Πως ήταν το συμπλεγμα του Κολοσσαίου της Ρώμης όταν χτίστηκε: Η τεχνητή νοημοσύνη αναπαριστά κάθε λεπτομέρεια ενός μνημειώδους έργου [video]

FILE PHOTO: An aerial view taken from an Italian Police’s helicopter of the Colosseum in Rome, Italy, EPA/ETTORE FERRARI




Το Κολοσσαίο, ένα έμβλημα της αρχαίας Ρώμης, αφηγείται σιωπηλά το μεγαλείο και τη βαρβαρότητα μιας περασμένης εποχής. Κατασκευασμένο κάτω από το οξυδερκές όραμα του αυτοκράτορα Βεσπασιανού, αντικατέστησε το πολυτελές Domus Aurea του Νέρωνα, συγκεντρώνοντας στρατηγικά την εύνοια του πληθυσμού.

Η τεράστια κλίμακα του φιλοξενούσε πάνω από 50.000 θεατές και μάχες μονομάχων και μάχες άγριων ζώων για περισσότερους από επτά αιώνες. Η πολιτική φινέτσα του αυτοκράτορα Βεσπασιανού είναι εμφανής στη μετατροπή της τεχνητής λίμνης του Νέρωνα σε κόμβο διασκέδασης.

Το Κολοσσαίο, που αρχικά ονομάστηκε Αμφιθέατρο Φλαβιανών, έγινε συνώνυμο με το ρωμαϊκό θέαμα. Αξιοσημείωτη είναι η πρωτοποριακή συγχώνευση στοιχείων του ελληνικού θεάτρου, δημιουργώντας έναν ξεχωριστό αμφιθεατρικό τύπο.

Το εξωτερικό, διακοσμημένο με δωρικούς, ιωνικούς και κορινθιακούς κίονες, αποτελεί παράδειγμα της ρωμαϊκής ευρηματικότητας, επαναπροσδιορίζοντας τις ελληνικές παραγγελίες καθαρά για διακοσμητική ομορφιά.

Το ξεπερασμένο εσωτερικό του Κολοσσαίου αποκαλύπτει μια εκλεπτυσμένη κατασκευή με υποδομές από σκυρόδεμα που υποστηρίζουν πολυεπίπεδα καθίσματα. Κάθε τμήμα, ή cuneus, που ορίζεται για διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, απηχεί την κοινωνική ιεραρχία. Ωστόσο, ο χρόνος και οι λεηλασίες κατά τον Μεσαίωνα άλλαξαν το πρόσωπό του, αφαιρώντας τα μαρμάρινα καθίσματα.

Παρά την ερήμωση, οι ματιές στην αρχαία δόξα επιμένουν. Φανταζόμενος την αρένα γεμάτη με τεχνητό γρασίδι, δέντρα και στηρίγματα, οραματίζεται κανείς μονομάχους και άγρια ​​θηρία να συμμετέχουν σε θεαματικές παραστάσεις. Το Κολοσσαίο, μια αντανάκλαση της ρωμαϊκής μηχανικής και ψυχαγωγίας, αντηχεί μέσα στο χρόνο, ψιθυρίζοντας ιστορίες μιας περασμένης εποχής.

Με πληροφορίες από Ancient Origins

Ο βασιλιάς Κάρολος, ως Δούκας του Λάνκαστερ, καρπώνεται προσωπικά όλη την περιουσία όσων πεθαίνουν χωρίς κληρονόμους: Ο «νόμος» του 1377, η bona vacantia και τα έσοδα του 2023

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: