Είναι ο Ελπιδοφόρος κατάσκοπος των Τούρκων; Αν είναι δυνατόν! Μα επιχείρησε διάψευση για ένα τέτοιο θέμα, αντί να το αγνοήσει; Οι αναλήθειες για τον Πρωθυπουργό και τους Κύπριους…

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με την πανάκριβη μίτρα του στο Άγιο Όρος. ©PHOTOS: GOA, Dimitrios Panagos




Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δεν έχει το …Θεό του! Παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» της Αθήνας και έπεσε στην παγιδα του αρχισυντάκτη της Μιχάλη Μητσού, ο οποίος τον ρώτησε για τις κατηγορίες που κυκλοφορούν ευρύτατα εναντίον του ότι είναι πράκτορας της δύναμης κατοχής, της Τουρκίας.

Έκανε την γκάφα λοιπόν να διαψεύσει τη φήμη. Και με τον τρόπο αυτό πυροδότησε νέο γύρο συζητήσεων, που ξεκίνησαν από τότε που ο Ελπιδοφόρος επέλεξε να ευλογήσει τα “διπλωματικά όπλα” του Ταγίπ Ερντογάν. Παρέστη στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου” απέναντι από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δημοσιογράφος τον ρωτησε αν είναι Πράκτορας των Τούρκων, τον ρώτησε για την επίσκεψη του στο Άγιο Όρος και την άρνηση της Ιερής Κοινότητας να τον υποδεχθούν επίσημα, για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, που είναι πλέον ανύπαρκτες, για τα ομόφυλα ζευγάρια, και τις σχέσεις του για την Ομογένεια.

Είπε δε το μεγάλο ψέμα για τις δήθεν “καλές σχέσεις” του με τους Ελληνοκύπριους της Αμερικής. Δεν αντιπροσωπεύουν τους Κύπριους της Αμερικής, 2-3 πλούσιοι φίλοι του. Όποιος παλεύει εναντίον της κατοχής της Κύπρου, δεν μπορεί να συγχωρέσει τον Ελπιδοφόρο, ο οποίος έχει ισχυριστεί ψευδέστατα ότι για το δράμα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης φταιει ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ.

Για το αν είναι κατάσκοπος της Τουρκίας ισχυρίστηκε, βάζοντας …φωτιά στις φήμες περί του αντιθέτου:

«Ε, όχι και κατάσκοπος! Δεν είμαι κατάσκοπος κανενός. Είμαι άνθρωπος της Εκκλησίας, είμαι παιδί του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είμαι γέννημα και θρέμμα της Κωνσταντινουπόλεως και νομίζω ότι έχω γίνει στόχος της νοοτροπίας η οποία βλέπει με καχυποψία οποιονδήποτε Ελληνα δεν έχει γεννηθεί και δεν ζει στην Ελλάδα.

Αυτή η νοοτροπία υπάρχει από την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους: οι ελεύθεροι Ελληνες του ελεύθερου ελληνικού κράτους έβλεπαν τους άλλους Ελληνες που ζούσαν στην κατεχόμενη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία τότε περιοχή ως Τουρκομερίτες, τέλος πάντων όχι τόσο Ελληνες.

Και αυτό το έχουμε ζήσει και στην Κωνσταντινούπολη τόσα χρόνια, όπου πραγματικά αισθανόμαστε ότι συνθλιβόμαστε μεταξύ δύο νοοτροπιών. Της Τουρκίας, η οποία μας βλέπει ως κατασκόπους της Ελλάδος και ως ενδεχόμενους προδότες της Τουρκίας, και κάποιων ακραίων κύκλων της Ελλάδας, οι οποίοι μας βλέπουν ως τουρκόφωνους.

Πολλές φορές η Ελλάδα μας πληγώνει, αλλά αυτό δεν είναι αιτία για να στραφούμε στην άλλη πλευρά. Ποτέ. Το αίμα νερό δεν γίνεται, αγαπητέ».

Αναφορικά αν μετάνιωσε για την παρουσία του στον Τούρκικο Οίκο της Νέας Υόρκης, είπε:

«Νομίζω πως τα όσα ακολούθησαν με δικαιώνουν. Καταρχάς εγώ δεν ήξερα τον κ. Ταλάτ, ούτε τον χαιρέτησα, ούτε μιλήσαμε, ούτε συναντηθήκαμε. Παρών όμως εκεί ήταν και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μίλησε κατά τον πλέον κολακευτικό τρόπο για την Τουρκία και για τον τούρκο πρόεδρο, τον κ. Ερντογάν.

Δεν είδα την Ελλάδα να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του ούτε την Κύπρο να αμφισβητήσει τη νομιμότητα ή την αντικειμενικότητά του. Εάν κάποιος έπρεπε πραγματικά να έχει δυσκολία μετά την παρουσία μου εκεί, να σφίξει το χέρι μου ξανά, ήταν οι Κύπριοι. Κ

ι όμως με τους Κύπριους, και με τις κυπριακές οργανώσεις της Αμερικής, και με τον πρόεδρο της Κύπρου, έχω άριστες σχέσεις. Κάποιοι ελλαδικοί κύκλοι έχουν δυσκολία με αυτό και γίνονται κυπριότεροι των Κυπρίων. Αλλά και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, για να συναντήσει στη Νέα Υόρκη τον τούρκο πρόεδρο, στο Τουρκικό Σπίτι πήγε. Και πολύ καλά έκανε».

Η αναφορά του στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο “Τουρκικό Σπίτι” είναι απαράδεκτη και παραπλανητική. Η συνάντηση έγινε εκεί μετά από πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ είναι γνωστό ότι η επόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, θα γίνει στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας.

Αναφορικά με την επίσκεψη του στο Άγιο Όρος είπε πολλά ψέματα:

«Το πρόβλημα δεν είμαι εγώ. Το πρόβλημα είναι εσωτερικό της διοίκησης του Αγίου Όρους και των υπηρεσιών του, οι οποίες έχουν πάθει μία σχετική σύγχυση. Διότι ενώ ασφαλώς κάποιοι ενοχλούνται με οτιδήποτε έχει σχέση με τα ομόφυλα ζευγάρια και γενικά με τους ομοφυλόφιλους, από την άλλη δεν έχουν μία θεολογική βάση στην οποία μπορούν να στηριχθούν και να μου ασκήσουν κριτική, αφού όλοι έχουν βαφτίσει παιδιά.

Τους ενοχλεί ότι φωτογραφήθηκα κατά τη διάρκεια του μυστηρίου και από αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ότι εγώ ευλογώ και τα ομόφυλα ζευγάρια. Μα τότε το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς για προκαθήμενους Εκκλησιών, ας πούμε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που έχουν φωτογραφηθεί ας πούμε με τον κύριο Κασσελάκη, ο οποίος δεν κρύβει τη σεξουαλική του ταυτότητα ο άνθρωπος».

Στην ερώτηση σχετικά με το βάπτισμα των παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου πως θα πρέπει να μεγαλώνουν και μετά να αποφασίζουν αν θέλουν να βαπτιστούν, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είπε:

«Εγώ δεν έχω καμία ιδιότητα που θα μου επέτρεπε να συμφωνώ ή να διαφωνώ με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Στη δική μας Εκκλησία δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιο κώλυμα για ένα παιδί οποιασδήποτε προέλευσης. Δεν μπορούμε να βάζουμε κάτω από το μικροσκόπιο τον τρόπο με τον οποίο συνελήφθη ένα παιδί και πώς ήρθε στον κόσμο.

Εμάς ο ρόλος μας είναι να εξασφαλίζουμε τη νομιμότητα. Να ξέρουμε ότι όσοι έχουν την κηδεμονία αυτού του παιδιού, είτε είναι φυσικοί γονείς είτε έχουν τη νομική επιμέλειά του, συναινούν στη βάπτιση.

Αυτό είναι το νομικό κομμάτι. Το εκκλησιαστικό κομμάτι είναι να υπάρχει ανάδοχος, που είναι Ορθόδοξος και αποτελεί την εγγύηση για την ορθόδοξη ανατροφή του παιδιού. Δεν νοείται να ζυγίζονται οι γονείς στην ορθόδοξη ευσέβειά τους και αργότερα να αποφασίζεται αν το παιδί μπορεί να βαπτιστεί ή όχι. Γι’ αυτό υπάρχει ο ανάδοχος.

Εφόσον λοιπόν συντρέχουν αυτές οι δυο προϋποθέσεις, δεν υπάρχει ούτε εκκλησιαστικά ούτε νομικά κάποιο κώλυμα για να γίνεται η βάπτιση ενός παιδιού. Αυτό δηλαδή που έπραξα και εγώ το 2022».

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» με τη συνέντευξη-χαρακίρι του κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία από τα ΝΕΑ

Σχετικά με το γάμο των ομοφύλων είπε:

«Σήμερα πιστεύω ότι η Εκκλησία περνάει μια αμηχανία, διότι LGBT υπήρχαν πάντοτε, δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά στην εποχή μας σαν εξωγήινοι. Απλώς τώρα προσπαθούν να εξασφαλίσουν αξιοπρέπεια και σεβασμό από την υπόλοιπη κοινότητα.

Η Εκκλησία πρέπει λοιπόν λίγο να ισορροπήσει και να επανεφεύρει τον ρυθμό και την ισορροπία που είχε πριν, αντιμετωπίζοντας όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως των επιλογών ή των χαρακτηριστικών που έχει ο καθένας».

Στην ερώτηση του κ. Μητσού «θέλω να περάσω τώρα στη δεύτερη κριτική που σας γίνεται. Αυτή αφορά τη σχέση σας με την Ομογένεια. Κάποιοι κύκλοι σας κατηγορούν για συγκεντρωτισμό, για ισχυρογνωμοσύνη, για προσωπική ατζέντα. Εσείς πώς θα χαρακτηρίζατε τις σχέσεις με την Ομογένεια;», ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατηγόρησε, χωρίς να τον κατονομάσει τον «Εθνικό Κήρυκα».

Δήλωσε πως «αυτοί που προσπαθούν να διχάσουν την Ομογένεια είναι αυτοί οι οποίοι θα ήθελαν ο Αρχιεπίσκοπος να κάνει αυτό που του λένε εκείνοι. Κανείς σοβαρός Αρχιεπίσκοπος όμως δεν είναι δυνατόν ποτέ να παραχωρήσει, να εκχωρήσει τις ευθύνες του, σε ένα μέσο ενημέρωσης, το οποίο φιλοδοξεί να κατευθύνει ομογενειακά ζητήματα για να εισπράξει το αντίτιμο πάλι από την Ελλάδα.

Όσοι κοιτούν την Ομογένεια από την προοπτική των Αθηνών παρασύρονται από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτήν την εικόνα.

Αλλά όταν ζει κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, και συζητά με τους θεσμούς που δραστηριοποιούνται εκεί, έχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Η ΑΧΕΠΑ, μια από τις πιο καλά δικτυωμένες και θεμελιωμένες ομογενειακές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν συμφωνεί με την άποψη ότι εγώ διαιρώ την Ομογένεια. Ούτε η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών, μια πάρα πολύ ισχυρή και αντιπροσωπευτική οργάνωση των Ηνωμένων Πολιτειών».

Για την υποστήριξη του προέδρου της ΑΧΕΠΑ, πάλι δεν λέει την αλήθεια. Πρόκειται για προσωπική απόφαση του σημερινού προέδρου, Σάββα Τσίβικου και όχι απόφαση υποστήριξης από την ίδια την οργάνωση.

Όταν ρωτήθηκε αν οι σχέσεις του με την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είναι αρμονικές, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος πάλι εκτόξευσε αναλήθειες.

Ως γνωστόν, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, δεν έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε από κάποιο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Ο Ελπιδοφόρος είπε τα εξής:

«Με τον κύριο Πρωθυπουργό και την οικογένειά του ανέκαθεν διατηρούσα και εξακολουθώ να διατηρώ άριστες σχέσεις. Υπήρξε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να υπονομευθεί αυτή η σχέση, η οποία νομίζω ότι απέτυχε, κατέρρευσε.

Αφησε κάποια πίκρα, αλλά αυτή η πίκρα δεν αφορά το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, απλώς είναι η πικρή γεύση στο στόμα που σου μένει όταν κάποιοι προσπαθούν να σου χαλάσουν μια φιλία παλιά, εγκάρδια, ειλικρινή και αφιλοκερδή. Διότι και οι δύο το έθνος υπηρετούμε από διαφορετικές θέσεις».

Διαβάστε: Ο Ελπιδοφόρος κινδυνεύει πλέον να γυρίσει μπούμεραγκ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά στον ίδιο τον κ. Βαρθολομαίο: Όταν ο εγωισμός ξεπερνά το μπόι του Αρχιεπισκόπου!

Διαψεύδουν τον Ελπιδοφόρο και τα παπαγαλάκια του: Δεν τον υποδεχθήκαμε επίσημα, δεν ήταν επίσημη επίσκεψη, ανακοίνωσε η Ιερά Μονή Καρακάλλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: