Στους 50 βαθμούς υπό το μηδέν η θερμοκρασία στη Σιβηρία, χιονοθύελλες στη Μόσχα: Προβλήματα από το κύμα ψύχους στην Κεντρική Ευρώπη [βίντεο]

Πολίτες περπατούν στη χιονισμένη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Η θερμοκρασία σε τμήματα της Σιβηρίας έπεσε στους 50 βαθμούς κάτω από το μηδέν ενώ χιονοθύελλες έχουν καλύψει τη Μόσχα με ποσότητες ρεκόρ χιονιού και προκαλούν προβλήματα στις πτήσεις καθώς ο χειμώνας σαρώνει τη Ρωσία.

Στη Δημοκρατία των Σαχά, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σιβηρίας και περιλαμβάνει το Γιακούτσκ, μία από τις πιο κρύες πόλεις στον κόσμο, οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιφέρειας.

Ένα αφύσικα πρόωρο κύμα ψύχους έριξε τις θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της Σαχά, μιας εκτεταμένης περιφέρειας λίγο μικρότερης σε έκταση από την Ινδία.

Σχεδόν ολόκληρη η Σαχά βρίσκεται στη ζώνη των αιώνιων πάγων. Στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, το Γιακούτσκ, το οποίο βρίσκεται περίπου 5.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, η θερμοκρασία ήταν γύρω στους μείον 44 έως μείον 48 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες των 50 βαθμών υπό το μηδέν έχουν γίνει λιγότερο συχνές τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με τους αιώνιους πάγους να εμφανίζουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι λιώνουν.

Στη ρωσική πρωτεύουσα, μία από τις σφοδρότερες χιονοθύελλες που έχουν σημειωθεί ποτέ εκεί προκαλεί σήμερα καθυστερήσεις σε αεροδρόμια, με τους διαδρόμους προσαπογείωσης να είναι καλυμμένοι από πυκνό χιόνι.

Τουλάχιστον 54 πτήσεις σημείωσαν καθυστερήσεις και άλλες πέντε ματαιώθηκαν στα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι θερμοκρασίες στη Μόσχα προβλέπεται να πέσουν περίπου στους μείον 18 βαθμούς Κελσίου αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Κεντρική Ευρώπη

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι πολικές θερμοκρασίες  κυριαρχούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη με Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία να βρίσκονται στο επίκενρτο της κακοκαιρίας. .

Χθες, οι πτήσεις ξεκίνησαν μερικώς να πραγματοποιούνται, όπως έγραψε στην σελίδα του το αεροδρόμιο του Μονάχου, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Γερμανία, μετά από εκείνο της Φρανκφούρτης.

Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των προγραμματισμένων πτήσεων θα ολοκληρωθεί. Την ίδια ώρα, ακυρώνονται σήμερα όλα τα δρομολόγια των τρένων από και προς το Μόναχο.

Ενδεικτικά είναι τα όσα εκτυλίσσονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου καθώς χιλιάδες επιβάτες εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι. Έλληνες περιγράφουν με απόγνωση τα όσα έχουν βιώσει.

«Μας έβαλαν στο αεροπλάνο στις 9:30, ενώ η πτήση μας ήταν προγραμματισμένη για τις 8. Στις 12:30 μας παράτησαν στο αεροδρόμιο, που ήταν πλέον κλειστό, δεν είχε ούτε ταξί, ούτε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.




Ένας ακόμη επιβάτης συμπλήρωσε: «Είμαστε οικονομικά χάλια. Κοιμόμαστε πάνω σε καρέκλες και πλακάκια. Μας λένε να βρούμε ξενοδοχείο και να το πληρώσουμε από την τσέπη μας. Σε περίπτωση που βγούμε έξω από το αεροδρόμιο δεν θα μπορούμε να ξαναγυρίσουμε».

Ελβετία

Παρόμοιο σκηνικό επικρατεί και στην Ελβετία, όπου οι πτήσεις ακυρώνονται η μία μετά την άλλη, στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης. Οι σφοδρότατες χιονοπτώσεις προκάλεσαν περισσότερα από 120 ατυχήματα, ενώ ολόκληρες κοινότητες έχουν αποκλειστεί.

Αλλά και στην Τσεχία περισσότερα από 15.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για περαιτέρω χιονοπτώσεις. Ομοίως, στην Ιταλία, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, μετά τις ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την Τοσκάνη.




Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews
 

Πήγαν για ορειβασία και τους «κατάπιε» το ηφαίστειο: 11 νεκροί και 12 αγνοούμενοι στο «βουνό της φωτιάς» στην Ινδονησία [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: