Πετάει στα ύψη το bitcoin έφτασε στα 40.000 δολ παρά τα σκάνδαλα και τις χρεοκοπίες: Αύξησε την αξία του κατά 150% το 2023-Η SEC αποφασίζει για νέα επενδυτικά προϊόντα

File Photo Γραφική αναπαράσταση bitcoin EPA/SASCHA STEINBACH




Το Bitcoin ξεπέρασε τα 40.000 δολάρια τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τον Μάιο του περασμένου έτους, ενισχυμένο από τις ελπίδες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκρίνουν σύντομα μια νέα κύρια προσφορά που θα μπορούσε να ομαλοποιήσει περαιτέρω το περιουσιακό στοιχείο στα μάτια των επενδυτών.

Το Bitcoin εκτινάχθηκε στα ύψη φέτος, αυξάνοντας σε αξία σχεδόν 150%. Η τιμή του ενισχύεται από τις εικασίες γύρω από τη δημιουργία ενός ενδεικτικού ταμείου (ETF), δηλαδή ενός επενδυτικού προϊόντος που θα παρακολουθεί άμεσα την τιμή του κρυπτονομίσματος.

Αυτό το “Bitcoin ETF spot” θα επέτρεπε σε μεγαλύτερο μέρος του κοινού να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα χωρίς να χρειάζεται να το αγοράσει απευθείας. Έτσι, «τα θεσμικά χρήματα στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να έχουν μια νόμιμη και συμμορφούμενη διαδρομή», δήλωσε στο Bloomberg η Lucy Guzmararian, ιδρύτρια της Token Bay Capital. «Οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά υψηλές και αυτό θα οδηγήσει πραγματικά το bitcoin σε νέα επίπεδα», είπε.

Το Bitcoin διαπραγματευόταν πάνω από 40.700 $ περίπου στις 4:00 GMT τη Δευτέρα. Το ψηφιακό νόμισμα παραμένει πολύ κάτω από το επίπεδο ρεκόρ του, στα σχεδόν 69.000 δολάρια, που έφτασε το 2020, αλλά αυτή η προοπτική δίνει μια ανάσα ελπίδας σε έναν τομέα που χαρακτηρίζεται από χρεοκοπίες και σκάνδαλα.

Το FTX, το δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, χρεοκόπησε πέρυσι και το αφεντικό του Sam Bankman-Fried (SBF) αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 110 ετών για «μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών»όπως είπε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν.

Το αίτημα του ομίλου Ark Invest θα εξετασθεί το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου

Στις αρχές Νοεμβρίου, η SBF κρίθηκε ένοχη ότι χρησιμοποίησε, εν αγνοία τους, κεφάλαια που κατατέθηκαν από πελάτες της πλατφόρμας ανταλλαγής της για να τροφοδοτήσει επικίνδυνες συναλλαγές και επενδύσεις της επενδυτικής της εταιρείας, Alameda Research, συμπεριλαμβανομένων δανείων προς την FTX που έφτασαν περίπου τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια .

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Changpeng Zhao, αφεντικό της Binance, της μεγαλύτερης πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, ανακοίνωσε την παραίτησή του αφού συμφώνησε να δηλώσει ένοχος για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) θα επανεξετάσει  ένα αίτημα για τη δημιουργία ενός ETF σε bitcoin που υποβλήθηκε από τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Grayscale, καθώς και αιτήματα από άλλους ομίλους, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, και της Ark Invest.

Η πρώτη της απόφαση που θα αφορά το αίτημα της Ark Invest, το αργότερο στις 10 Ιανουαρίου. Το Bitcoin ενισχύθηκε επίσης από τις ελπίδες ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα νομισματικής σύσφιξης και θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Η τιμή του χρυσού έσπασε ιστορικό ρεκόρ, ξεπέρασε τα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά: Οι traders προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: