Η Τουρκία ψάχνει σαν …τρελή πολεμικά αεροσκάφη (και δεν βρίσκει): Για το περιφερειακό πλαίσιο της επιδίωξης αγοράς μαχητικών Eurofighter, αναφέρεται το Forbes

FILE PHOTO: epa10933873 A Eurofighter jet accompanies the flight of German Chancellor Olaf Scholz in an A400M Airbus from BER government terminal to Cologne-Wahn airport between Schoenefeld and Cologne, Germany. EPA, CLEMENS BILAN, POOL




To αμερικανικό περιοδικό Forbes σε άρθρο του Paul Iddon τονίζει ότι η Τουρκία αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκρίνουν την προτεινόμενη πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και συστήματα εκσυγχρονισμού με αντάλλαγμα το πράσινο φως της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ακόμη και αν εγκριθεί η πώληση, η Τουρκία ενδέχεται να μην ανακαλέσει την πρόσφατη προσφορά της για την απόκτηση μαχητικών Eurofighter Typhoon, καθώς πιθανότατα θεωρεί ότι η προμήθεια αυτή είναι απαραίτητη για να ισορροπήσει με αγορές σε γειτονικές χώρες.

«Οι θετικές εξελίξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το ζήτημα των F-16 και η τήρηση των υποσχέσεων από τον Καναδά θα επιταχύνουν τη θετική άποψη του κοινοβουλίου μας για τη Σουηδική ένταξη», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν στις 19 Δεκεμβρίου. «Όλα αυτά συνδέονται».

Ο Καναδάς είχε απαγορεύσει την εξαγωγή καμερών για drone στην Τουρκία, μια κίνηση που θέλει να δει η Άγκυρα να αντιστρέφεται σε αντάλλαγμα την κρίσιμη έγκρισή της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

  • Τον Νοέμβριο αποκαλύφθηκε ότι η Τουρκία βρισκόταν σε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία για την προμήθεια 40 Eurofighters. Οποιαδήποτε πώληση θα απαιτήσει την έγκριση της Γερμανίας, η οποία δεν είναι επικείμενη. Ο Ερντογάν βρισκόταν στη Γερμανία από τότε που αποκαλύφθηκαν οι διαπραγματεύσεις, αλλά δεν έθεσε το θέμα στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η Τουρκία ζήτησε αρχικά να αγοράσει 40 μαχητικά Block 70 F-16 και 79 συστήματα εκσυγχρονισμού τον Οκτώβριο του 2021 έναντι περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία είναι απαραίτητη για την αεροπορία της Τουρκίας, καθώς η ραχοκοκαλιά του στόλου μαχητικών της είναι τα F-16, ο τρίτος μεγαλύτερος στόλος αυτών των αεροσκαφών παγκοσμίως.

Η έναρξη διαπραγματεύσεων για ίσο αριθμό Eurofighters είναι μια διαπραγματευτική τακτική από την πλευρά της Άγκυρας. Είναι ο τρόπος της για να σηματοδοτεί ότι έχει άλλες πιθανές πηγές για μαχητικά αεροσκάφη, όπως δήλωσε ρητά ο Erodgan.

Δεν είναι αδιανόητο ότι η Άγκυρα θα πιέσει για μια συμφωνία για Eurofighter ακόμα κι αν η Ουάσιγκτον εγκρίνει την πώληση των F-16 στο εγγύς μέλλον.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ήδη αμφισβητήσει τη λογική ύπαρξης ενός αποκλειστικά αμερικανικού στόλου μαχητικών. Το Eurofighter είναι ένα ικανό αεροσκάφος και δεν θα ήταν μια αμφιλεγόμενη επιλογή για την Τουρκία, σε αντίθεση με το ρωσικό Su-35 Ankara, το οποίο η Άγκυρα εξέτασε συνοπτικά πριν λίγο καιρό.

Εκτός από τη διαφοροποίηση του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, τον οποίο η Άγκυρα ελπίζει να αναβαθμίσει με το εγχώριο μαχητικό TF Kaan τη δεκαετία του 2030, θα μπορούσε επίσης να ερμηνευθεί ως απάντηση σε πρόσφατες και επερχόμενες αγορές σε γειτονικές χώρες.

Ενώ οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν μειωθεί σημαντικά, οι πρόσφατες αγορές μαχητικών από την Αθήνα έχουν προκαλέσει ανησυχίες, καθώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να δώσουν στην Ελλάδα ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα στην αεροπορική δύναμη έναντι του μεγαλύτερου γείτονά της.

Ογδόντα τρία F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το μεγαλύτερο μέρος του στόλου, υφίστανται αναβάθμιση σύμφωνα με το πρότυπο αιχμής Block 72. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει παραγγείλει είκοσι τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale 4,5 γενιάς από τη Γαλλία και θα μπορούσε να αποκτήσει 20-40 αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II stealth από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2030.

Η απόκτηση νέων Block 70 F-16 και η αναβάθμιση 79 μαχητικών του υπάρχοντος στόλου της σε αυτό το πρότυπο θα ήταν η απάντηση της Τουρκίας στην ελληνική αναβάθμιση, ενώ η απόκτηση 40 Eurofighters θα αντιστοιχούσε στην απόκτηση των Rafales της Ελλάδας. Η Άγκυρα θα έπρεπε στη συνέχεια να υπολογίζει ότι θα έθετε σε λειτουργία το TF Kaan μέχρι τη στιγμή που η Αθήνα θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα F-35.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γκιουλέρ φέρεται να δήλωσε ότι η τουρκική προσφορά του Eurofighter είναι μια απάντηση στην απόκτηση των ελληνικών Rafales. Σε σχόλια που αναφέρθηκαν με ενθουσιασμό στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο Γκιουλέρ είπε ότι τα ελληνικά Rafales έχουν δώσει στην Αθήνα «αεροπορική υπεροχή στον εναέριο χώρο του Αιγαίου». «Έτσι, θεωρείται ότι η Τουρκία, για να απαντήσει στο ελληνικό Rafale, κάνει αυτή την κίνηση και επιχειρεί να αγοράσει τα ευρωπαϊκά Eurofighters», είπε.

Η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να θέλει το Eurofighter για να απαντήσει σε άλλες αποκτήσεις μαχητικών στη Μέση Ανατολή.

Για παράδειγμα, το Ιράκ φέρεται να διαπραγματεύεται να αγοράσει 14 Rafales, τα οποία, αν και μέτρια, θα μπορούσαν να γίνουν τα πιο ισχυρά μαχητικά αναχαίτισης που έχει αποκτήσει η Βαγδάτη εδώ και δεκαετίες, ειδικά εάν είναι εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος Meteor πέραν της οπτικής εμβέλειας. Όπως αναφέρθηκε σε άλλο άρθρο του Forbes, στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, δύο από τα τρία μαχητικά που έχασε από εχθρικά πυρά ήταν από γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη, ένα ιρακινό Mirage F1 το 1983 και ένα ελληνικό Mirage 2000 το 1996.

Και, φυσικά, η Άγκυρα αναμφίβολα παρατήρησε ότι το Ιράν αναμένει την παράδοση τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων Su-35 σύντομα, την πιο ουσιαστική απόκτηση μαχητικών που έχει κάνει η Τεχεράνη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ό,τι και αν τελικά αποδείξει η υπόθεση, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι το ενδιαφέρον της Άγκυρας για το Eurofighter δεν είναι απλώς μια απόδειξη στην Ουάσιγκτον ότι έχει εναλλακτικές λύσεις στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Διαβάστε: Ο Άντονι Μπλίνκεν σκέφτεται να επισκεφθεί και την Ελλάδα: Πληροφορίες για ανάρμοστο παζάρι μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας που περιλαμβάνει και τα “ελληνικά” F-35

ΠΗΓΗ: Forbes, Paul Iddon – The Regional Context Of Turkey’s Eurofighter Bid

Κατάλαβε επιτέλους ο κ. Μπλίνκεν οτι αδίκησε την Ελλάδα με την καθυστέρηση της πώλησης των F-35; Οι αλληλοεκβιασμοί Άγκυρας-Ουάσιγκτον δίνουν και παίρνουν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: