Αφ’ υψηλού ο Ερντογάν στη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου: Προειδοποίησε(!) ότι υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης των συγκρούσεων στην περιοχή…

epa11290352 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C), Egyptian Foreign Minister Sameh Shoukry (L) and Turkish Foreign Minister Hakan Fidan (R) during their meeting in Istanbul, Turkey, 20 April 2024. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Από τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε δεκτός στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία.

Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν – Σούκρι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου, οι εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα καθώς και παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης των συγκρούσεων στην περιοχή όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.

Δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μειωθεί η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, προκειμένου να αποφευχθεί η διολίσθηση ολόκληρης της περιοχής σε ένα φαύλο κύκλο συγκρούσεων, και ότι είναι σημαντικό οι ισλαμικές χώρες να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε επίσης μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

  • Συνάντηση του Χακάν Φιντάν με τον  Σάμεχ Σούκρι

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου, Χακάν Φιντάν και Σάμεχ Σούκρι, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, με βασικό αντικείμενο της ατζέντας τον πόλεμο στη Γάζα και τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού μετά τη συνάντησή τους, ο Τούρκος υπουργός Χακάν Φιντάν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία της Αιγύπτου και της Τουρκίας δεν είναι μόνο προς όφελος των δύο χωρών αλλά προς το συμφέρον των λαών και της περιοχής μας.

Δήλωσε επίσης ότι «η κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών από το Ισραήλ και η άνευ όρων υποστήριξη της Δύσης προς αυτό είναι ένας από τους κύριους λόγους για το πρόβλημα της αστάθειας στη Μέση Ανατολή».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο πόλεμος στη Γάζα ενεργοποίησε τα «τεκτονικά ρήγματα» μεταξύ καταπιεσμένων και καταπιεστών σε παγκόσμια κλίμακα και εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για την αφετηρία μιας αναμέτρησης με στόχο την ανατροπή του άδικου, όπως είπε, συστήματος παγκόσμιας ηγεμονίας.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί το Παλαιστινιακό, οι εντάσεις στην περιοχή θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται, είπε ο Φιντάν, σημειώνοντας: «Εάν αυτή η κρίση δεν επιλυθεί σωστά, εάν δεν δοθεί στους Παλαιστίνιους το κράτος, η ανεξαρτησία και η κυριαρχία που τους αξίζει, τέτοιες κρίσεις θα συνεχίσουν να κλιμακώνονται στην περιοχή μας».

Οι άλλες χώρες, είπε, «δεν πρέπει να εφησυχάσουν στην πολυτέλεια σκεπτόμενες ότι “αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο στη Μέση Ανατολή, δεν θα μας επηρεάσουν”», καθώς, όπως υποστήριξε, η κρίση θα χτυπήσει και τη δική τους πόρτα.

Επανέλαβε ότι πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής και η υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών.

Ο Χακάν Φιντάν ανέφερε, παράλληλα, ότι συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του την κατάσταση στη Λιβύη και «πώς μπορούμε να συμβάλουμε από κοινού στην ακεραιότητα και τη σταθερότητα» της χώρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, τόνισε ότι «οι Παλαιστίνιοι υπέστησαν μια μεγάλη απώλεια, η διεθνής κοινότητα το παρακολουθεί εμβρόντητη και πρέπει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό».

Η Αίγυπτος, είπε, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό, εκφράζοντας την ανησυχία του για κλιμάκωση αυτή τη στιγμή. «Υπάρχει η πιθανότητα η ένταση αυτή να εξαπλωθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις επιθέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, υποστήριξε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα έχουν αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τις τραγικές συνθήκες στη Γάζα».

Οι δύο υπουργοί απέφυγαν να δώσουν σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκαν πότε θα πραγματοποιηθεί η προαναγγελθείσα εδώ και μήνες επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην Τουρκία. Ο Σάμεχ Σούκρι ευχήθηκε απλώς η επίσκεψη αυτή να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Τέλος, οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συνεργάστηκαν και για την προετοιμασία του επόμενου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Αιγύπτου – Τουρκίας και εξέτασαν τρόπους για αύξηση του όγκου συναλλαγών του μεταξύ τους εμπορίου, από 8 δισ. δολάρια που είναι σήμερα, στα 15 δισ. δολάρια, στόχο που έθεσαν από κοινού οι πρόεδροι των δύο χωρών στη συνάντησή τους στις 12 Φεβρουαρίου στο Κάιρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Γ. Μανδαλίδη
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Ο Ερντογάν προκαλεί τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς με την υποδοχή του Ισμαήλ Χανίγιε στα ανάκτορα: Η Τουρκία θα γίνει η νέα βάση της Χαμάς, μετά το Κατάρ;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: