Υπεγράφη πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών: Προβλέπει διεξαγωγή ασκήσεων και εκπαίδευσης

Tο Πρόγραμμα υπέγραψαν από πλευράς ΕΦ ο Διευθυντής Δ΄ κλάδου του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Αλκιβιάδης Αλκιβιάδη και από πλευράς των ΕΔ των ΗΠΑ, ο Ακόλουθος Άμυνας, Συνταγματάρχης Kenneth C. Evans. photo: army.gov.cy




Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ) για το έτος 2024, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) υπογράφηκε στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς στις 19 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΦ, το Πρόγραμμα υπέγραψαν από πλευράς ΕΦ ο Διευθυντής Δ΄ κλάδου του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Αλκιβιάδης Αλκιβιάδη και από πλευράς των ΕΔ των ΗΠΑ, ο Ακόλουθος Άμυνας, Συνταγματάρχης Kenneth C. Evans.

  • Επισημαίνεται ότι το ΠΔΑΣ περιλαμβάνει αριθμό δράσεων, μεταξύ των οποίων διεξαγωγή ασκήσεων και εκπαιδεύσεων, τόσο στην Κύπρο όσο και στις ΗΠΑ, σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων, παροχής Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης, ναυτικής συνεργασίας και έρευνας – διάσωσης. Προβλέπει επίσης συμμετοχή Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της ΕΦ σε εξειδικευμένα σχολεία και σεμινάρια στις ΗΠΑ.

Υπογραμμίζεται ότι «η υπογραφή του Προγράμματος κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό της ΕΦ να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες των Αμερικανικών ΕΔ, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τη διαλειτουργικότητα και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στοιχεία απαραίτητα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων».

Εκφράζει επίσης «τη δέσμευση και βούληση για αναβάθμιση της περιφερειακής και ευρύτερης διεθνούς πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας, με σκοπό την προαγωγή της ασφάλειας, καθότι έχει αναγνωριστεί ότι οι σύγχρονες προκλήσεις και απειλές είναι κοινές και διασυνοριακές και ως εκ τούτου η αντιμετώπιση τους προϋποθέτει πολυμερή και πολύπλευρη δράση».

  • Παράλληλα, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία σημειώνει σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ ότι «ενισχύονται οι δεσμοί με την υπογραφή του σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας το 2024».

«Ανυπομονούμε για εμπλουτισμό της συνεργασίας μας με την Εθνική Φρουρά μέσω ενός ακόμα πιο δυνατού προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης, διμερών ασκήσεων και άλλων συμμετοχών», αναφέρει καταληκτικά.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΠΧ/ΗΦ

Η εμπλοκή της Greek Mafia στην Κύπρο και η ομιλία του ΠτΔ στο Στρασβούργο προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: