Η κυβέρνηση δια χειρός Χρυσοχοΐδη «ανατινάζει» την ΕΛΑΣ: Διόρθωση λαθών με νέα ηγεσία, νέο δόγμα και ελπίδα για πιο… ήσυχες ημέρες

FILE PHOTO: Αστυνομικοί παραταγμένοι δίπλα από τις υπηρεσιακές μοτοσυκλέτες τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Τα συνεχή χτυπήματα που δέχεται η δημόσια ασφάλεια στη χώρα με αποκορύφωμα την μαφιόζικη εκτέλεση στο Νέο Κόσμο οδηγούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει όλο το δόγμα της λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. αλλάζοντας ταυτόχρονα εκ βάθρων και την ηγεσία της.

Σε μια έμμεση ομολογία αποτυχίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσότακης άλλαξε αρχικά την πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και, με βάση τις εισηγήσεις του νέου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συγκαλεί σήμερα Τρίτη, το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για αλλαγές ριζικές αλλαγές στην στην Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται επί μέρες οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και θα φέρουν με την υπογραφή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να στείλει σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Ενα πρώτο δείγμα της νέας πολιτικής Χρυσοχοΐδη ήταν η σύλληψη δύο αστυνομικών που  θα δικαστούν στο αυτόφωρο κατηγορούμενοι για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Οι δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν για την διαρροή σε μέσα ενημέρωσης, βίντεο από τον τόπο της δολοφονίας του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη, σε πρατήριο καυσίμων στο Νέο Κόσμο.

Παράλληλα, με εντολή της εισαγγελίας, εξήχθη αντίγραφο της δικογραφίας, προκειμένου στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που ήδη ξεκίνησε, να διερευνηθεί και ο τρόπος που διέρρευσαν βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας του 44χρονου. Το επίμαχο βίντεο δείχνει τον Βαγγέλη Ζαμπούνη νεκρό λίγο μετά το μαφιόζικο χτύπημα στον Νέο Κόσμο.

Η νέα ηγεσία

Στις προτεραιότητες του κ. Χρυσοχοΐδη είναι η μείωση της εγκληματικότητας και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων. Με βάση τα δεδομένα αυτά, πρόκειται να γίνουν σημαντικές αλλαγές σε θέσεις κλειδιά της Κατεχάκη και να τοποθετηθούν σε αυτές αξιωματικοί που έχουν επιδείξει σημαντικό έργο στην υπηρεσία τους.

Οπως αναφέρει ο Γιάννης Σουλιώτης στην «Καθημερινή», μόλις τρία εικοσιτετράωρα μετά την εκτέλεση νέου συμβολαίου θανάτου εις βάρος ενός από τα πλέον ηχηρά ονόματα της λεγόμενης «νύχτας», η κυβέρνηση επέλεξε να επισπεύσει τις τακτικές κρίσεις στο Σώμα.

Η κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει το μήνυμα ότι προχωράει σε άμεσες, ριζικές αλλαγές με στόχο να βελτιώσει το ταχύτερο δυνατόν τις επιχειρησιακές επιδόσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Οπως έχει αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η «Κ», απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι να προχωρήσει στην αντικατάσταση του σημερινού αρχηγού Λάζαρου Μαυρόπουλου, αλλά και στην αποστρατεία και των υπολοίπων τεσσάρων αντιστρατήγων που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας του Σώματος.

Στη θέση του κ. Μαυρόπουλου αναμένεται να προαχθεί ο σημερινός επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Δημήτρης Μάλλιος, που βρίσκεται στο Νο2 της επετηρίδας στον βαθμό των υποστρατήγων.

Ταυτόχρονα, ακόμη τέσσερις αξιωματικοί στον βαθμό του υποστρατήγου πρόκειται να προαχθούν σε αντιστρατήγους και να καταλάβουν τις θέσεις του υπαρχηγού, του προϊσταμένου του Επιτελείου και των επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδος.

Επιπλέον, η έναρξη των τακτικών κρίσεων σηματοδοτεί και μια σειρά μετακινήσεων – τοποθετήσεων αξιωματικών στο τιμόνι επιχειρησιακών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» αλλαγές αναμένεται να αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ και στην κορυφή της ιεραρχίας της Πυροσβεστικής. Ο νυν αρχηγός Γιώργος Πουρναράς αναμένεται να πάρει τον δρόμο της αποστρατείας, όπως επίσης και οι άλλοι δύο αντιστράτηγοι του Σώματος Μάριος Αποστολίδης και Χρήστος Λάμπρης.

Στη θέση του αρχηγού αναμένεται να τοποθετηθεί με εισήγηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας ο υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Και οι νέες προτεραιότητες

Όσον αφορά τις βασικές προτεραιότητες που έχει βάλει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφορούν στις εξής άμεσες ενέργειες:

Ενίσχυση των υπηρεσιών αιχμής όπως είναι η ‘Αμεση Δράση, η ΔΙΑΣ και η Τροχαία, υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Θα δοθεί έμφαση στην εμφανή αστυνόμευση με την αύξηση των περιπολιών και την αύξηση της παρουσίας της ΔΙΑΣ στις γειτονιές, στους δρόμους. Πρώτος στόχος είναι να διπλασιαστεί η δύναμη της ΔΙΑΣ, ώστε να καλύψει τις περισσότερες γειτονιές της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν με εντολή του υπουργού διαταγές για ανάκληση 200 αποσπάσεων από την ομάδα ΔΙΑΣ, και η επιστροφή τους στις περιπολίες. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, περίπου 500 αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ είχαν αποσπαστεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες υπηρεσίες, φύλαξη προσώπων και στην επαρχία. Εκδόθηκε άμεσα η ανάκληση των πρώτων 200 αποσπάσεων και μέχρι την Παρασκευή είχαν επιστρέψει πάνω από 100 και είχαν ενταχθεί πάλι στις περιπολίες.

Παράλληλα, επέστρεψε στο κέντρο της ‘Αμεσης Δράσης πάνω από 80% των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί αλλού, απογυμνώνοντας το τηλεφωνικό κέντρο.

Από το επιτελείο του κ. Χρυσοχοΐδη επισημαίνεται ότι επί της προηγούμενης θητείας του ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2021, είχαν περάσει από ειδική εκπαίδευση 100 άνδρες και γυναίκες αστυνομικοί για το τηλεφωνικό κέντρο της ‘Αμεσης Δράσης, αλλά στη συνέχεια έφυγαν αρκετοί. Αυτό είχε ως συνέπεια να υπάρχει καθυστέρηση στην ανταπόκριση των τηλεφωνημάτων στην ‘Αμεση Δράση, αλλά και στη διαχείριση των περιστατικών.

Συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη τονίζουν ότι από την προηγούμενη θητεία του είχε βάλει ως “κόκκινη γραμμή” την μη απομάκρυνση προσωπικού από τις περιπολίες και τις άλλες υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», για αυτό τώρα θα επιστρέψουν όλοι όσοι έχουν φύγει.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, η ενίσχυση αστυνομικών υπηρεσιών θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, μεταξύ των οποίων και της ανήλικης παραβατικότητας, αλλά και άλλων κοινωνικών φαινομένων, όπως είναι και η ενδοοικογενειακή βία.

Δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν για τη διαρροή βίντεο από την εκτέλεση του «Ζαμπόν» στον Νέο Κόσμο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: