 χρόνια που οι Βρετανοί θα έπρεπε να πολεμήσουν. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία εισήχθη κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αφότου η κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο περί στρατιωτικής υπηρεσίας το 1916.

Ο νόμος περί Εθνικής Υπηρεσίας (Ένοπλες Δυνάμεις) ακολούθησε το 1939 την ημέρα που η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία κατά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απαιτώντας από όλους τους μάχιμους άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 41 ετών να συμμετάσχουν και να πολεμήσουν.

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εγκρίθηκε ένας νέος νόμος περί Εθνικής Υπηρεσίας που απαιτούσε από όλους τους νεαρούς άνδρες ηλικίας 17 έως 21 ετών να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις για 18 μήνες και να παραμείνουν στον εφεδρικό κατάλογο για αρκετά χρόνια.

Στη συνέχεια, η Εθνική Υπηρεσία συνέχισε έως το 1963. Οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούσαν να αρνηθούν, αλλά θα αντιμετώπιζαν ένα δικαστήριο στο οποίο θα έπρεπε να δικαιολογήσουν την αντίθεσή τους να συμμετάσχουν.

  • Και παρόλο που δεν επέστρεψε ποτέ, η ιδέα της επαναφοράς μιας περιόδου υπηρεσίας στη χώρα κυκλοφόρησε μόλις το περασμένο καλοκαίρι – αν και σε μια πιο εθελοντική μορφή από την οποία οι έφηβοι θα μπορούσαν να εξαιρεθούν.

Η προειδοποίηση του στρατηγού Sir Patrick Sanders έρχεται καθώς ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι η Δύση αντιμετωπίζει ολικό πόλεμο με τη Μόσχα μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες – μία από τις πολλές προειδοποιήσεις που θα δώσουν ανώτατοι στρατιωτικοί και υπουργοί σε πολλά κράτη μέλη.

Το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του οργανισμού λειτουργεί με την προϋπόθεση ότι «μια επίθεση σε έναν είναι επίθεση εναντίον όλων» – απαιτώντας από «κάθε και κάθε άλλο μέλος» της συμμαχίας να προβεί σε όποια ενέργεια κρίνεται αναγκαία σε περίπτωση επίθεσης από εξωτερική δύναμη.

Την Τρίτη, ο οργανισμός υπέγραψε σύμβαση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή 220.000 οβίδων πυροβολικού για τις χώρες μέλη, ανοίγοντας το δρόμο για τα συμμαχικά έθνη να γεμίσουν τα οπλοστάσια τους και να παράσχουν στην Ουκρανία περαιτέρω πυρομαχικά.

Κινητοποιεί επίσης περίπου 90.000 στρατιώτες για πολεμικά παιχνίδια με στόχο να στείλει ένα μήνυμα στη Ρωσία να μην εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτεθεί σε καμία χώρα-μέλος.

  • Οι ασκήσεις – που ονομάζονται «Σταθερός Υπερασπιστής» – θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου και θα συμμετάσχουν μονάδες και από τις 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συν τη Σουηδία υποψήφια μέλος, δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι, ο οποίος ενεργεί ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, μέλος του ολλανδικού ναυτικού και πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει επίσης ρόλο να παίξει σε περίπτωση σύγκρουσης.

Είπε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δεδομένο ότι είμαστε σε ειρήνη. Και αυτός είναι ο λόγος που εμείς (οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ) προετοιμαζόμαστε για μια σύγκρουση με τη Ρωσία. «Αλλά η συζήτηση είναι πολύ ευρύτερη. Είναι επίσης η βιομηχανική βάση και επίσης οι άνθρωποι που πρέπει να καταλάβουν ότι παίζουν ρόλο».

Ο Μπάουερ είπε ότι μεγάλος αριθμός αμάχων θα χρειαστεί να κινητοποιηθεί σε περίπτωση που ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος και οι κυβερνήσεις πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα έθνη τους είναι «έτοιμα για πόλεμο».

«Χρειαζόμαστε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για να αλλάξουν νοοτροπία για μια εποχή που όλα ήταν προγραμματισμένα, προβλέψιμα, ελεγχόμενα και επικεντρωμένα στην αποτελεσματικότητα σε μια εποχή όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Μια εποχή στην οποία πρέπει να περιμένουμε το απροσδόκητο», προειδοποίησε ο Μπάουερ.

Εν τω μεταξύ, η Σουηδία –η οποία ετοιμάζεται να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ αργότερα αυτό το έτος μετά την αποδοχή της χθεσινής αίτησής της από την Τουρκία– έχει επίσης προειδοποιήσει τους πολίτες της ότι θα μπορούσε σύντομα να πολεμήσει σε πλήρη πόλεμο.

Ο υπουργός Άμυνας Carl-Oskar Bohlin δήλωσε πρόσφατα: «Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια προοπτική ασφάλειας με μεγαλύτερους κινδύνους από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Είστε ιδιώτης; Έχετε σκεφτεί εάν έχετε χρόνο να γίνετε μέλος μιας εθελοντικής οργάνωσης άμυνας; Αν όχι: κινηθείτε!».

Και χθες, ο αρχηγός Άμυνας της Νορβηγίας πρόσθεσε περαιτέρω στις αυξανόμενες εκκλήσεις για προετοιμασία για πόλεμο με τη Ρωσία .

  • Ο Eirik Kristoffersen είπε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν «δύο, ίσως τρία» χρόνια για να προετοιμαστούν για μια επίθεση από τις δυνάμεις του Πούτιν .

Η ανακοίνωσή του ήρθε καθώς διέρρευσαν μυστικά σχέδια που αποκάλυψαν ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για τις δυνάμεις του Πούτιν να επιτεθούν στο ΝΑΤΟ ήδη από το 2025 .

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, συνεχίζει με μια εντατική αεροπορική επίθεση στις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας, με νέα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη , καθώς η χώρα αγνόησε τις εκκλήσεις να κλείσει μια συμφωνία για τον τερματισμό του σχεδόν δύο ετών πολέμου.

  • Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέδωσε μια ανατριχιαστική απειλή εν μέσω αυξανόμενης κραυγής για τη χώρα να σταματήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία, λέγοντας στα δυτικά έθνη σε συνέντευξη Τύπου: «Μην μας απειλείτε».

Ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε, σε μεταφρασμένες δηλώσεις που δημοσίευσε η ρωσική κυβέρνηση , μια απάντηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας: «Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ επινόησε ένα ρητό για τη ρωσική αρκούδα και πώς να συμπεριφέρεται γύρω της».

Ο Τσόρτσιλ μίλησε κάποτε για «τη μεγάλη ρωσική αρκούδα στη μια πλευρά μου με τα πόδια τεντωμένα» καθώς τη συνέκρινε και την Αμερική, την οποία χαρακτήρισε βουβάλι, με «το φτωχό αγγλικό γαϊδουράκι που ήταν ο μόνος που ήξερε τον σωστό δρόμο για το σπίτι. ‘.

Τα σχόλιά του, μετά τη διάσκεψη της Τεχεράνης το 1943 που προσπάθησε να συμφωνήσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά των Ναζί, πιστεύεται ότι ήταν ένα σχόλιο για τη μαράζουσα θέση της Βρετανίας στην παγκόσμια σκηνή σε σύγκριση με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ εκείνη την εποχή.

  • Ο αριθμός των τακτικών στρατευμάτων του βρετανικού στρατού ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από 75.000, αν και οι πηγές επέμειναν ότι οι αιτήσεις για τον Στρατό ήταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.

Οι αξιωματούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταφύγει σε απεγνωσμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως η προσφορά «χρυσών χειραψιών» 7.500 λιρών σε στρατιώτες που μεταφέρονται στο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών.

Ωστόσο, το Βασιλικό Ναυτικό αγωνίζεται να προσλάβει περισσότερες από τις άλλες δυνάμεις, με μόλις 29.000 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Η κλίμακα της κρίσης στελέχωσης στον στρατό επισημάνθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν αποκαλύφθηκε ότι το Πολεμικό Ναυτικό αποσύρει δύο από τα πολεμικά του πλοία λόγω έλλειψης ναυτικών.

Το HMS Westminster και το HMS Argyll θα παροπλιστούν αργότερα φέτος, με τα μέλη του πληρώματος να αποστέλλονται για να εργαστούν στον νέο στόλο των φρεγατών Type 26 καθώς τίθενται σε λειτουργία.

Έκτοτε εμφανίστηκαν εντάσεις στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες. Η Penny Mordaunt, Λόρδος Πρόεδρος του Συμβουλίου και επίτιμος διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, έχει προειδοποιήσει ότι τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας κινδυνεύουν εκτός εάν το Ναυτικό συμβαδίζει με εχθρικά κράτη.

Γράφοντας στους Sunday Times, έσπασε τη σύμβαση συλλογικής ευθύνης στην κυβέρνηση για να ζητήσει περισσότερες επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις. Ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς απέρριψε τα σχόλιά της ως «άποψη».

Η κ. Mordaunt είπε: «Δεν πρέπει απλώς να αναρωτηθούμε κατά πόσο η Ρωσία και η Κίνα αυξάνουν τους στόλους τους, αλλά γιατί.

«Το μελλοντικό Βασιλικό Ναυτικό πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει να διασφαλίζει τα συμφέροντά μας, τα οποία βασίζονται εξ ολοκλήρου στο να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις προσπάθειες να μας απαγορεύσουν την πρόσβαση στις θάλασσες ορισμένων μερών του κόσμου».

Πηγή Daily Mail

Παραλύει η Γερμανία: Εξαήμερη απεργία στους σιδηροδρόμους, σοβαρές επιπτώσεις στη βιομηχανία, στο ένα δισ. ευρώ η ζημιά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: