Οργή στο Παρίσι για το σχέδιο να δοθεί το όνομα του «μισογύνη» Σερζ Γκενσμπούργκ σε σταθμό του μετρό

O Σερζ Γκενσμπούργκ, το «κακό παιδί» της γαλλικής ποπ με την Τζέιν Μπίρκιν Photo via Wikimedia Commons/ Umberto Prizzi




Ήταν ένας ποιητής-προβοκάτορας του οποίου τα τραγούδια μεταμόρφωσαν τη γαλλική μουσική, ενώ η συχνά εξωφρενική συμπεριφορά του δικαιολογούνταν με ένα χαμόγελο.

Ωστόσο, τα σχέδια να ονομαστεί ένας νέος σταθμός του μετρό στα ανατολικά του Παρισιού με το όνομα του τραγουδιστή Σερζ Γκενσμπούργκ έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις, με τους διαφωνούντες να υποστηρίζουν ότι ένας μισογύνης του οποίου τα τραγούδια εξυμνούσαν την κακοποίηση παιδιών και αξίζει να μνημονεύεται με αυτόν τον τρόπο.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει το σχετικό αίτημα διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι ο νέος σταθμός του μετρό της γραμμής 11 στο Les Lilas, που πρόκειται να ανοίξει το 2024, δεν πρέπει να φέρει το όνομό του.

Η καριέρα του Γκενσμπούργκ, ο οποίος πέθανε το 1991, διήρκεσε περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ η ερμηνεία του με την Βρετανίδα ηθοποιό και ερωμένη του Τζέιν Μπίρκιν στο «Je t’aime . . . Moi non plus», που σκαρφάλωσε στην κορυφή των charts το 1969, έγινε έμβλημα μιας νέας εποχής σεξουαλικής απελευθέρωσης, αν και απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες.

Η αίτηση υποστηρίζει ότι, στη μετά το me too εποχή, ένας σταθμός δεν πρέπει να φέρει το όνομα ενός «διαβόητου μισογύνη» και η απόφαση να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Γκενσμπούργκ «φτύνει στο πρόσωπο» όλα τα θύματα του σεξισμού.

Αντίθετα αναρωτιέται: «Τι μήνυμα στέλνει αυτή η απόφαση να γραφτεί το όνομά του στον δημόσιο χώρο; Ότι είναι αποδεκτό, ακόμη και ενθαρρυντικό, να είναι κανείς βίαιος εναντίον γυναικών και παιδιών, εάν αυτό γίνεται από έναν άνδρα στο όνομα της τέχνης».

Με πληροφορίες από Guardian

 

Αλλο ένα περιστατικό επίθεσης σε δάσκαλο στη Γαλλία: 12χρονη μαθήτρια απείλησε με μαχαίρι την καθηγήτρια των Αγγλικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: