Ο Ερντογάν συνεχίζει να ξύνεται στη βέργα του βοσκού: Μετά την έγκριση της πώλησης των F-16, απειλεί ευθέως την Ελλάδα από τη Σμύρνη και αυτό έχει τη σημασία του… (video)

epa11106125 A handout photo made available by the Turkish President Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C), British Foreign Secretary David Cameron (3-L) and Turkish Foreign Minister Hakan Fidan (3-R) during a meeting in Istanbul, Turkey, 26 January 2024. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Νέα Υόρκη

Δεν περίμενε να περάσουν ούτε 24 ώρες,από την αποστολή στο Κογκρέσο, του τουρκικού αιτήματος για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16, και την αποδοχή του από τους αρμόδιους νομοθέτες των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για να ξεσπάσει εναντίον της Ελλάδας.

Ο νεοσουλτάνος ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν, δεν είπε πολλά αλλά έδειξε τις προθέσεις του, Σιγά-σιγά θα επανέλθει στον παλιό …καλό -εννοούμε τον πολύ κακό- εαυτό του, παρά το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως αν ξεκινήσει τις απειλές εναντίον των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, η συμφωνία για τα F-16 θα ανασταλεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόρρητη επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν προς τους τέσσερις νομοθέτες των αρμοδίων Επιτροπών της Βουλής και της Γερουσίας, αναφέρεται ότι η επάνοδος στις απειλές θα αναστρέψει τις προβλέψεις της συμφωνίας. Με λίγα λόγια, θα συμβεί ότι και το 2020 με τα F-35, που δεν έλαβε ποτέ. Θα κινδυνεύσει με ακύρωση η νέα συμφωνία…

  • Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν είναι ένας μέτριος πολιτικός, που εκμεταλλεύθηκε το ισλάμ για να αναρριχηθεί στην εξουσία και να φτάσει να διοικεί αυταρχικά την Τουρκία. Η έξυπνη της οικογένειας είναι η σύζυγος του Εμινέ. Αυτή είναι ο εγκέφαλος της συμμορίας. Κατάλαβε πιο νωρίς από αυτόν ότι έπρεπε να κατεβάσει τους τόνους για να επιτύχει κάποιους στόχους.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μασήσουμε τα λόγια μας: Ο Ερντογάν εκμεταλλεύθηκε τους σεισμούς σαν μία μεγάλη ευκαιρία για να κλείσει ευκαιριακά ένα μέτωπο με την Ελλάδα, μέχρι να δει τι θα πράξει παρακάτω. Σταμάτησε αμέσως τις υπερπτήσεις όταν πληροφορήθηκε ότι τέθηκε ως όρος από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, για να προχωρήσει το αίτημα του για την αγορά των F-16.

Στη συνέχεια τερμάτισε κάθε πρόκληση στο Αιγαίο. Αυτό τον συνέφερε. Αλλά ήταν και προς το συμφέρον και της Ελλάδας, που είδε μία ειρηνική χρονιά στο Αιγαίο, με τα νησιά να “βυθίζονται” από τους τουρίστες.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για το εξής: Η Ειρήνη είναι χιλιάδες φορές καλύτερη από τον πόλεμο. Ειδικά αν ο αντίπαλος -στη συγκεκριμένη περίπτωση η εχθρική Τουρκία- σταματά να προκαλεί με πολεμική ενέργεια. Διότι αυτό συνέβαινε πριν από τον Φεβρουάριο του 2023.

Βεβαίως, να μην κάνουμε το λάθος να νομίζουμε ότι ο Ερντογάν σταμάτησε και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. ΟΧΙ, αυτό πιστεύω δεν θα το κάνει ποτέ, εκτός αν πάρει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτά που ζητά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ευτυχώς, δεν βλέπω κανένα Έλληνα πολιτικό στην Ελλάδα να τολμήσει ποτέ να υπογράψει παραχώρηση ελληνικού εδάφους. Είναι σκέτα-νέτα προδοτική πράξη.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας καλά κάνει και αναζητεί την ειρηνική συνύπαρξη στο Αιγαίο, αλλά πρέπει να είναι έτοιμος πάντα -όπως έκανε το καλοκαίρι του 2020 στην περιοχή του Καστελλόριζου- να απαντήσει με τη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Ερντογάν.

Και όπως γράφω πάντα, ο Τούρκος ισλαμιστής πρόεδρος δεν θα προκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Αιγαίο, αλλά στην Κύπρο. Και η Ελλάδα δεν μπορεί -μάλλον δεν έχει κανένα δικαίωμα- να αφήσει αβοήθητη την Κύπρο, όπως τον μαύρο Ιούλιο του 1974, όταν η Χούντα των Αθηνών πρόδωσε τη Μεγαλόνησο.

Ας είναι λοιπόν έτοιμοι στην Αθήνα. Οι ενεργειακοί κολοσσοί αποφάσισαν να μην περιμένουν άλλο και να προχωρήσουν με τα “χρυσά” ευρήματα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)…

  • Δημοσιεύω σε τούτη την στήλη μου την ομιλία του νεοοσουλτάνου, με την ελπίδα να διαβαστεί, ώστε να μην εκπλαγούμε γι’ αυτά που έχει στο μυαλό του και θα επιχειρήσει να υλοποιήσει. Και στο Αιγαίο και με το Ισραήλ:

Αξιότιμα αδέρφια μου,

Οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου, που συμπεριλαμβάνεται και η Σμύρνη, είναι τα εδάφη όπου φυτεύτηκαν οι πρώτοι σπόροι, τα πρώτα θεμέλια και τα πρώτα βήματα της χιλιόχρονης ύπαρξής μας.

Έχουμε εργαστεί σκληρά και έχουμε κάνει πολλές θυσίες για να τα διατηρήσουμε ως πατρίδα μας αυτά τα αρχαία εδάφη, τα οποία φιλοξένησαν πολλούς πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν.

Ο εθνικός αγώνας που διεξάγαμε σε αυτά τα εδάφη, που βίωσαν τον πόνο της κατοχής μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποτελεί σύμβολο της βούλησής μας για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά μια τέτοια καταστροφή.

Ωστόσο, ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας και ρίχνοντάς τον στη θάλασσα από τη Σμύρνη.

Η κοντόφθαλμη αντίληψη του μονοκομματικού φασισμού έκανε το τίμημα αυτής της διαδικασίας ακόμη πιο βαρύ.

Η αποσχιστική τρομοκρατική μάστιγα που πλήττει τη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια είναι ουσιαστικά μέρος της προσπάθειας επανακατάληψης αυτών των εδαφών και υποδούλωσης αυτού του έθνους.

Ομοίως, οι απόπειρες πραξικοπήματος της προδοτικής συμμορίας του FETO είναι ένα άλλο πρόσωπο του ίδιου σχεδίου.

Τα καλύτερα χρόνια αυτής της χώρας πήγαν χαμένα, άλλοτε με τα παιχνίδια της επιτροπής, άλλοτε με πραξικοπήματα, άλλοτε με απόπειρες πολιτικού και κοινωνικού χάους και άλλοτε με την τρομοκρατία.

Ο στόχος όσων στήνουν αυτό το ύπουλο παιχνίδι είναι να εμποδίσουν την Τουρκία να ξαναγίνει περιφερειακός και παγκόσμιος παράγοντας, εμποδίζοντας την να μεγαλώσει, να γίνει πιο δυνατή, να αναπτυχθεί και να πλουτίσει.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πάντοτε έβρισκαν κομπάρσους, υποστηρικτές και πιόνια που υποστήριζαν αυτό το ύπουλο παιχνίδι εκ των έσω.

Όσοι διαδραμάτησαν ρόλο σε αυτά τα σενάρια, είτε εν γνώσει τους είτε εν αγνοία τους, πήραν το μήνυμα που τους αξίζει ενώπιον της ιστορίας και της συνείδησης του έθνους μας.

Από την άλλη πλευρά, το έθνος μας έχει εντάξει στη πιο τιμητική γωνιά της καρδιάς του τις μνήμες των δικών του ανθρώπων που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία και την ανάπτυξη, πρωτίστος του αείμνηστου Μεντερές, ο οποίος ήταν λάτρης της Σμύρνης.

Όλοι όσοι έχουν λογική και συνείδηση αναγνωρίζουν και αποδέχονται ότι η περίοδος του AKP ήταν η κορύφωση του αγώνα της Τουρκίας για δημοκρατία και ανάπτυξη.

[…]

“Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (για το Ισραήλ) επιβεβαιώνει την κραυγή μας ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5 δευτερόλεπτα.

Λόγω της διεύρυνσης της πολιτικής μας σφαίρας επιρροής, της αύξησης των οικονομικών μας σχέσεων από άποψη όγκου και ποσότητας, της εμβάθυνσης των κοινωνικών μας σχέσεων, της αναζωογονημένης ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με άλλα λόγια, της πραγματικότητας μιας ισχυροποιημένης Τουρκίας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια σε σχεδόν οποιοδήποτε ζήτημα που συμβαίνει στον κόσμο και να γυρίζουμε την πλάτη μας.

Πίσω από τις προσπάθειες που καταβάλουμε για τον ειρηνικό τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου υπάρχει μια αλήθεια.

Αυτή η αλήθεια βρίσκεται πίσω από την προσοχή μας, σε κάθε εξέλιξη στα Βαλκάνια και τον Καύκασο και την ενεργό συμμετοχή μας σε αυτές τις διαδικασίες. Η ίδια αλήθεια βρίσκεται πίσω από την αντίδρασή μας στις διώξεις, τις σφαγές και τις απάνθρωπες θηριωδίες που διαπράττονται εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Η απόφαση που έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο για το θέμα αυτό αποτελεί ουσιαστικά τον απόηχο της κραυγής μας που λέει ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε. Καλούμε για άλλη μια φορά το Ισραήλ να ακούσει τη φωνή της διεθνούς κοινότητας και των θεσμών και να σταματήσει τις επιθέσεις και τις σφαγές του το συντομότερο δυνατό.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σ’ αυτούς που βλέπουν …”προδοσίες” με το θέμα των τουρκικών F-16, να θυμίσω ότι η Τουρκία είχε πάρει έγκριση για 100 F-35: Δεν πήρε κανένα… Το ίδιο θα συμβεί και τώρα… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: