Eπαφές Γεραπετρίτη στην Αίγυπτο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις: Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αλ Σίσι

FILE PHOTO: O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. EPA, YANNIS KOLESIDIS




Στο Κάιρο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, ενώ θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι.

Στην ατζέντα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι διμερείς σχέσεις, εν μέσω της δυσχερούς κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Κάιρο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι.

Στην ατζέντα φυσικά οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι διμερείς σχέσεις, εν μέσω της δυσχερούς κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την Γάζα, την Ερυθρά Θάλασσα, το νότιο Λίβανο δεν είναι θετικά.

Πέραν της άκρως αναγκαίας αποκλιμάκωσης, στο Υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι πρέπει να ξεκινήσει ακόμα μία, περισσότερο εποικοδομητική προσπάθεια, για την ανάπτυξη βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Γάζα.

Είναι γνωστό ότι η Αίγυπτος παίζει στην Γάζα ρόλο-κλειδί και για την ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς ακόμα και αυτές οι ελάχιστες ποσότητες που φθάνουν στους Παλαιστινίους περνούν από το συνοριακό σταθμό της Ράφα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου με τον οποίο συναντάται σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης είναι ένας από τους εκπροσώπους των αραβικών χωρών που θα λάβουν μέρος τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό λίγο πριν αναχωρήσει από την Ιορδανία για την Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα εργαστεί με τις αραβικές χώρες για την κατά το δυνατό μείωση των επιπτώσεων της κρίσης.

Προφανώς το Μεσανατολικό θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις του κ. Γεραπετρίτη, τόσο με τον πρόεδρο Σίσι, όσο και με τον ΥπΕξ Σούκρι, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους ισχυρούς, στρατηγικούς δεσμούς Ελλάδας- Αιγύπτου.

Οι δύο χώρες δεσμεύονται από σειρά συμφωνιών σε πολλά επίπεδα. Ψηλά στην ατζέντα των επαφών θα βρεθεί η ενεργειακή συνεργασία και δη το έργο διασύνδεσης δια του καλωδίου Γκρέκι που αφορά τη μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Στο Νταβός ο πρωθυπουργός για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ: Συναντήσεις για προσέλκυση επενδύσεων

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: