H θαυμαστή τέχνη του οριγκάμι: Από τα βάθη των αιώνων συνταιριάζει αρχιτεκτονική, μαθηματικά και ζωγραφική [video]

H Νταϊάνα Ασάντ δημιουργεί origami στο εργαστήρι;o της στη Μυτιλήνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ




Η Νταϊάνα Άσσαντ γεννήθηκε στην Ελλάδα από Σύρους γονείς, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Στη Λέσβο βρέθηκε για τις σπουδές της στο ΠΜΣ «Φύλο, Πολιτισμός και Ιστορία» του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου πριν από έξι χρόνια, αλλά παράλληλα και για να εργαστεί κοντά στους πρόσφυγες και μετανάστες, την εποχή που οι μεταναστευτικές ροές στο νησί της Λέσβου ήταν αυξημένες.

Μαζί της, έφερε και το ταλέντο της, για μια τέχνη που λίγοι την εξασκούν στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε επαγγελματικό επίπεδο και η οποία συνταιριάζει την αρχιτεκτονική, τα μαθηματικά και τη ζωγραφική, σε άλλο επίπεδο.

Το origami, που προέρχεται από τις ιαπωνικές λέξεις ori (διπλώνω) και gami (χαρτί) είναι η ιαπωνική εικαστική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής που εξασκούνταν στην Ιαπωνία περίπου από το 1.600, ενώ οι ρίζες του χάνονται στους αιώνες και στην κινεζική παράδοση.

Παιδιά παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους από το εργαστήριο origami της Νταϊάνας Ασάντ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Η χαρτοδιπλωτική τέχνη, όπως αποδίδεται ο όρος στα ελληνικά, εκτός από μια εικαστική τέχνη, χρησιμοποιείται σήμερα από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, όπως είναι η ιατρική, η αρχιτεκτονική και η εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει η Νταϊάνα, αν παρατηρήσει κανείς γύρω του, τη φύση, θα δει ότι η γεωμετρία του origami υπάρχει παντού. Στα λουλούδια και στις διπλώσεις των φυλλωμάτων τους, στα άνθη τους, στον τρόπο και τη μηχανική που διπλώνουν τα φτερά τους, πουλιά και τα έντομα.

Όλοι μας έχουμε καταπιαστεί με το origami φτιάχνοντας βαρκούλες και σαΐτες στο σχολείο όταν ήμασταν μικροί.

Το καλό με το origami είναι ότι μπορείς να το εξασκήσεις οπουδήποτε κι αν είσαι, ενώ δε χρειάζεται να έχεις μαζί σου ούτε εργαλεία, ούτε χρώματα, παρά μόνο ένα κομμάτι χαρτί, που χωρίς να το κόψεις μπορείς με διαδοχικές διπλώσεις να το μεταμορφώσεις σε κάτι άλλο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ηλίας Μάρκου
Αθήνα, Ελλάδα

To χωριό των χόμπιτ υπάρχει στην Αρμενία: Eνας ξενώνας ζωντανεύει τον κόσμο του Αρχοντα των Δαχτυλιδιών [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: