Ανεπιθύμητος στο «Περιβόλι της Παναγιάς» ο Ελπιδοφόρος: Παγερή υποδοχή, βαρύ κλίμα και κλειστές πόρτες στο προσκύνημά του στο Άγιον Όρος

Archbishop Elpidophoros at Mount Athos with Archimandrite Geron Alexios at The Holy Monastery of Xenophontos which is located on the western shore of the Athos peninsula. ©PHOTOS: GOA, Dimitrios Panagos




Σε βαρύ κλίμα και με ελάχιστα μοναστήρια να ανοίγουν τις πύλες τους για να τον υποδεχθούν ολοκληρώθηκε η πολυσυζητημένη επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στο Αγιον Ορος.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αμερικής επέτρεψε το απόγευμα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποιεί επαφές με παράγοντες της δημόσιας ζωής.

Την Κυριακή θα αναγορευθεί σε επίτιμο μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Ο Αθως υποδέχθηκε «συννεφιασμένος» τον προβεβλημένο ιεράρχη, που συνοδευόταν από παράγοντες της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Αιτία για την αρνητική στάση της μοναστικής πολιτείας στάθηκε η βάπτιση των παιδιών ομόφυλου ζευγαριού Ελληνοαμερικανών το 2022 στη Γλυφάδα.

Στον κ. Ελπιδοφόρο άνοιξαν την πόρτα τους πέντε μοναστήρια, όχι όμως και η Ιερά Κοινότητα και η Ιερά Επιστασία, τα ηγετικά όργανα, δηλαδή, της αγιορείτικης κοινωνίας, καθώς υπήρξε ομόφωνη απόφασή τους να μη γίνει υποδοχή από την Επιστασία.

Η πρόθεσή της είχε εξάλλου διαμηνυθεί εμμέσως διά του γράμματος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη με το οποίο αποδοκίμαζαν τη βάπτιση, δίχως, ωστόσο, να αναφέρουν το όνομα του ιερωμένου που την τέλεσε, του κ. Ελπιδοφόρου δηλαδή.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής φιλοξενήθηκε σε δυο σημαντικά μοναστήρια, φίλα προσκείμενα στο Φανάρι, της Ξενοφώντος και της Σίμωνος Πέτρας, προτού μεταβεί στις Καρυές, όπου «συνάντησε ερημιά».

Υπό άλλες συνθήκες, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ της Καθημερινής ο Σταύρος Τζίμας, επικαλούμενος πηγές στον Αθω, ακόμα και αν δεν χτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Πρωτάτου, κάποιος εκ των επιστατών θα υποδεχόταν τον υψηλά ιστάμενο ιεράρχη της Ορθόδοξου Εκκλησίας, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν ή εξακολουθεί να συμβαίνει με επισκόπους.

Εξαίρεση βέβαια αποτέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, μακαριστός πλέον, Ιάκωβος στον οποίο οι μοναχοί είχαν επιφυλάξει θερμή υποδοχή.

Ο κ. Ελπιδοφόρος παρέμεινε για λίγο στο αυτοκίνητό του, όπου συνομίλησε με τον ηγούμενο της νέας, νόμιμης, μονής Εσφιγμένου κ. Βαρθολομαίο και συνέχισε με την ακολουθία του, το προσκύνημα στις μονές Καρακάλου, Φιλοθέου και Παντοκράτορος.

Το «ιεροκοινοσφραγίστο» γράμμα της Κοινότητας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη «εξ αφορμής της επικειμένης επισκέψεως του σεβασμιοτάτου αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου εις την Αγιώνυμον Πολιτείαν» αποτύπωνε το γενικότερο κλίμα γύρω από το επίμαχο ζήτημα των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών και ήταν διατυπωμένο με τρόπο που ενώ αποδοκίμαζε «το γεγονός τούτο, απάδον την ευαγγελική διδασκαλία», και το οποίο «προκαλεί τον έντονον προβληματισμόν της καθ’ ημάς Ιεράς Κοινότητος», δεν ανέφερε πουθενά ότι θα του απαγορευθεί η είσοδος στον Αθω – απλώς το φωτογράφιζε, όπως και έγινε.

Αν και η βάπτιση από τον κ. Ελπιδοφόρο των παιδιών στη Βούλα έγινε το 2022, οι μοναχοί επέλεξαν να τοποθετηθούν παραμονές της επίσκεψης του κ. Ελπιδοφόρου στον Αθω και εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου γεγονός που ερμηνεύθηκε, ως ευθεία βολή εναντίον του και μήνυμα ότι δεν είναι επιθυμητός στο Ορος.

Την ερμηνεία ενισχύει το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της Ιερας Κοινότητας ήγειρε το θέμα η μονή Ξηροποτάμου από τις θεωρούμενες αντιπατριαρχικές επιμένοντας η επιστολή να αποσταλεί απευθείας στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής και να του γνωστοποιείται ότι «είναι ανεπιθύμητος».

  • Ωστόσο, με παρέμβαση των εκπροσώπων άλλων μονών που διακρίνονται για τη «σύνεση και τη μετριοπάθεια», αποφασίστηκε τελικά να σταλεί γραμμα στον κ. Βαρθολομαίο στο οποίο «θα εκφράζουμε τον λογισμό μας», καθώς «μέσω των δημιοσιευθέντων φωτογραφιών του αρχιεπισκόπου Αμερικής, μετά το πέρας του μυστηρίου, εδημιουργήθη λανθασμένη εντύπωσις σχετικώς με την αποδοχήν υπό της Εκκλησίας του μυστηρίου του γάμου εξ ατόμων του ιδίου φύλου, μήνυμα αντίθετον προς τα δόγματα και τη διδασκαλίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ωστόσο, οι αντιδράσεις γύρω από την επίσκεψη του κ. Ελπιδοφορου, κατά τους παρατηρητές των τεκταινόμενων στο «θησαυροφυλάκιο της Ορθοδοξίας», δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου των διεργασιών που συντελούνται στους κόλπους της αγιορείτικης κοινωνίας και χαρακτηρίζονται από την καταγραφή ρεύματος φονταμενταλισμού και ριζοσπαστικοποίησης, σε μονές, σκήτες και κελιά.

Αυτός ο διατρέχων οριζοντίως την αγιορείτικη κοινωνία νεοζηλωτισμός τείνει κατά την εκτίμηση θεολογικών και εκκλησιαστικών κύκλων, να αμφισβητήσει ανοιχτά την πνευματική ηγεμονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προς όφελος, αντικειμενικά, της στρατηγικής υπονόμευσής του, από άλλα ισχυρά ορθόδοξα εκκλησιαστικά κέντρα.

Μοναστήρια του Αθω, θεωρούμενα φίλα προσκείμενα στη Ρωσία, δεν διστάζουν να εναντιώνονται στις κατευθύνσεις και αποφάσεις του Φαναρίου, με πρόσφατη και εξόφθαλμη την περίπτωση κατά την οποία μονές αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν Ουκρανούς ιερωμένους που μάλιστα επέδειξαν «συστατήρια» του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Εν μέσω αυτού του κλίματος την ερχόμενη Δευτέρα η αγιορειτική κοινωνία υποδέχεται τον νέο πολιτικό διοικητή, Αναστάσιο Μητσιάλη, πρέσβη επί τιμή, που αντικαθιστά τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος αποχωρεί αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στον Αθω.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Ελπιδοφόρος: Το χαστούκι της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους ήταν τόσο ηχηρό που ακούστηκε στο Φανάρι και στη Νέα Υόρκη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: