Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video): Ο όρος που έθεσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ για τις τουρκικές υπερπτήσεις, δεν μπορεί παρά να γίνει σεβαστός από την Τουρκία (και τις ΗΠΑ)…

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων Κωνσταντίνο Αθανασίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Οι συμφωνίες των Ηνωμένων Πολιτειών, με την Ελλάδα για τα μαχητικά F-35 και με την Τουρκία για τα F-16 είναι γεγονός.

Ανακοινώθηκε αυτή η συμφωνία την Παρασκευή το βράδυ και έχει σημασία ότι ήδη αντέδρασε με δήλωση ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ οι Τούρκοι το παίζουν ψύχραιμοι.

Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του στο κανάλι Omega της Κύπρου, ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μετέδωσε και τα εξής:

Σίγουρα δεν τους άρεσε το γεγονός ότι η Ελλάδα απέκτησε τα F-35, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της δεν μπορεί να είναι χαρούμενη με την αγορά από την Τουρκία των F-16.

  • Όμως, η Αθήνα δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένη με την αναφορά στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο ότι εάν ξαναρχίσουν οι απειλές εναντίον της Ελλάδας, η συμφωνία με την Τουρκία θα τεθεί σε κίνδυνο.

Για να είμαστε ορθοί δημοσιογραφικά, πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε δει ακόμα την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί η σχετική παράγραφος, που περιλαμβάνεται με σαφήνεια στο γνοστό ως “πακέτο Μενέντεζ”, των όρων που είχε θέσει ο φιλέλληνας γερουσιαστής: Ότι δηλαδή η συμφωνία είναι αναστρέψιμη εάν επαναληφθούν οι απειλές.

Οι νομοθέτες που είχαν την ευθύνη αυτών των πωλήσεων τόνισαν στον κ. Μπλίνκεν ότι ο όρος που έθεσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ έπρεπε να γίνει σεβαστός. Ο όρος αφορούσε ακριβώς την απαγόρευση επανάληψης των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από αυτόν τον στρατιωτικό ανταγωνισμό. Η Τουρκία, αν και πήρε ότι ζήτησε, δεν δέχεται τους όρους που έθεσε η Ουάσιγκτον, για να μην χρησιμοποιούνται τα F-16 εναντίον συμμάχων. Αυτό είναι πρόβλημα…

Θυμίζω ότι η Τουρκία πήρε το 2018 με πανηγυρικό τρόπο τα F-35. Έδωσε και την προκαταβολή. Αλλά τα F-35 δεν έφτασαν ποτέ στην Τουρκία. Εκείνη η αγορά ακυρώθηκε, οι Αμερικανοί δεν επέστρεψαν ποτέ την προκαταβολή και η τουρκική βιομηχανία τέθηκε σε κυρώσεις λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Οπότε, και τώρα, εάν η Τουρκία δεν συνεχίσει την πολιτική των μη προκλήσεων, που ξεκίνησε μετά τους σεισμούς, η συμφωνία για τα F-16 θα τεθεί σε αμφισβήτηση.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε μία δήλωση στη Hellas Journal (και στη συνάδελφο Λένα Αργύρη της ΕΡΤ) που περιέχει μηνύματα. Μας είπε, λοιπόν:

«H Ελλάδα καλωσορίζει τα θετικά βήματα προς την από μακρού αναμενόμενη προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και προσβλέπει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τη Συμμαχία, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο.

Στο ίδιο πνεύμα, η Ελλάδα υποστηρίζει τη συνολική ενίσχυση του ΝΑΤΟ, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τις ανησυχίες όλων των κρατών-μελών για την ασφάλειά τους.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.».

Η φράση κλειδί είναι ότι η ενίσχυση της Τουρκίας πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τις ανησυχίες όλων των κρατών-μελών για την ασφάλειά τους. Αν η Αμερική και το ΝΑΤΟ δεν το τηρήσουν, θα χρειαστεί μεγάλος και σκληρός αγώνα της Ομογένειας της Αμερικής, για να αλλάξει η απόφαση. Όπως συνέβη τόσες άλλες φορές στο παρελθόν, άλλωστε…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν συνεχίζει να ξύνεται στη βέργα του βοσκού: Μετά την έγκριση της πώλησης των F-16, απειλεί ευθέως την Ελλάδα από τη Σμύρνη και αυτό έχει τη σημασία του… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: