Η συμφωνία για την απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα μας θυμίζει τον μεγάλο αγώνα του Ρόμπερτ Μενέντεζ για να θωρακιστεί η Πατρίδα: Οι εγγυήσεις έναντι της Τουρκίας

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με τον γιό του, βουλευτή Ρον Μενέντεζ, στην εκλογική του περιφέρεια στο Νιου Τζέρσεϊ. Φωτογραφία via Senator Bob Menendez, Flickr




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Νέα Υόρκη

Η συμφωνία για την ταυτόχρονη προμήθεια αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών, των F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην κατοχική Τουρκία, είναι πραγματικά εντυπωσιακή, εάν πετύχει βέβαια και αν ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν σεβαστεί την υπογραφή του.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μία μεγάλη διπλωματική επιτυχία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, όταν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Τη διαπραγματεύθηκε με τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι  Μπλίνκεν, πριν ολοκληρωθεί η συνωμοσία εναντίον του για να φύγει από τη …μέση!

Μετά την αποχώρηση του από την προεδρία της Επιτροπής, κατόπιν του άγριου κυνηγητού του συστήματος του Δημοκρατικού Κόμματος, οι συνάδελφοι του νομοθέτες σεβάστηκαν τη συμφωνία και είναι χαρακτηριστικό ότι τη βελτίωσαν προς όφελος της Ελλάδας.

  • Προβλέπει η συμφωνία αυτή και την αποστολή επιστολών από τον κ. Μπλίνκεν στην ηγεσία του Κογκρέσου, (αλλά και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας), που στην ουσία θα εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθούν οι απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο, που σταμάτησαν μετά τους φονικούς σεισμούς, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Για να είμαστε ορθοί δημοσιογραφικά, πρέπει να τονιστεί ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις ήταν μηδενικές από τότε. Όχι επειδή η Τουρκία σταμάτησε να ορέγεται τα ελληνικά νησιά και να απειλεί την ελληνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, αλλά για ένα άλλο λόγο:

Γνώριζε πως για να μπορέσει να έχει μία ελπίδα να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά, έπρεπε να τερματίσει τις απειλές στο Αιγαίο. Το έκανε με βαριά καρδιά, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το έκανε. Το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξει και θα έλεγα και πολύ συγκρατήθηκε…

Λέγεται ότι το τελευταίο διάστημα διεξήχθη ένα άνευ προηγουμένου παζάρι μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον με απειλές και αλληλοεκβιασμούς. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι και ο ίδιος ο Ερρντογάν, και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν -μέσω του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- …ξέφυγαν σε χαρακτηρισμούς.

Σημασία για τους Αμερικανούς έχει ότι εξασφάλισαν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία είχε παγώσει για 18 και πλέον μήνες ο Ερντογάν, ενώ θα υλοποιήσουν και το πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας.

Βεβαίως, θα αναγκαστούν να παραχωρήσουν τα F-16 στην Τουρκία, μία χώρα έντονα παραβατική. Είναι ο ταραξίας της περιοχής και εκτός της Ελλάδας, απειλεί τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ, στη Συρία, και σχεδιάζει να επιβάλει την απαράδεκτη διευθέτηση των «δύο κρατών» στην Κύπρο. Δεν είναι ένα σύνθημα τα «δύο κράτη», είναι ένας στόχος και συνήθως η Τουρκία πετυχαίνει και ολοκληρώνει τα σχέδια της.

Το ερώτημα είναι πως η Ουάσιγκτον θα σταματήσει τυχόν επιθέσεις της κατοχικής χώρας εναντίον, για παράδειγμα, της Κύπρου, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην ευρύτερη συμφωνία.

  • Δυστυχώς, δεν πρόλαβε ο γερουσιαστής Μενέντεζ να περιλάβει και την Κύπρο, όπως προγραμμάτιζε. Οι συνωμότες που σχεδίασαν το σκληρό κατηγορητήριο εναντίον του, για πράξεις άλλων, προσπάθησαν να τον βγάλουν από τη μέση. Η απόφαση εναπόκειται στο δικαστήριο, και ενώ ο ίδιος διαψεύδει τις κατηγορίες με όλη τη δύναμη της ψυχής του.

Με τη συμφωνία παραχώρησης των F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία, η «Μητέρα Πατρίδα» αγοράζει το πιο σημαντικό όπλο και καλύπτεται από μία ισχυρή επιστολή του κ. Μπλίνκεν, ο οποίος στην ουσία λέει στους Τούρκους ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα καινούργια F-16 εναντίον της Ελλάδας. Η επιστολή στο Κογκρέσο φαίνεται ότι καλύπτει και τα υπόλοιπα F-16 που διαθέτει η Τουρκία; Αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουμε.

Βεβαίως, οι υπουργοί Εξωτερικών έρχονται και φεύγουν… Και μερικές φορές είναι ζήτημα αν οι επόμενοι σέβονται τις επιστολές και τις πράξεις των προηγούμενων. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα. Οι Τούρκοι είναι αυτοί που δεν τιμούν τις υπογραφές τους και αναιρούν τις υποσχέσεις τους, πόσο μάλλον τις συμφωνίες τους.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η συμφωνία είναι πολύ καλή για την Ελλάδα, διότι δεν αφορά μόνο τα F-35, αλλά και άλλο αμερικανικό πολεμικό υλικό που εξασφαλίζει, σε μερικές περιπτώσεις και δωρεάν. Το θέμα που τίθεται είναι αυτό: Πως θα μπορέσει να βοηθήσει η Ελλάδα την Κύπρο σε μία πιθανή επίθεση της Τουρκίας. Θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-35 στο νησί;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν οι Αμερικανοί είχαν ξεσαλώσει και είχαν αποφασίσει να επιβάλουν το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν στους Ελληνοκύπριους, ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να πείσουν τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να δώσει μια συνέντευξη ο τότε υπουργός Κόλιν Πάουελ στο Έθνος και στο Mega Ελλάδος. Ήταν σε αυτή τη συνέντευξη που μου είπε τη φράση «το 2004 δεν είναι ‘74». Είπαμε τότε, στην ανάλυση μας, ότι εννοούσε πως εάν η Τουρκία δεν συμμορφωνόταν με τις πρόνοιες του σχεδίου, η Αμερική θα έκανε παρέμβαση… Ήταν μία κουβέντα του καφενέ και τίποτα άλλο. Μία κουβέντα εντυπωσιασμού… Μία άνευ σημασίας ατάκα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης γίνεται καθημερινά στόχος επιθέσεων, για διάφορα θέματα, μερικές φορές δίκαια και αρκετές άδικα. Δεν θα κρίνω τις επιθέσεις διότι αφορούν κυρίως εσωτερικά θέματα, που επηρεάζουν μεν το λαό, όχι όσους ζουν στο εξωτερικό.

Έχω βέβαια θέση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και παρακολούθησα εκ του σύνεγγυς το θέμα της δημιουργίας του ανθρωπιστικού διαδρόμου. Διάβασα και για το θέμα αυτό επιθέσεις από το γνωστό κύκλωμα του «Νενεκιστάν». Αντιμετώπιζαν με αγαλλίαση κάθε οπισθοδρόμηση. Μετά το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, ο κ. Χριστοδουλίδης δικαιώθηκε.

Όσον αφορά το Κυπριακό, η Λευκωσία εισήλθε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Σίγουρα είναι εξαιρετική η προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά ήδη η διεθνής φιλοτουρκική μαφία, τα μέλη της οποίας εδρεύουν σε διάφορες πρωτεύουσες, ορέγονται τη διχοτόμηση μέσω της φιλοτουρκικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Ο Πρόεδρος πρέπει να προσέξει. Η ΔΔΟ θα οδηγήσει σε νέα τραγωδία το νησί. Μακάρι να διαψευστούμε…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το «πακέτο» του γερουσιαστή Μενέντεζ σώζει την Ελλάδα για πολλά χρόνια, παίρνει τα F-35 και άλλο υλικό: Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν τόλμησε να αφαιρέσει τίποτα από το κείμενο… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: