«Η εποχή Νετανιάχου έχει τελειώσει»: Διαβουλεύσεις για διέξοδο με ορίζοντα 2 μηνών -Επικρατέστερος διάδοχος ο Benny Gantz * Αρθρο της Jerusalem Post

People take part in a protest against Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu’s government, calling for him to resign and take responsibility for the 07 October attack security failure, outside the Knesset, the Israeli parliament, in Jerusalem, 15 January 2024. . EPA/ABIR SULTAN




Ενώ οι υπουργοί του Λικούντ και τα μέλη της Κνεσέτ προβάλλουν ένα ενιαίο μέτωπο για την υποστήριξη του ηγέτη του κόμματος πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ένας αυξανόμενος αριθμός από αυτούς πιστεύουν ότι οι μέρες του στο τιμόνι του κόμματος είναι μετρημένες, ανέφεραν πηγές του κόμματος στην Jerusalem Post.

Εκτός από τα καταστροφικά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και την αυξανόμενη αίσθηση στη βάση του κόμματος ότι ο πρωθυπουργός δεν θα τηρήσει την υπόσχεσή του να καταστρέψει τη Χαμάς και να φέρει πίσω όλους τους ομήρους, οι βουλευτές έχουν σημειώσει την κακή απόδοση του κόμματος στις περισσότερες δημοσκοπήσεις – μεταξύ 16 και 18 έδρες, σε σύγκριση με τις σημερινές 32.

Εάν το Λικούντ δεν είναι πλέον το κυβερνών κόμμα σε μελλοντικές εκλογές, σχεδόν όλοι οι σημερινοί 18 υπουργοί του (χωρίς τον Νετανιάχου) θα υποβιβαστούν για να υπηρετήσουν ως βουλευτές της αντιπολίτευσης – και οι περισσότεροι από τους σημερινούς βουλευτές του θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Ως εκ τούτου, στα παρασκήνια οι βουλευτές έχουν αρχίσει να στρέφονται προς πιθανούς διαδόχους, όπως ο Υπουργός Οικονομίας Nir Barkat, ο Υπουργός Εξωτερικών Yisrael Katz, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Knesset Yuli Edelstein, ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant και άλλοι, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στην Post υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στην πραγματικότητα, η πλειάδα των πιθανών διαδόχων είναι εν μέρει υπεύθυνη για το γεγονός ότι ο Νετανιάχου εξακολουθεί να είναι πρωθυπουργός. Το πρωτόκολλο της Κνεσέτ επιτρέπει μια διαδικασία που ονομάζεται «εποικοδομητική ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης», όπου, αντί να διαλυθεί και να κατευθυνθεί σε εκλογές, η πλειοψηφία των 120 μελών της Κνεσέτ ψηφίζει για τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης.

Τα κόμματα Εθνικής Ενότητας και αντιπολίτευσης Yesh Atid και Yisrael Beytenu θα υποστήριζαν πιθανώς μια τέτοια κίνηση – αλλά οι συνολικές 42 έδρες  θα απαιτούσαν τουλάχιστον 19 βουλευτές από το Likud. Ο πλουραλισμός των διαδόχων στο Likud και η αποτυχία να συσπειρωθούν πίσω από έναν μόνο υποψήφιο σημαίνει ότι οι ψήφοι δεν αθροίζονται. Ακόμα κι αν ένας από τους πιθανούς διαδόχους καταφέρει να δημιουργήσει σημαντικούς οπαδούς εντός του κόμματος, οι 19 βουλευτές εξακολουθεί να είναι μη ρεαλιστικά υψηλό, εξήγησε μια πηγή.

Αυτό οδηγεί σε εκλογές, οι οποίες απαιτούν 61 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της διάλυσης της Κνεσέτ. Η αντιπολίτευση αριθμεί επί του παρόντος 56, και ως εκ τούτου θα ήταν απαραίτητο πέντε βουλευτές από το Likud να ψηφίσουν για την ανατροπή της κυβέρνησης, ένας πιο ρεαλιστικός αριθμός. Πιθανοί υποψήφιοι είναι οι υπουργοί Gallant, Edelstein και η υπουργός Πληροφοριών Gila Gamliel, καθώς και οι MKs David Bitan, Eli Dallal, Galit Distal-Atbaryan, πιθανώς Tally Gotliv και άλλοι.

Αντί να υπάρξει διάδοχος από το Λικούντ, ωστόσο, μια τέτοια κίνηση ουσιαστικά ανατρέπει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Λικούντ – και ως εκ τούτου θα μπορούσε να είναι ένα βήμα πολύ μακριά για τη βάση του Λικούντ. Αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση Catch-22, όπου οι πέντε που ψηφίζουν για την ανατροπή της κυβέρνησης μπορεί να μην είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στο Λικούντ – και μπορεί ακόμη και να ενωθούν με τον ηγέτη της Εθνικής Ενότητας Benny Gantz στις επόμενες εκλογές.

Γιατί κανείς δεν αμφισβήτησε τον Νετανιάχου;

Επιπλέον, κανείς στο Λικούντ δεν θέλει να είναι ο πρώτος που θα αμφισβητήσει δημόσια τον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια του πολέμου, είπε μια πηγή, και ως εκ τούτου ο χρόνος οποιασδήποτε πολιτικής κίνησης, καθώς και μια πιθανή διέξοδος από το Catch-22, εξαρτάται από δύο παράγοντες – Benny Gantz και διαδηλωτές

Ο Benny Gantz έχει πει ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην κυβέρνηση μόνο όσο πιστεύει ότι είναι σημαντικό στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τον πόλεμο. Η κεντρική απόφαση σύντομα είναι αν θα ανοίξει ή όχι άλλο μέτωπο στα βόρεια σύνορα – και ο Gantz θέλει να είναι μέρος αυτής της απόφασης.

Ωστόσο, εάν αποφευχθεί ένα βόρειο μέτωπο ή ο Gantz αποφασίσει ότι δεν είναι πλέον αρμόδιος, η αποχώρησή του από την κυβέρνηση πιθανότατα θα χρησιμεύσει ως γκονγκ για να σηματοδοτήσει ότι ο πολιτικός αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αυτό, σε συνδυασμό με ένα αναμενόμενο κύμα μαζικών διαδηλώσεων, θα μπορούσε να είναι αρκετό για πέντε βουλευτές του Likud να κινηθούν εναντίον του Νετανιάχου – ίσως χωρίς να χρειαστεί να παραχωρήσουν τις θέσεις τους.

Ένα άλλο σενάριο, είπε μια πηγή, είναι ότι ο ίδιος ο Νετανιάχου προηγείται του κύματος διαμαρτυριών ζητώντας ο ίδιος εκλογές – αποφεύγοντας έτσι τη δυναμική που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τέτοιο κύμα υπέρ των αντιπάλων του

Σε κάθε περίπτωση, αρκετές πηγές ανέφεραν ότι πίστευαν ότι μια πολιτική έκρηξη είναι πιο κοντά στην επιφάνεια από ό,τι φαίνεται, με μία μάλιστα να εκτιμά ότι θα συμβεί σε δύο εβδομάδες έως δύο μήνες.

Mε πληροφορίες από Jerusalem Post 
Ελλάδα Αθήνα

Ψυχολογικός πόλεμος ή υποκλοπή πληροφορίων: Περίεργα τηλεφωνήματα πριν από τα πλήγματα του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: