H «Ελευθερία οδηγεί τον Λαό» φορώντας πλέον τα πιο καθαρά της χρώματα: Ολοκληρώθηκε η απαιτητική ανακαίνιση του έργου – συνώνυμο της γαλλικής Δημοκρατίας [video]

Eugène Delacroix – La liberté guidant le peuple. Πηγή: Wikimedia Commons




Επί σχεδόν 200 χρόνια, αποτελεί το απόλυτο σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας. Τώρα, μετά από ένα πολύ αναγκαίο λίφτινγκ, το «Η Ελευθερία Οδηγεί το λαό» του Ευγένιου Ντελακρουά θα υψωθεί και πάλι ως λάβαρο της επαναστατικής αναρχίας, φορώντας τα αληθινά της χρώματα.

Το παγκοσμίως γνωστό και ευρέως αντιγραμμένο δημιούργημα του ζωγράφου του 19ου αιώνα, που απεικονίζει μια γυναίκα με γυμνό στήθος να κραδαίνει τη γαλλική σημαία και να οδηγεί ένοπλους άνδρες στη μάχη, θα κρεμαστεί ξανά στο Μουσείο Τέχνης του Λούβρου την Πέμπτη, μετά από έξι μήνες προσπαθειών να της αφαιρέσουν δεκαετίες βερνικιού και βρωμιάς.

Θεωρούμενο συχνά ότι απεικονίζει τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, το έργο τέχνης του Ντελακρουά κατασκευάστηκε το 1830 για να τιμήσει την Επανάσταση του Ιουλίου που ανέτρεψε τον βασιλιά Κάρολο Χ της Γαλλίας την ίδια χρονιά.

Αγοράστηκε από το γαλλικό κράτος τον επόμενο χρόνο και, στεγαζόμενο στο Λούβρο από το 1874, έχει μετατραπεί στην πλέον χαρακτηριστική απεικόνιση της προσωποποιημένης γαλλικής Δημοκρατίας, της Μαριάν, σύμβολο επαναστατικών εξεγέρσεων.

Ο πίνακας έχει αποδοθεί ξανά από αμέτρητους σύγχρονους καλλιτέχνες και εκδοχές της εικόνας έχουν εμφανιστεί σε χαρτονομίσματα, άλμπουμ, εξώφυλλα βιβλίων και πολιτικά πλακάτ σε διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Το πρωτότυπο, ωστόσο, σταδιακά έχασε τις εκφραστικές του δυνάμεις με την πάροδο των χρόνων, εξαιτίας αυτού που οι σύγχρονοι αναστηλωτές λένε τώρα ότι ήταν άστοχες προσπάθειες των προκατόχων τους να παγιδεύσουν τη δόξα του πίνακα στο χρόνο.

Οκτώ στρώσεις βερνικιού εφαρμόστηκαν στο έργο όλα αυτά τα χρόνια σε μια προσπάθεια να φωτίσουν τα χρώματά του, αλλά αντ’ αυτού κατέληξαν να τα πνίξουν κάτω από μια επίστρωση απαλού κίτρινου καθώς το βερνίκι οξειδώθηκε στην επιφάνεια.

Ο πίνακας αφαιρέθηκε από την παραδοσιακή του θέση στο Λούβρο στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 και αντικαταστάθηκε με τις «Σουλιώτισσες» του Ary Scheffer, το οποίο κρεμόταν απέναντι.

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του (2,6 μέτρα x 3,25 μέτρα), οι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν επί τόπου στο μουσείο.

Το Λούβρο, το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο, έχει πραγματοποιήσει περίπου 200 αναστηλώσεις από το 2015, μεταξύ των οποίων το La Belle Ferronnière του Ντα Βίντι, το Pardo Venus του Τιτσιάνο και αρκετές από τον Ντελακρουά, συμπεριλαμβανομένων των Γυναικών του Αλγερίου και της Σφαγής στη Χίο.

Με πληροφορίες από Guardian

«Μουφάσα, ο βασιλιάς των λιονταριών»: Το sequel που απογειώνει τον Ραφίκι – Μιράντα, Έλτον Τζον και Μπιγιόνσε στη μουσική και τα τραγούδια

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: