Είναι τo μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο «βόμβα» για το περιβάλλον; Κινείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο και σήμερα κάνει το παρθενικό του ταξίδι [βίντεο]

To «Ιcon of the Seas» είναι το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου. Photo via YouTube




Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι σήμερα, την ώρα που περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι το πλοίο που κινείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο – όπως και άλλα γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια που θα ακολουθήσουν – θα διαρρεύσει μεγάλες ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Το Icon of the Seas της Royal Caribbean International σαλπάρει από το Μαϊάμι με χωρητικότητα 8.000 επιβατών σε 20 καταστρώματα, εκμεταλλευόμενο την αυξανόμενη δημοτικότητα των κρουαζιέρων.

Photo via YouTube.

Το πλοίο είναι κατασκευασμένο για να λειτουργεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο καίγεται πιο καθαρά από τα παραδοσιακά ναυτιλιακά καύσιμα, αλλά ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους για τις εκπομπές μεθανίου.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι η διαρροή μεθανίου από τις μηχανές του πλοίου αποτελεί απαράδεκτο κίνδυνο για το κλίμα λόγω των βραχυπρόθεσμων βλαβερών επιπτώσεών του.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας, το μεθάνιο είναι 80 φορές χειρότερο σε βάθος 20 ετών από το διοξείδιο του άνθρακα, γεγονός που καθιστά τη μείωση των εκπομπών αυτών βασική προϋπόθεση για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Τα κρουαζιερόπλοια όπως το Icon of the Seas χρησιμοποιούν κινητήρες χαμηλής πίεσης, διπλού καυσίμου, οι οποίοι διαρρέουν μεθάνιο στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καύσης, φαινόμενο γνωστό ως “ολίσθηση μεθανίου”, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Photo via YouTube.

Υπάρχουν δύο άλλου τύπου μηχανές που χρησιμοποιούνται σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, οι οποίες εκπέμπουν λιγότερο μεθάνιο, αλλά είναι πολύ ψηλές για να χωρέσουν σε ένα κρουαζιερόπλοιο.

Η Royal Caribbean υποστηρίζει ότι το νέο της πλοίο είναι 24% πιο αποτελεσματικό όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι απαιτεί ο παγκόσμιος ρυθμιστικός φορέας της ναυτιλίας, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO).

Από τα 54 πλοία που θα παραγγελθούν από τον Ιανουάριο του 2024 έως τον Δεκέμβριο του 2028, το 63% αναμένεται να τροφοδοτείται με LNG, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιερόπλοιων. Επί του παρόντος, περίπου το 6% των 300 κρουαζιερόπλοιων που ταξιδεύουν τροφοδοτούνται με LNG.

Τα νεότερα κρουαζιερόπλοια σχεδιάζονται για να λειτουργούν με παραδοσιακό ναυτιλιακό πετρέλαιο, LNG ή εναλλακτικές λύσεις, όπως το βιολογικό LNG, που αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κλάσμα της κατανάλωσης καυσίμων στις ΗΠΑ.

Πλοίο – παλάτι

Ναυπηγημένο στην Turku της Φινλανδίας, περιλαμβάνει έξι νεροτσουλήθρες που καταρρίπτουν ρεκόρ, επτά πισίνες, εννέα πισίνες με δίνες, 2.805 καμπίνες και έχει μήκος 365 μέτρα.

Το κρουαζιερόπλοιο προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να επισκεφθούν οκτώ «γειτονιές» εκ των οποίων οι πέντε εστιάζουν στο νερό: τη Thrill Island, με ένα υδάτινο πάρκο που καταρρίπτει ρεκόρ με συναρπαστικές τσουλήθρες· την Chill Island με πολλαπλές πισίνες με εντυπωσιακή θέα στον ωκεανό και μπαρ στο οποίο φθάνεις κολυμπώντας.

Η Surfside είναι περιοχή φιλική στην οικογένεια με δραστηριότητες για παιδιά ενώ η Hideaway είναι ένας απομονωμένος παράδεισος με αιωρούμενη πισίνα με ανεμπόδιστη θέα.

Στην AquaDome οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν θέα, έναν καταρράκτη και εναλλακτικές λύσεις για διασκέδαση.

Το Icon of the Seas διατηρεί κάποιες από τις «γειτονιές» που είναι σήμα κατατεθέν της Royal Carribean: η Royal Promenade πλέον καυχιέται για θέα στον ωκεανό από το δάπεδο έως την οροφή και προσφέρει πάνω από 15 εναλλακτικές για γεύμα, καφέ, μπαρ και λάουντζ.

Η Central Park είναι πιο πυκνόφυτη, όλο βλάστηση και με επιπρόσθετες επιλογές για γεύμα και διασκέδαση.

Η Suite Neighborhood έχει επεκταθεί με τα καταλύματα να είναι σε τέσσερα καταστρώματα, περιλαμβανομένου ενός ιδιωτικού καταστρώματος για ηλιοθεραπεία με πισίνα, πισίνα με δίνη και χώρο για γεύμα.

Ανάμεσα στις αγαπημένες προτάσεις που επιστρέφουν είναι η Lost Dunes, εμπειρία μίνι γκολφ αλλά ανανεωμένη, η Adrenaline Rock για ενθουσιώδεις της αναρρίχησης σε βράχο και η Absolute Zero, το μεγαλύτερο παγοδρόμιο σε όλον τον στόλο της Royal Carribean (https://www.instagram.com/p/CupGdFLtmBQ/).

Το Icon of the Seas που κάνει σήμερα το παρθενικό του ταξίδι από το Μαϊάμι θα προσφέρει στους επισκέπτες του καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς διακοπές με επτά διανυκτερεύσεις στην Καραϊβική.

Κάθε ταξίδι θα περιλαμβάνει επίσκεψη στο CocoCay, τον ιδιωτικό νησιωτικό προορισμό της Royal Carribean και καθ’ οδόν αναμένονται και άλλες στάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται η Cozumel του Μεξικού, η Philipsburg του St. Maarten και η Roatan στις Ονδούρες.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο θεματικός τουρισμός «κλειδί» για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στα Χανιά: Θετικά τα σημάδια για τη νέα σεζόν [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: