Κατάλαβε επιτέλους ο κ. Μπλίνκεν οτι αδίκησε την Ελλάδα με την καθυστέρηση της πώλησης των F-35; Οι αλληλοεκβιασμοί Άγκυρας-Ουάσιγκτον δίνουν και παίρνουν…

FILE PHOTO: Secretary Antony J. Blinken, with his wife, Evan Ryan, hosts a Diplomatic Corps Reception at the Department of State in Washington, D.C., December 6, 2023. Official State Department photo by Freddie Everett




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, υπήρξε η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που έχει καθυστερήσει με προσωπική ευθύνη του ισλαμιστή Τούρκου ηγέτη, Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αμερική είναι, με δική της ευθύνη, “θύμα” ενός άνευ προηγουμένου εκβιασμού από την Άγκυρα και αντί να τον αποκρούσει και να καταδικάσει δημόσια την Τουρκία, τον αποδέχθηκε και προσπάθησε να ικανοποιήσει τον Ερντογάν, ο οποίος με το μπλόκο στη Σουηδία εξυπηρετεί τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συνάδελφος ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, αποκάλυψε τον τρόπο που έδρασε ο Λευκός Οίκος για να πείσει τον Ερντογάν: Χρησιμοποίησε το θέμα των «ελληνικών» μαχητικών αεροσκαφών F-35 για να πιέσει την Τουρκία.

Οι Αμερικανοί καθυστέρησαν κακώς την πώληση των F-35 έχοντας σχεδιάσει να την ανακοινώσουν ταυτόχρονα με την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία. Ήταν ακόμα μία αμερικανική παραχώρηση, πιστεύοντας ότι έτσι θα κέρδιζαν την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στη Δυτική Συμμαχία.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Ερντογάν έπιασε στον ύπνο τους Αμερικανούς, και δεν υλοποίησε καμία από τις υποσχέσεις του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με δεδομένη την νέα καθυστέρηση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας, στην αμερικανική πρωτεύουσα προσπαθούν να βρουν τώρα μια φόρμουλα για να αποσυνδέσουν την πώληση των «τουρκικών» F-16 από τα F-35, που ζητά να αγοράσει η Αθήνα, και να προχωρήσουν με την πώληση των μαχητικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Άντονι Μπλίνκεν στην περιοδεία που θα κάνει τις επόμενες ημέρες στη Μέση Ανατολή, θα συμπεριλάβει και την Τουρκία.

Θα επιχειρήσει ακόμη μια προσπάθεια ώστε να πειστεί ο Ταγίπ Ερντογάν να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας, μόλις ανοίξει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση στα μέσα Ιανουαρίου.

Αν δεν γίνει αυτό, οι Αμερικανοί προτίθενται να ειδοποιήσουν επισήμως το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 προς την Ελλάδα ακόμη και αν μια τέτοια εξέλιξη προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Άγκυρα.

Ο Μπλίνκεν άλλωστε έχει προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, πως αυτό είναι κάτι που θα συμβεί αν συνεχίσει η Τουρκία να αθετεί τις υποσχέσεις της αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας, ανέφερε η ΕΡΤ.

Νέα εμπλοκή λόγω της κωλυσιεργίας της Τουρκίας: «Αν δεν άρετε το βέτο για τη Σουηδία, προχωρούμε μόνο με τα F-35 στην Ελλάδα», προειδοποίησε ο Μπλίνκεν τον Φιντάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: