H νέα ακροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θέλει να «τελειώσει» με τους Μαορί: Η κραυγή Χάκα στο κοινοβούλιο και η σύγκληση του Kiingitanga από τον βασιλιά τους [videos]

File Photo epa11023973 Te Pāti Māori Co-Leader Debbie Ngarewa-Packer speaks during question time at Parliament House in Wellington, New Zealand, 12 December 2023. EPA/MARK COOTE




Οι ηγέτες των Μαορί και άλλοι αναμένεται να παρευρεθούν σε μια σπάνια εθνική συνάντηση λόγω ανησυχιών για τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας για τα δικαιώματα των ιθαγενών

Εκτιμάται ότι 3.000 ηγέτες των Μαορί, εκπρόσωποι φυλών και αρκετοί πολιτικοί αναμένεται να συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα, αφού το Kiingitanga (το κίνημα των βασιλιάδων των Μαορί) κάλεσε για μια σπάνια εθνική συνάντηση εν μέσω εντάσεων σχετικά με την κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης για τους Μαορί.

  • Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Kiingi Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII εξέδωσε την εξαιρετικά σπάνια βασιλική διακήρυξη ζητώντας από τους iwi (φυλές) να συναντηθούν για να «ενοποιήσουν το έθνος και να διασφαλίσουν ότι όλες οι φωνές θα ακουστούν όταν ζητείται από τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού να λογοδοτήσει».

Τι είναι το Kiingitanga και ποια είναι η λειτουργία του;

To Kiingitanga ιδρύθηκε το 1858, σε μια προσπάθεια να ενώσει τις φυλές των Μαορί κάτω από έναν ενιαίο κυρίαρχο σε μια εποχή που ο πληθυσμός των Βρετανών εποίκων αυξανόταν, οι Μαορί αντιμετώπιζαν πολιτική και υλική περιθωριοποίηση και ο διχασμός αυξανόταν μεταξύ διαφορετικών ομάδων Μαορί για το αν θα πουλούσαν γη. στους Βρετανούς.

Οι στόχοι του κινήματος ήταν η διατήρηση της κουλτούρας και της γης των Μαορί απέναντι στον αποικισμό.

  • Το Kiingitanga δεν έχει νομική ή δικαστική εξουσία στη Νέα Ζηλανδία, και ενώ ο ρόλος του μονάρχη είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός, θεωρείται επίσης ότι είναι ο πρωταρχικός αρχηγός πολλών iwi. Ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με τα βασικά iwi, συμπεριλαμβανομένων των Tūhoe, Ngāti Porou και του μεγαλύτερου iwi, Ngāpuhi.

«Βλέπουμε τους Kiingitanga ως [μία από τις] εξέχουσες ενοποιητικές φωνές για τους Μαορί στη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε ο Charlie Tawhiao, πρόεδρος ενός iwi Te Rūnanga o Ngāi Te Rangi Iwi Trust με έδρα την Ταουράνγκα, το οποίο έχει μακρά σχέση με τον βασιλιά.

Το Kiingitanga έχει μακρά ιστορία προσπαθειών να επιβεβαιώσει το mana motuhake – το δικαίωμα στην αυτονομία ή στην αυτοδιάθεση.

Γιατί συγκάλεσε εθνική συνάντηση;

Η συνάντηση συγκλήθηκε στον απόηχο των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των Μαορί και της νέας δεξιάς κυβέρνησης, που εξελέγη στα τέλη του 2023.

Η κυβέρνηση συνασπισμού –με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Λούξον του Εθνικού και με τον λαϊκιστή ηγέτη της Πρώτης Νέας Ζηλανδίας, Ουίνστον Πίτερς, και τον ελευθεριακό κόμμα Act David Seymour να μοιράζεται τον ρόλο του αναπληρωτή πρωθυπουργού– έχει ανακοινώσει τουλάχιστον δώδεκα πολιτικές για τους Μαορί θα καταργηθούν ή θα αναθεωρηθούν.

  • Αυτό περιλαμβάνει την επαναφορά πρωτοβουλιών που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας των Μαορί, τη διακοπή των πολιτικών που βασίζονται στη φυλή και την ελαχιστοποίηση της χρήσης της γλώσσας Μαορί στη δημόσια διοίκηση.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα αναθεωρήσει τις αρχές του Te Tiriti o Waitangi, ή της Συνθήκης του Waitangi, η οποία υποστηρίζει τα δικαιώματα των Μαορί, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αυτονομία – μια κίνηση που ορισμένοι επικριτές αποκαλούν «σύγχρονη δήμευση των δικαιωμάτων των συνθηκών» και μέρος ενός ευρύτερη κατεύθυνση πολιτικής «αντι-Μαορί».

Από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση, πολλά iwi έχουν καταθέσει επείγουσες αξιώσεις κατά των πολιτικών της κυβέρνησης στο Δικαστήριο Waitangi – μια εξεταστική επιτροπή για αξιώσεις που ασκήθηκαν από τους Μαορί κατά του Στέμματος.

Η Ngāi Te Rangi είναι ένα τέτοιο iwi που ελπίζει να αμφισβητήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ελαχιστοποίηση της θέσης του te reo Māori [γλώσσα Μαορί]. Μετά τις εκλογές, ορισμένα κυβερνητικά τμήματα επέλεξαν να επιστρέψουν στα αγγλικά τους ονόματα στη θέση των Μαορί.

  • «Είδαμε ότι ως αρχή μιας επίθεσης στην ακεραιότητα του te reo Māori – και το te reo Māori είναι, φυσικά, ουσιαστικό για ολόκληρη την αίσθηση της ταυτότητας και της ύπαρξης μας», είπε ο Tawhiao.

Ο Kiingi Tuheitia ένιωσε υποχρεωμένος να εκδώσει το Te Paki o Matariki – την υψηλότερη μορφή βασιλικής διακήρυξης – μετά από συζητήσεις με άλλους ηγέτες των Μαορί που θεώρησαν ότι το Στέμμα είχε καθήκον να είναι «υπεύθυνος εταίρος της Συνθήκης και να ενώνει, όχι να διαιρεί το έθνος».

  • Σε δήλωσή της, η επικεφαλής του προσωπικού της Kiingitanga, Ngira Simmonds, είπε ότι υπήρξε «πολλή άχρηστη και διχαστική ρητορική κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας», η οποία έγινε αισθητή από πολλούς Νεοζηλανδούς.

«Υπάρχει έντονη αντίθεση στις δηλώσεις της κυβέρνησης για τη Συνθήκη του Γουαϊτάνγκι, η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δικαιοσύνη και την ισότητα δεκαετιών για το έθνος μας», είπε ο Σίμοντς.

  • «Ο σκοπός αυτής της εθνικής συνάντησης είναι ο Te Iwi Maaori να συγκεντρωθεί στον τόπο μας, με την tikanga μας, να μιλήσουμε [μιλήσουμε] και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας».

Πού θα γίνει και ποιοι θα παρευρεθούν;

Το Kiingi Tuheitia φιλοξενεί το χούι το Σάββατο στο Tūrangawaewae marae –την έδρα του Kiingitanga– στην Ngāruawāhia στην περιοχή Waikato του Βόρειου νησιού.

  • Η διακήρυξη ήταν μια ανοιχτή πρόσκληση προς τους Μαορί, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων. Εκπρόσωποι από το iwi, εξέχοντες ηγέτες των Μαορί και πολιτικοί αναμένεται να παρευρεθούν. Μέλη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, των Πρασίνων και του Te Pati Māori (το κόμμα των Μαορί) επιβεβαίωσαν επίσης τη συμμετοχή τους.

Ο Πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λούξον, ο οποίος συνάντησε τον Κίνγκι Τουχέιτια σε μια προκαθορισμένη συνάντηση τη Δευτέρα, δεν θα παραστεί στο χούι, αλλά θα στείλει δύο υπουργούς στη θέση του.

Ο πρώτος βουλευτής της Νέας Ζηλανδίας και υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης Shane Jones, ο οποίος δεν παρευρίσκεται, είπε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RNZ ότι πίστευε ότι το hui θα ήταν μια «μνημειώδης σύνοδος γκρίνιας».

Ποιο είναι το πιθανό αποτέλεσμα της συνάντησης;

Το χούι, το οποίο θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να μιλήσει και να ολοκληρώσει με ενδιάμεσες συνεδρίες για συγκεκριμένα θέματα, έχει να κάνει με τη συγκέντρωση των Μαορί ως ενοποιημένη δύναμη, είπε ο Tawhiao.

«Πιστεύω ότι ένα από τα αποτελέσματα [του hui] θα είναι η καλύτερη κατανόηση των βασικών ζητημάτων… όσον αφορά την παγκόσμια επίδραση σε εμάς ως iwi Māori», είπε.

Το χούι προέκυψε ως αποτέλεσμα αυτού που κάνει η κυβέρνηση, πρόσθεσε, και αυτό έχει κινητοποιήσει τους Μαορί και άλλους Νεοζηλανδούς.

  • «Για τους Kiingi να αποκαλέσουν αυτό το hui ήταν μια καλή κίνηση, γιατί ο κίνδυνος για εμάς ως Μαορί είναι ότι πολλοί άνθρωποι φλέγονται από αυτά που [λέει] η κυβέρνηση και αυτό θα οδηγούσε σε μια σπασμένη και σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική απάντηση».

Αλλά δεν αφορά λιγότερο την αντίδραση στην κυβέρνηση και περισσότερο τον σχεδιασμό για το μέλλον, είπε ο Tawhiao.

«Αυτό που πρέπει να πετύχουμε είναι αυτό για το οποίο παλεύαμε όλο αυτό το διάστημα, που είναι το mana motuhake, ή η αναγνώριση του tino rangatiratanga [αυτοδιάθεση], που υποσχέθηκε στο te Tiriti o Waitangi».

Πηγή The Guardian

«Η εποχή Νετανιάχου έχει τελειώσει»: Διαβουλεύσεις για διέξοδο με ορίζοντα 2 μηνών -Επικρατέστερος διάδοχος ο Benny Gantz * Αρθρο της Jerusalem Post

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: