Στις ΗΠΑ ένας στους τρεις ετοιμάζεται για την Doomsday: Από κιτ επιβίωσης, ως πυρηνικά καταφύγια – Η Χαβάη και Νέα Ζηλανδία τα απόλυτα trend της Silicon Valley [videos]

Image by dlsd cgl from Pixabay




Η προετοιμασία για την Doomsday επί χρόνια θεωρείτο ένα χόμπι γραφικών και περιθωριακών. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι στις ΗΠΑ ξόδεψαν $11 δισεκ. σε είδη επιβίωσης, μόλις πέρυσι: Από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023.

Περίπου το ένα τρίτο των πολιτών στις ΗΠΑ παραδέχονται ότι προετοιμάζονται, δείχνουν έρευνες, αλλά λίγοι έχουν τους πόρους ώστε να αποκτήσουν ιδιωτικά καταφύγια.

Οι πλουσιότεροι του κόσμου ξοδεύουν όλο και περισσότερο εκατοντάδες εκατομμύρια για την εξασφάλιση υπόγειων συγκροτημάτων, ιδιωτικών νησιών ή (για τους απλώς πλούσιους) «διαμερισμάτων επιβίωσης».

  • Στα τέλη του περασμένου έτους, αποκαλύφθηκε ότι ο Mark Zuckerberg έχτιζε ένα κρυφό φρούριο 100 εκατομμυρίων δολαρίων, θαμμένο κάτω από το ράντσο του στη Χαβάη, γεμάτο με δικές του προμήθειες ενέργειας και τροφίμων και πόρτες ανθεκτικές στις εκρήξεις.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ευεξίας Frank VanderSloot -ο πλουσιότερος άνθρωπος του Αϊντάχο- αγόρασε πρόσφατα ένα ράντσο 2.000 στρεμμάτων νότια του συγκροτήματος του Zuck για 51 εκατομμύρια δολάρια.

  • Και ο διευθύνων σύμβουλος του OpenAI, Sam Altman, είχε αποκαλύψει παλαιότερα ότι αυτός και ο συνιδρυτής του PayPal, Peter Thiel, έχουν μια «συνεννόηση» σε περίπτωση που ο κόσμος τελειώσει: θα καταφύγουν σε ένα από τα ακίνητα του Thiel. στη Νέα Ζηλανδία.

Αλλά πού ακριβώς θα μείνουν; Το 2022, ένα τοπικό κοινοτικό συμβούλιο στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας εμπόδισε τα σχέδια του Thiel να χτίσει τη μεγαλοπρεπή οχυρωμένη «φωλιά» του δίπλα στην ιστορικά προστατευμένη λίμνη Wanaka.

Ανεξάρτητοι επίτροποι που επισκέφτηκαν την προτεινόμενη τοποθεσία εκ μέρους του συμβουλίου ανέφεραν ότι ο σχεδιασμός του καταφυγίου του Thiel «θα μείωνε ουσιαστικά την ποιότητα και τη φυσικότητα του εξαιρετικού φυσικού τοπίου».

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι η γραφική ομορφιά και η απομόνωση των νησιών της Νέας Ζηλανδίας την έχουν κάνει δημοφιλή επιλογή για τις ελίτ της Silicon Valley που αναζητούν ένα φυσικό φρούριο για την αποκάλυψη – ένας αυξανόμενος φόβος δεδομένης της κλιμάκωσης των περιφερειακών πολέμων και της αυξανόμενης ζέστης της κλιματικής αλλαγής.

Δαπάνες 11 δισεκ. μόνο για κιτ επιβίωσης

Μια έρευνα του Finder διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί ξόδεψαν συνολικά 11 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι για την προετοιμασία προμηθειών όπως τρόφιμα, νερό, χαρτί υγείας, ιατρικές προμήθειες και κιτ επιβίωσης. Επιπλέον: Από το ένα τρίτο των Αμερικανών που προετοιμάζονται για την ημέρα της μοίρας, το 40% είναι Gen Z.

  • Πέρυσι, ο μη κερδοσκοπικός συνασπισμός φυσικών και άλλων ερευνητών πίσω από το Bulletin of the Atomic Scientists έθεσε το ρολόι του Doomsday 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα: η πιο κοντινή καταστροφή της ανθρωπότητας στην 76χρονη ιστορία του ρολογιού.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης των κρατών, διαβρώνοντας τους κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς», εξήγησε η δήλωσή τους για το 2023 Doomsday Clock.

«Και το χειρότερο από όλα, οι λεπτώς καλυμμένες απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης -από ατύχημα, πρόθεση ή λάθος υπολογισμό- είναι ένας τρομερός κίνδυνος».

Αυτές οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί μόνο καθώς οι βομβαρδιστικές εκστρατείες του Ισραήλ στη Γάζα, ως δηλωμένη απάντηση στη Χαμάς, απείλησαν να πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Οι παρατεταμένες ανησυχίες για μια άλλη πανδημία, a la Covid-19, δεν έχουν κάνει τίποτα για να μειώσουν τον φόβο της κοινωνικής κατάρρευσης.

Στην πραγματικότητα, είναι οι ενήλικες Gen-Z, εκείνοι που γεννήθηκαν μετά το 1997, που έχουν αποδείξει ότι είναι πιο πιθανό να προετοιμάζονται για μια καταστροφή: ένα μεγάλο 40% ισχυρίστηκε ότι ξόδεψε χρήματα σε προμήθειες για το Doomsday το 2022, σύμφωνα με έρευνα του Finder.

  • Η έρευνα με 2.179 ενήλικες στις ΗΠΑ είχε περιθώριο λάθους δύο τοις εκατό. Ο Finder, ο οποίος συλλέγει δεδομένα προετοιμασίας από το 2017, ρώτησε τους ανθρώπους εάν είχαν ξοδέψει χρήματα για την προετοιμασία έκτακτης ανάγκης τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Όπως το έθεσε ένας βιώσιμος παράγοντας επιρροής, ο δημιουργός περιεχομένου Brekke Wagoner, «Βασικά ο καιρός μας θα είναι πιο έντονος λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, αν για κανέναν άλλο λόγο δεν πρέπει να έχετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσετε αυτές τις δύσκολες καταστροφές, επειδή «έρχονται είτε τους θέλουμε είτε όχι.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, η πόλη της Νέας Υόρκης επλήγη από πλημμύρες που έφτασαν την πιο υγρή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στην πόλη. Ακύρωσε πτήσεις, έκλεισε το μετρό και βύθισε αυτοκίνητα σε όλη την πόλη.

Και οι πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στη Χαβάη ήταν οι πιο θανατηφόρες στην ιστορία των ΗΠΑ με 96 θανάτους και χιλιάδες εκτοπισμένους.

  • Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν σίγουρα τόσα δεδομένα για όλο και περισσότερες παγκόσμιες καταστροφές όπως το Gen Z, και πιθανότατα πολλά περισσότερα.

Ένας από τους συνιδρυτές του PayPal της Thiel, ο Ριντ Χόφμαν, είπε στο The New Yorker ότι η Νέα Ζηλανδία μεταξύ των πλουσιότερων στον κόσμο θεωρείται αθόρυβα ότι είναι το μέρος για να πεθάνει κανείς σε περίπτωση καταστροφής.

«Το να λες ότι «αγοράζεις ένα σπίτι στη Νέα Ζηλανδία» είναι κάπως «κλείνε το μάτι, κλείσε το μάτι, μην πεις άλλο», είπε ο Χόφμαν.

Ο Rod Drury, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογιστικού λογισμικού Xero από τη Νέα Ζηλανδία που υποστηρίζεται από την Thiel, οι εν λόγω Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι «μεταχειρίζονται τη Νέα Ζηλανδία σαν μια τρύπα με μπουλόνι».

Όπως ο Thiel, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ, έχει άδεια διαμονής στη Νέα Ζηλανδία αφού του παραχωρήθηκε πέρυσι. Ο επιχειρηματίας Mihai Dinulescu άφησε περίφημα πίσω του μια startup για κρυπτονομίσματα στο ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 το 2020 και κατέφυγε στη Νέα Ζηλανδία με τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη αποθήκες στο Χάμιλτον, στο Χάνμερ Σπρινγκς και στη Γουανάκα.

Το χωριό στο Μαϊάμι

Υπάρχουν όμως και περισσότερες εγχώριες επιλογές: Το χωριό με θέα στον κόλπο Biscayne νότια του Μαϊάμι είναι διάσημα γνωστό ως , ένας συνδυασμός διασημοτήτων και μεγιστάνων επιχειρήσεων.

  • Ο δισεκατομμυριούχος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και η αρραβωνιαστικιά του, Λόρεν Σάντσες, θα βρεθούν σύντομα σε αυτόν τον πλούσιο θύλακα, όπου ο συνταξιούχος αστέρας του NFL Τομ Μπρέιντι, η πρώην Πρώτη Κόρη Ιβάνκα Τραμπ και ο τραγουδιστής Χούλιο Ιγκλέσιας θα είναι οι γείτονές τους.

Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αγόρασε όχι ένα αλλά δύο γειτονικά ακίνητα στο Indian Creek για συνολικά σχεδόν 150 εκατομμύρια δολάρια φέτος.

Για τα λίγα ονόματα της ελίτ που είναι γνωστό ότι έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το τέλος των καιρών, υπάρχουν παρτίδες που παραμένουν -πιθανότατα εσκεμμένα- ανώνυμα.

  • Ο συγγραφέας τεχνολογίας Douglas Rushkoff περιέγραψε πρόσφατα μια μυστική συνάντηση στη μέση μιας αμερικανικής ερήμου, στην οποία πέντε «υπερπλούσιοι τύποι» τον έψηναν για το πώς θα μπορούσαν να προετοιμάσουν καλύτερα τα καταφύγια της ημέρας της μοίρας με ερωτήσεις όπως «Πώς μπορώ να διατηρήσω την εξουσία στη δύναμη ασφαλείας μου μετά το γεγονός;’

Πολλές εταιρείες έχουν εμφανιστεί έτοιμες να ανταποκριθούν στη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της Rising S, η οποία λέει ότι έχει κατασκευάσει 14 καταφύγια στη Νέα Ζηλανδία. την εταιρεία Survival Condo, η οποία μετατρέπει εγκαταλελειμμένα σιλό πυραύλων των ΗΠΑ σε υπόγεια πολυώροφα κτίρια επιβίωσης. και το Oppidum με έδρα την Τσεχία, το οποίο προσφέρει «υπερπολυτελή» καταφύγια για δισεκατομμυριούχους οπουδήποτε στον κόσμο.

  • Όλο και περισσότεροι πλούσιοι άνθρωποι αγοράζουν νησιά – ή τουλάχιστον μεγάλα κομμάτια από αυτά – τα τελευταία χρόνια.

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Τζόνι Ντεπ είναι ιδιοκτήτες νησιών, μαζί με πλούσιες οικογένειες όπως οι DuPonts και οι Disney.

Μερικοί πληρώνουν ακόμη και το υψηλότερο τίμημα για να γίνουν πολίτες σε διαφορετικές χώρες. Οι λεγόμενες «χρυσές βίζες» επιτρέπουν ουσιαστικά σε πλούσιους ανθρώπους να αποκτήσουν διαμονή -ακόμα και υπηκοότητα- σε ξένες χώρες με αντάλλαγμα κρύα και σκληρά μετρητά.

Κιτ επιβίωσης ενός μήνα για τετραμελή οικογένεια

Η δημιουργία ενός καλά εξοπλισμένου και προσεκτικά προετοιμασμένου καταφυγίου για να βοηθήσει μια τετραμελή οικογένεια (δύο ενήλικες και δύο παιδιά) να επιβιώσει ακόμη και για ένα μήνα απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό.

Εδώ είναι τα βασικά αντικείμενα που μπορεί να θέλετε να αποθηκεύσετε:

  • Νερό Τουλάχιστον ένα γαλόνι ανά άτομο την ημέρα (120 γαλόνια συνολικά). Συμπεριλάβετε και πόσιμο νερό και νερό για λόγους υγιεινής.
  • Μη αλλοιώσιμα τρόφιμα Επικεντρωθείτε σε είδη όπως κονσερβοποιημένα προϊόντα (λαχανικά, φρούτα, φασόλια και κρέας), ξηρά προϊόντα (ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά), αφυδατωμένα γεύματα και σνακ πλούσια σε ενέργεια (ξηροί ξηροί καρποί, trail mix). Στοχεύστε σε μια ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.
  • Βρεφικά είδη Εάν υπάρχει, βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή προμήθεια βρεφικού γάλακτος, παιδικής τροφής, πάνες και μαντηλάκια.
  • Ιατρικά Είδη Ένα ολοκληρωμένο κιτ πρώτων βοηθειών, απαραίτητα φάρμακα (συνταγογραφούμενα και χωρίς ιατρική συνταγή) και οποιαδήποτε συγκεκριμένα ιατρικά είδη απαιτούνται από τα μέλη της οικογένειας.
  • Προϊόντα Υγιεινής Οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσες, σαπούνι, σαμπουάν, προϊόντα γυναικείας υγιεινής και χαρτί υγείας.
  • Μαγειρικά και Διατροφικά Σκεύη Φορητή σόμπα, καύσιμα, σπίρτα/αναπτήρα, κατσαρόλες, τηγάνια, μαχαιροπίρουνα και άθραυστα πιάτα.
  • Φωτισμός και ισχύς Φακοί που λειτουργούν με μπαταρίες ή με το χέρι, επιπλέον μπαταρίες, φορτιστές με ηλιακή ενέργεια και φορητό ραδιόφωνο για ενημερώσεις ειδήσεων.
  • Ρούχα και κλινοσκεπάσματα Ρούχα κατάλληλα για τον καιρό, ανθεκτικά παπούτσια, κουβέρτες και υπνόσακους.
  • Είδη ψυχαγωγίας και άνεσης Βιβλία, παιχνίδια, κάρτες και είδη άνεσης, ειδικά για παιδιά, που βοηθούν στη διαχείριση του άγχους και στη διατήρηση της κανονικότητας εν μέσω κρίσης.
  • Εργαλεία Έκτακτης Ανάγκης Ένα πολυεργαλείο, κολλητική ταινία, ψαλίδι, σφυρίχτρα και πυροσβεστήρας.
  • Συσκευές Επικοινωνίας Ραδιόφωνο με μπαταρία ή χειροκίνητο, όπως προαναφέρθηκε, αλλά και πιθανώς δορυφορικό τηλέφωνο για επικοινωνία έκτακτης ανάγκης, εάν η δαπάνη είναι διαχειρίσιμη.
  • Σημαντικά Έγγραφα Αντίγραφα ταυτότητας, ασφαλιστήρια συμβόλαια, ιατρικά αρχεία και σημαντικοί αριθμοί επικοινωνίας σε αδιάβροχα δοχεία.
  • Είδη Υγιεινής Σακούλες σκουπιδιών, απολυμαντικά και φορητή τουαλέτα εάν το καταφύγιο δεν διαθέτει εγκαταστάσεις υγιεινής.
  • Προμήθειες για κατοικίδια Εάν έχετε κατοικίδια, μην ξεχνάτε φαγητό, νερό και άλλες απαραίτητες προμήθειες και γι’ αυτά!

Θυμηθείτε, οι ανάγκες κάθε οικογένειας μπορεί να διαφέρουν, επομένως προσαρμόστε αυτήν τη λίστα για να ταιριάζει στις συγκεκριμένες απαιτήσεις σας. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε και να εναλλάσσετε τακτικά τις προμήθειες για να διασφαλίζετε ότι όλα παραμένουν σε καλή κατάσταση και δεν έχουν λήξει.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Και η χολιγουντιανή… χασιέντα της Marilyn Monroe περνά στην αθανασία: Οι κάτοικοι του Λος Άντζελες έσωσαν από τη μπουλντόζα το σπίτι όπου πέθανε στα 36 της [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: