Άλλο πάλι ετούτο… Θα μπορούσε η Τουρκία να ζητήσει Gripens από τη Σουηδία εάν τής αρνηθούν τα Eurofighters; ερωτά το περιοδικό Forbes… Ακόμα περιμένει τα F-16

Το σουηδικό πολεμικό αεροσκάφος Gripen, για το οποίο φαίνεται να ενδιαφέρεται η Τουρκία. Φωτογραφία via Saab




To αμερικανικό περιοδικό Forbes σε έτερο άρθρο του Paul Iddon τονίζει ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι έχει άλλες επιλογές για μαχητικά αεροσκάφη, εάν η Γερμανία δεν άρει την αντίθεσή της σε μια προτεινόμενη συμφωνία για 40 νέα κατασκευασμένα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon.

Δεν αποκλείεται η Τουρκία να σκεφτόταν να στραφεί στη Σουηδία για το Saab JAS 39 Gripen της, αφού η Άγκυρα εγκρίνει την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ; αναρωτιέται ο αρθρογράφος.

Αναφορές τον Νοέμβριο αποκάλυψαν ότι η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και τη Γαλλία για την πιο προηγμένη έκδοση του Eurofighter. Έκτοτε, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του έχει «πολλές άλλες πόρτες να χτυπήσει» για μαχητικά, εάν η Γερμανία επιμείνει στην αντίθεσή της.

Ως μέλος της κοινοπραξίας Eurofighter, το Βερολίνο έχει ουσιαστικό βέτο σε ποιες χώρες η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία μπορούν να εξάγουν το μαχητικό. Έχει μπλοκάρει τη βρετανική πώληση 48 επιπρόσθετων Eurofighter Typhoon στη Σαουδική Αραβία, γι’ αυτό πιθανότατα το Ριάντ συζητά τώρα την αγορά Rafales από τη Γαλλία.

  • Η Τουρκία αναμένει επίσης έγκριση για 40 νέα F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναμένει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώληση, που προτάθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2021, με αντάλλαγμα την άρση των αντιρρήσεων της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ψήφισε τη Σουηδική ένταξη, με την τελική επικύρωση να αναμένεται από τη γενική συνέλευση.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα άρει ορισμένα εμπόδια στην απόκτηση των F-16 από την Τουρκία, αν και δεν είναι σαφές αν θα επηρεάσει τη Γερμανία. Η Τουρκία είναι απίθανο να στραφεί στη Γαλλία για το Rafales για διάφορους λόγους και η αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών δημιουργεί την ανεπιθύμητη προοπτική επιπρόσθετων αμερικανικών κυρώσεων.

Η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να επιδιώκει την αγορά Eurofighters ακόμη και εάν εγκριθεί η συμφωνία για τα F-16. Ωστόσο, εάν υπάρχει άρνηση για τα  Eurofighters, τότε θα χρειαζόταν ένα συγκρίσιμο μαχητικό, και το Gripen αναμφίβολα ταιριάζει στον κατάλογο ως επαρκή εναλλακτική λύση για πολλούς από τους ρόλους που η Άγκυρα οραματίζεται να εκπληρώσει το Eurofighter.

Η πώληση Gripens στην Άγκυρα θα σήμαινε επίσης την πρώτη εξαγωγή αυτών των μαχητικών στη Μέση Ανατολή. Παρόλο που είναι ένα αρκετά αξιόλογο μαχητικό, το ρεκόρ εξαγωγών του Gripen είναι αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με το Eurofighter και το Rafale. Μια επιτυχημένη πώληση στην Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες πωλήσεις.

Η Γαλλία πάλευε να εξάγει το Rafale για χρόνια. Η πώληση Rafale το 2015 στην Αίγυπτο άνοιξε σταδιακά τον δρόμο για πολλαπλές πωλήσεις, με την πιο προσοδοφόρα αναμφίβολα να είναι η συμφωνία 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα ΗΑΕ τον Δεκέμβριο του 2021 για 80 αεροσκάφη.

Ο Suleyman Ozeren, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και ανώτερος συνεργάτης στο Orion Policy Institute, πιστεύει ότι η παρατεταμένη παρεμπόδιση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία θα καταστήσει απίθανη οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία για το Gripen. «Ενώ η Άγκυρα εξασφάλισε ορισμένες παραχωρήσεις από τη Στοκχόλμη, όπως η άρση της απαγόρευσης εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, το θέμα είναι ότι η Τουρκία το έχει παρακάνει έναντι της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ozeren στον αρθρογράφο.

«Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ολοκληρώσει η Άγκυρα τη διαδικασία, χωρίς να παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα και πρακτικές δικαιολογίες, εκτός από την προσπάθεια να πιέσει τη Στοκχόλμη να δώσει περισσότερες παραχωρήσεις», είπε. «Αυτή η μακρόσυρτη προσέγγιση απογοήτευσε τόσο πολύ τη Σουηδία που φάνηκε ότι η Άγκυρα σφετερίστηκε την προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ».

  • Ο Ozeren πιστεύει ότι η Τουρκία πιθανότατα θα συνεχίσει να διερευνά τις επιλογές της για άλλα μαχητικά, συμπεριλαμβανομένων των Gripens, εάν το Κογκρέσο συνεχίσει να καθυστερεί τη συμφωνία για τα F-16.

«Ωστόσο, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, η Άγκυρα μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα από το να ζητήσει από τη Στοκχόλμη τα μαχητικά Gripens για να εξομαλύνει τη σχέση της», είπε. «Ως εκ τούτου, το καλύτερο στοίχημα της Άγκυρας εξακολουθεί να είναι η προσφορά των F-16, η οποία περιλαμβάνει επίσης συστήματα εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα F-16».

Ο Ozeren πιστεύει επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει να «επιδιώκει το ενδιαφέρον της» για τα Eurofighters, εάν εγκριθεί η συμφωνία για τα F-16, προκειμένου να διαφοροποιήσει την αεροπορία της. Αλλά ούτε το F-16 Block 70 ούτε το Gripen αποτελούν μακροπρόθεσμα υποκατάστατα των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

«Αν και το Eurofighter μπορεί να έχει τρομερές δυνατότητες, δεν θα αντικαταστήσει αυτά που μπορούν να προσφέρουν τα F-35, δηλαδή αυτά που έχασε η Άγκυρα αγοράζοντας S-400 από τη Ρωσία», είπε ο Ozeren.

«Όσο για τα Gripens, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των περιστάσεων, η πιθανότητα απόκτησής τους είναι ένα μακρινό εγχείρημα για την Άγκυρα».

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Forbes, Paul Iddon – Might Turkey Seek Gripens From Sweden If Denied Eurofighters?

Η Τουρκία ψάχνει σαν …τρελή πολεμικά αεροσκάφη (και δεν βρίσκει): Για το περιφερειακό πλαίσιο της επιδίωξης αγοράς μαχητικών Eurofighter, αναφέρεται το Forbes

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: