«Αν ο Τραμπ επιστρέψει, η Ευρώπη θα είναι μόνη της απέναντι σε στρατιωτική απειλή»: Οι Βρυξέλλες τρέμουν πιθανή επανεκλογή του γιατί θυμούνται τις προειδοποιήσεις του…

File Photo: Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. EPA, Erin Schaff / POOL μέσω ΚΥΠΕ




Με εξαιρετικά καθαρό τρόπο ο Τραμπ είχε καταστήσει σαφή την απόλυτη αποξένωσή του από την Ευρώπη, μιλώντας σε ιδιωτική συνάντηση με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ένας εκ των πλέον υψηλόβαθμων πολιτικών της Ευρώπης αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει ήδη από το 2020, ότι η Αμερική δεν θα έρχονταν στη βοήθεια της ΕΕ εάν δεχόταν στρατιωτική επίθεση.

  • «Πρέπει να καταλάβετε ότι εάν η Ευρώπη δεχθεί επίθεση, δεν θα έρθουμε ποτέ για να σας βοηθήσουμε και να σας υποστηρίξουμε», είπε ο Τραμπ στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το 2020, σύμφωνα με τον Γάλλο Ευρωπαίο Επίτροπο Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ήταν επίσης παρών. σε συνάντηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Παρεμπιπτόντως, το ΝΑΤΟ είναι νεκρό, και θα φύγουμε, θα βγούμε από το ΝΑΤΟ», είχε πει επίσης ο Τραμπ, σύμφωνα με τον Μπρετόν. «Και πρόσθεσε, «και παρεμπιπτόντως, μου χρωστάτε 400 δισεκατομμύρια δολάρια, γιατί δεν πληρώσατε, εσείς οι Γερμανοί, όσα έπρεπε να πληρώσετε για την άμυνα», είπε ο Μπρετόν αναφερόμενος σ’ εκείνη την σε τεταμένη ατμόσφαιρα συνάντηση, όπου ήταν επίσης παρών ο επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο,  Φιλ Χόγκαν.

Ο Μπρετόν αφηγήθηκε τα της συνάντησης, σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες χθες Τρίτη, λίγες μέρες πριν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πραγματοποιήσει στις 15 Ιανουαρίου το συνέδριό του στην Αϊόβα, την εναρκτήρια αναμέτρηση στην προσπάθεια του Τραμπ να κερδίσει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για την πορεία επιστροφής στον Λευκό Οίκο.

Τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν για υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και της πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, οι οποίοι και οι δύο υστερούν πολύ έναντι του πρώην προέδρου στις δημοσκοπήσεις .

Οι Βρυξέλλες είναι έντρομες μπροστά στην  πιθανότητα ο Τραμπ να επιστρέψει στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ως επίτροπος αρμόδιος για τη βιομηχανική πολιτική και την ατζέντα άμυνας της ΕΕ, ο Μπρετόν πίεσε την ΕΕ να ενισχύσει τις δικές της ικανότητες αυτοάμυνας εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και χθες ανακοίνωσε την διάθεση  100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της παραγωγής όπλων στην Ένωση.

«Ήταν μια καμπάνα αφύπνισης και μπορεί να επιστρέψει», είπε ο Μπρετόν για την προειδοποίηση του 2020 από τονΤραμπ. “Έτσι τώρα περισσότερο από ποτέ, γνωρίζουμε ότι είμαστε μόνοι μας, φυσικά. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, σχεδόν όλοι μας, φυσικά έχουμε συμμάχους, αλλά δεν έχουμε άλλες επιλογές από το να αυξήσουμε δραστικά αυτόν τον πυλώνα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι [για] ό,τι συμβεί».

Με πληροφορίες από POLITICO

«Γενέθλια» πολέμου με δώρο, στην Ουκρανία, τα $300 δισεκ. των Ρώσων που έχει «παγώσει» η Δύση: Ο Μπάιντεν έχει βάλει όριο την 24η Φεβρουαρίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: