Οι AHEPA Μονάχου απένειμαν τα βραβεία «Friedrich von Thiersch» για το 2024 κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικού δείπνου

Photo via Armin Vetter από δελτίο Τύπου των AHEPA




Φιλανθρωπικό δείπνο στο πλαίσιο του οποίου απονεμήθηκαν τα βραβεία “Friedrich von Thiersch” για το έτος 2024, διοργάνωσε, το περασμένο Σάββατο, 13 Ιανουαρίου, το τοπικό τμήμα της ομογενειακής οργάνωσης AHEPA στο Μόναχο.

Τα βραβεία, τα οποία φέρουν το όνομα του μεγάλου Γερμανού κλασικού φιλολόγου και φιλέλληνα Friedrich von Thiersch, θεσπίστηκαν το 2023 και απονέμονται σε προσωπικότητες που με το έργο τους συμβάλλουν στην προβολή του Ελληνισμού στο κρατίδιο της Βαυαρίας και γενικότερα στην ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Στη φετινή εκδήλωση βραβεύτηκαν ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου και διευθυντής του Μουσείου Βασιλέως Όθωνος της Ελλάδος στο Ottobrunn, Δρ. Jan Murken, για τη φιλελληνική του δράση, και ο καθηγητής του τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Δρ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής Παιδείας και του ελληνικού Πολιτισμού.

Στην εισαγωγή του ο πρόεδρος της AHEPA Μονάχου, κ. Χρήστος Καφάσης, εξήρε την προσωπικότητα των δύο βραβευθέντων, ενώ παρουσίασε πτυχές του έργου τους που αναδεικνύουν τη διαρκή συνεισφορά τους στον Ελληνισμό: o μεν Καθηγητής Murken ως συγγραφέας και εκδότης μελετών που αφορούν στην οθωνική περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας, ως πρωτεργάτης της αδελφοποίησης του δήμου Ottobrunn με το δήμο Ναυπλίου το μακρινό 1976 και κυρίως ως ιδρυτής και διευθυντής του Μουσείου Βασιλέως Όθωνος – του μοναδικού θεματικού μουσείου στη δυτική Ευρώπη που αναφέρεται στη νεοελληνική ιστορία – έχει αφιερώσει ένα μεγάλο τμήμα της ζωής του στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ιστορικών δεσμών της Ελλάδας και της Βαυαρίας συμβάλλοντας ουσιαστικά στη σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Ο δε Καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος έχει ταυτίσει το όνομά του με το τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στο οποίο διδάσκει πάνω από τριάντα χρόνια, εξασφαλίζοντας υπό τη διεύθυνσή του την επιβίωση του τμήματος που αναπτύσσεται πλέον διαρκώς και αποτελεί το μοναδικό αυτόνομο πανεπιστημιακό ινστιτούτο ορθόδοξης θεολογίας στη δυτική Ευρώπη.

Σημαντική είναι επίσης η συμβολή του Καθηγητή Νικολακόπουλου στη διατήρηση και την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης στην πόλη του Μονάχου, μέσα από τη διάδοση της βυζαντινής μουσικής, την οποία ο ίδιος διακονεί ως ιεροψάλτης, διευθυντής χορωδίας και μουσικοδιδάσκαλος.

Οι βραβευθέντες, δεν περιορίστηκαν στην τυπική έκφραση ευχαριστιών προς τους διοργανωτές για την τιμή προς το πρόσωπό τους, αλλά αφορμώμενοι από την επωνυμία του τοπικού τμήματος και κατ’ επέκταση του βραβείου της AHEPA, έκαναν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές που σχετίζονταν με τον Friedrich Thiersch και την εποχή του, κερδίζοντας την προσοχή και το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τον ομότιμο καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό πρόεδρο της AHEPA Μονάχου, Δρ. Κωνσταντίνο Κρεμαλή, ο Καθηγητής Murken έκανε μία σύντομη παρουσίαση του έργου του μουσείου, ενώ αναφέρθηκε στις μελλοντικές του δράσεις με έμφαση τη μελέτη αρχειακών πηγών που αφορούν στην ίδρυση του Πανεπιστημίου και του Οφθαλμιατρείου Αθηνών κατά την περίοδο της μοναρχίας του Όθωνα.

Η ομιλία του έκλεισε με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους συμμετέχοντες να επισκεφτούν το Μουσείο Βασιλέως Όθωνος, μία πρόσκληση που επανέλαβε σε σύντομη παρέμβασή του και ο δήμαρχος του Ottobrunn, κ. Thomas Loderer, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα το σεβασμό του για το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει για τον τόπο του ο Δρ. Murken.

Ο βραβευθείς για την προσφορά του στην Παιδεία και τον Πολιτισμό για το έτος 2023, Καθηγητής Δρ. Βασίλειος Φθενάκης, παρέδωσε το φετινό βραβείο στο διάδοχό του, Καθηγητή Δρ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο, επαινώντας τον για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και για το πλούσιο έργο που έχει επιδείξει ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η απονομή της τιμητικής αυτής διάκρισης σε εξέχουσες προσωπικότητες, όπως οι καθηγητές Νικολακόπουλος και Murken, αποτελεί εν τέλει τιμή για την ίδια την οργάνωση της AHEPA.

Ο Καθηγητής Νικολακόπουλος, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Friedrich von Thiersch, τον οποίο χαρακτήρισε ως πρότυπο για τον ίδιο, δίνοντας παράλληλα μία ευρωπαϊκή διάσταση στις αντιλήψεις που διέκριναν το φιλελληνισμό του Γερμανού λογίου που στήριξε ενεργά το όραμα και τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

Ως προς το προσωπικό του έργο, ο Καθηγητής επέλεξε να σταθεί στην ενασχόλησή του με τη βυζαντινή μουσική, την οποία ο ίδιος υπηρετεί για περισσότερα από 45 έτη, αναδεικνύοντας τη λειτουργία της ως αξιόλογο τμήμα της γενικότερης ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης, καθώς παρουσιάζει έναν ακατάλυτο πλούτο διαρκούς και ζωντανής ιστορικής εξελίξης που αφορά τόσο στον κοσμικό όσο και στον εκκλησιαστικό τομέα.

Η τελετή απονομής πλαισιώθηκε από την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ.

ΠΗΓΗ: Δορυφόρος Μονάχου

Με τον πρόεδρο και μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού συναντήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: