Χιονοθύελλα και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πλήττουν τις ΗΠΑ: Τουλάχιστον πέντε νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό, 650 πτήσεις ακυρώθηκαν [videos]

A man in cross country skis makes his way through the snow covered Minute Man National Historical Park in Lincoln, Massachusetts, USA, 09 January 2024. EPA/CJ GUNTHER




Ένα μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών επλήγη ξανά την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου από ισχυρές βροχοπτώσεις και χιόνια που προκλήθηκαν από μια χειμερινή καταιγίδα που έχει ήδη σκοτώσει πέντε ανθρώπους και έχει στερήσει από εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Ένα ισχυρό μέτωπο της Αρκτικής κινείται νότια από τον Καναδά την Τετάρτη και αυτό  προκαλεί την άφιξη των χαμηλότερων θερμοκρασιών μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν για την περιοχή των βόρειων πεδινών περιοχών  με θερμοκρασίες κάτω από -18°C» σε πολλές κεντρικές πολιτείες κοντά στον Καναδά, προειδοποίησε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, η NWS.

Το θερμόμετρο θα πέσει επίσης κάτω από τους 0°C μέχρι την Οκλαχόμα, στα νότια της χώρας, μέχρι την Παρασκευή, πρόσθεσε σε δελτίο τύπου. Το NWS προβλέπει επίσης σημαντικές πλημμύρες κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την καταιγίδα στα νότια της χώρας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μια 80χρονη στην Αλαμπάμα έχασε τη ζωή της όταν ανεμοστρόβιλος διέλυσε το τροχόσπιτο της, αναποδογυρίζοντάς το πολλές φορές, σύμφωνα με τις αρχές της κομητείας Χιούστον. Άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βόρεια της χώρας, σε τροχαία δυστυχήματα που εν μέρει εξηγούνται από τις καιρικές συνθήκες.

Χιονοθύελλα

Σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι, παρακάλεσε τους κατοίκους να μην υποτιμούν την καταιγίδα, χαρακτηρίζοντάς την «ασυνήθιστη». Ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τα νοτιοανατολικά, συμπεριλαμβανομένης της Φλόριντα, όπου ο κυβερνήτης Ron DeSantis έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 49 κομητείες. Πλάνα από drone έδειξαν δέντρα πεσμένα στο έδαφος και κτίρια με γκρεμισμένες τις στέγες τους.

Περισσότερα από 400.000 σπίτια και επιχειρήσεις παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Τετάρτη, κυρίως στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Poweroutage.us, ωστόσο σε σύγκριση με τον αριθμό της προηγούμενης ημέρας, που ήταν περίπου 900.000 σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα.

Στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, η χειμερινή καταιγίδα «θα συνεχίσει να φέρνει ισχυρές χιονοπτώσεις σήμερα» σε πολλές οροσειρές, προειδοποίησε το NWS, ενώ «οι συνθήκες χιονοθύελλας θα επιμείνουν κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αλάσκας.

Αυτή η κακοκαιρία είχε επίσης ισχυρό αντίκτυπο στην εναέρια κυκλοφορία, με περισσότερες από 650 πτήσεις που ακυρώθηκαν και περισσότερες από 10.000 καθυστέρησαν την Τετάρτη που αναχώρησαν από ή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.com.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

«Αν ο Τραμπ επιστρέψει, η Ευρώπη θα είναι μόνη της απέναντι σε στρατιωτική απειλή»: Οι Βρυξέλλες τρέμουν πιθανή επανεκλογή του γιατί θυμούνται τις προειδοποιήσεις του…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: