Στα χέρια της ΕΛΑΣ ο «σκληρός πυρήνας» και 5 ηθικοί αυτουργοί για την δολοφονία Λυγγερίδη * Εγκληματική οργάνωση με αρχηγούς, υπαρχηγούς και ομάδες κρούσης [videos]

Ασθενοφόρα και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη. photo screenshot via ERT TV




Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για την δολοφονία του αστυνομικού των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη, στα επεισόδια του Ρέντη τον περασμένο Δεκέμβριο, με τις πληροφορίες να θέλουν 5 άτομα από τα 60 και πλέον που έχουν συλληφθεί να είναι οι ηθικοί αυτουργοί ή συναυτουργοί της δολοφονίας με ναυτική φωτοβολίδα.

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 64 άτομα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στα αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη, αλλά και σε άλλα περιστατικά συμπλοκής οπαδών.

Δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, θα υποβληθεί αύριο Τρίτη (23/4) στον Εισαγγελέα, ενώ αναμένεται να αποδοθούν και κατηγορίες για ηθική αυτουργία στον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Τουλάχιστον επί πέντε χρόνια, από το 2019 μέχρι σήμερα, φέρονται να δρούσαν τα 158 άτομα που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία που αριθμεί περισσότερες από 3000 σελίδες, όχι μόνο στην Αττική αλλά και στην επαρχία, τον όπως τον Βόλο και τα Ιωάννινα.

Από τα 64 πλέον άτομα που έχουν συλληφθεί, τα έμπειρα  στελέχη της ασφάλειας Αττικής, έχουν ταυτοποιήσει πολλά από αυτά σε 11-12 περιπτώσεις οπαδικής βίας.

Ωστόσο ο «πολύ σκληρός πυρήνας των χούλιγκανς», ο ηγετικός πυρήνας, ανέρχεται σε περίπου 20 άτομα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές 5 άτομα φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφ0ονίας του Γιώργου Λυγγερίδη.




Ποιοι είναι οι 5 αυτουργοί:

* Ο επονομαζόμενος «μάνατζερ», ο οποίος ήταν επικεφαλής συνδέσμου οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού στη Δυτική Αττική.

* Ο φερόμενος ως αρχηγός των οργανωμένων οπαδών της «Θύρας 7» του Ολυμπιακού

* Ένα άτομο με το προσωνύμιο «Ρουμάνος», που συγκαταλέγεται στους συλληφθέντες για την πρόσφατη «εσωτερική» σύγκρουση μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού , στο περιθώριο αγώνα Ολυμπιακού -Αρη για τα play off της Super League

* Ένα άτομο που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με τη Χρυσή Αυγή και συγκεκριμένα για υπόθεση που σχετίζεται με επίθεση σε κουρείο υπηκόου Πακιστάν στη Μεταμόρφωση

* Έναν οργανωμένο οπαδό του Ολυμπιακού από την περιοχή του Κορυδαλλού




Πώς εκτυλίχθηκε η επιχείρηση

Στο πλαίσιο της επιχείρησης έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός ερευνών σε σπίτια και οχήματα, από όπου έχουν κατασχεθεί διάφορα πειστήρια.

  • Η μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής από την πόλη των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ,  ένας από τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του νεαρού αστυνομικού, προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό.

Πιθανότατα να διέφευγε προς την Αλβανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκε στην πόλη των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του τμήματος Αθλητικής Βίας, επέβαινε σε αυτοκίνητο και κινούταν προς τα σύνορα.

Στη συνέχεια έγιναν έρευνες και στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 60 συλλήψεις, και ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται οι πέντε ηθικοί αυτουργοί και δύο αρχηγικά μέλη, δηλαδή οι αυτοί που έδωσαν το έναυσμα για την επίθεση εναντίον της διμοιρίες των ΜΑΤ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ο αδερφός του δεκαοκτάχρονου, ο οποίος είχε συλληφθεί από την πρώτη στιγμή ως φυσικός αυτουργός, καθώς ήταν αυτός που είχε ρίξει την ναυτική φωτοβολίδα.

Εκτός από το λεκανοπέδιο Αττικής, έγιναν έρευνες στα Χανιά, στην Καρδίτσα και στη Σπάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤΝews, βρέθηκαν τουλάχιστον δύο πιστόλια, εκτοξευτήρες ναυτικών φωτοβολίδων, αρκετά βεγγαλικά, ρόπαλα αλλά βρέθηκε ένας ασύρματος συντονισμένος την συχνότητα της αστυνομίας. Επίσης εντοπίστηκαν και ρούχα που φορούσαν κάποιοι οπαδοί το βράδυ της επίθεσης σε βάρος των αστυνομικών των ΜΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι ο 31χρονος αστυνομικός έφυγε από τη ζωή στις 27 Δεκεμβρίου, μετά από 20 ημέρες νοσηλείας, έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του από ναυτική φωτοβολίδα που είχε δεχθεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων που έλαβαν χώρα έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Πώς δρούσαν – ποιά στοιχεία “μίλησαν”

Τα μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης δρούσαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά. Οι αστυνομικοί της αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους κατάφεραν μέσα την μυστική έρευνα εδώ και τέσσερις μήνες να «δέσουν» την κατηγορία της  εγκληματικής οργάνωσης, μέσα από σημαντικά ευρήματα κυρίως από το σημείο της δολοφονίας του αστυνομικού των ΜΑΤ.

Βασικά στοιχεία «έδωσαν» τα βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια «μίλησαν» και διάφορα πολεμοφόδια που είχαν εντοπιστεί έξω από το γήπεδο μελίνα μερκουρη και είχαν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, καθώς και από τις τουαλέτες του γηπέδου εκεί όπου είχαν βάλει φωτιά σε ρούχα προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Παράλληλα από τις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου ταυτοποιήθηκαν πρόσωπα ενώ στο στόχαστρο των ερευνών είχαν μπει και μετακίνησεις που είχαν κάνει.

Χαρακτηριστική περίπτωση, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση των ερευνών, είναι η συγκέντρωση που είχαν πραγματοποιήσει κάποια από τα μέλη στο στάδιο Γεώργιος Καραισκάκης, πριν τον αγώνα στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη και την δολοφονική επίθεση σε βάρος του Γιώργου Λυγγερίδη. Εκεί, φόρτωσαν πολεμοφόδια σε οχήματα και τα πήγαν «εν πομπή»  στο γήπεδο  μελίνα Μερκούρη, μπαίνοντας κανονικά μέσα σε αυτό.

Οι φερόμενοι αρχηγοί κάποια στιγμή έδωσαν το σύνθημα λέγοντας «πάμε τώρα έξω να τους τελειώσουμε, να τους καθαρίσουμε». Στη συνέχεια μοίρασαν τα πολεμοφόδια όπως μπουκάλια, φωτοβολίδες και άλλα , με αποτέλεσμα και τη δολοφονία του αστυνομικού.




Οι δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛΑΣ

«Η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας και συνολικά της ανομίας είναι απόλυτη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την ασφάλεια των πολιτών και την ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία μας». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος σε δήλωση του σχετικά την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την σύλληψη ατόμων, τα οποία εμπλέκονται στην θανάσιμη επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα κατά του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη, στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στου Ρέντη.

Όπως τόνισε ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, τους τελευταίους μήνες διεξήχθη υπό άκρα μυστικότητα εκτεταμένη έρευνα που «έφερε στο φως» την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωσε την συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.
Σύμφωνα με τον κ. Μάλλιο μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 60 άτομα, ενώ πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 58 σπίτια και 15 οχήματα. Παράλληλα στην δικογραφία που έχει σχηματισθεί περιλαμβάνονται στοιχεία για εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από 158 μέλη, που δρούσε κυρίως σε Αττική, Βόλο και Ιωάννινα

Αναλυτικά η δήλωση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ:
Τους τελευταίους 4 μήνες η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διεξήγαγε υπό άκρα μυστικότητα εκτεταμένη έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής επίθεσης χούλιγκαν στην περιοχή του Ρέντη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού της ΥΑΤ Γεώργιου Λυγγερίδη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, για την εξιχνίαση αυτής της δολοφονικής επίθεσης, από την πρώτη στιγμή, είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 προσαγωγές, ώστε να μην χαθεί κανένα πειστήριο, ενώ ένα άτομο είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια, η δικογραφία που συντάχθηκε περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ευρήματα που κατέδειξαν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωναν συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.

Ειδικότερα, προέκυψαν στοιχεία για εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από 158 μέλη, τα οποία, τουλάχιστον από το 2019, τελούσαν κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις και δρούσαν κυρίως σε Αττική, Βόλο και Ιωάννινα.

Για την αποδόμηση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα διεξήχθη, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ. και αστυνομικών σκύλων, με αποτέλεσμα τη σύλληψη, μέχρι στιγμής 60 ατόμων.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 58 έρευνες σε οικίες και 15 σε οχήματα και έχουν κατασχεθεί πλήθος πειστηρίων όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα.

Η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας και συνολικά της ανομίας είναι απόλυτη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την ασφάλεια των πολιτών και την ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία μας.




Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/kathimerini.gr/ALPHA TV/ ertnews.gr

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: