Έχουμε στοιχεία για τον καθοδηγητή, δηλώνει ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νέες συλλήψεις προ των πυλών για τα επεισόδια στου Ρέντη [video]

FILE PHOTO The incidents took place at the ‘Melina Mercouri’ sports arena. Screenshot via Alpha Tv




Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, η ταυτοποίηση κι άλλων εμπλεκομένων στα επεισόδια στου Ρέντη και τον τραυματισμό του αστυνομικού, την ώρα που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε νέες συλλήψεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι, θα υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις πέρα από αυτή του 18χρονου επισημαίνοντας πως ο άνθρωπος που τους προμήθευσε με φωτοβολίδες, πέτρες και ξύλα έχει κατονομαστεί και όλα τα στοιχεία που έχουν οι Αρχές στη διάθεσή τους αξιοποιούνται.

«Θα έχουμε συλλήψεις, δεν θα μείνουμε μόνη στη συγκεκριμένη σύλληψη του καθομολογία δράστη. Υπάρχει πλήθος στοιχείων. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να φτάσουμε στον καθοδηγητή,. Έχει κατονομαστεί από το δράστη άνθρωπος που παρακίνησε τα μέλη αυτής της συμμορίας να βγουν από την εξέδρα και να επιτεθούν τους αστυνομικούς. Είναι ο άνθρωπος που εφοδίασε με όπλα, φωτοβολίδες ξύλα πέτρες τα οποία είχε κρύψει σε χώρο εκτός γηπέδου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Αναζητούμε τον άνθρωπο αυτό αξιοποιώντας με βάση πληροφορίες και αξιοποιώντας μια σειρά από στοιχεία. Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» κατέληξε.

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, έφεραν το ζήτημα στον Άρειο Πάγο, παραδίδοντας φακέλους με 200 ονόματα σκληρών χούλιγκαν που έχουν εμπλακεί σε περιστατικά οπαδικής βίας ανά την επικράτεια και προέρχονται από όλες τις ομάδες.

 




Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο αστυνομικός – Έχασε το πόδι του

Σύμφωνα με νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν από το Νοσοκομείο Νίκαιας, ο 31χρονος αστυνομικός υπεβλήθη σήμερα σε ακρωτηριασμό αριστερού κάτω άκρου, λόγω μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και προς αποφυγή τοπικών σηπτικών και συστηματικών επιπλοκών και σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς.

Παραμένει νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, σε καταστολή και μηχανικό αερισμό. Υποστηρίζεται αιμοδυναμικά με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα και εξωνεφρική αιμοκάθαρση.

Σημειώνεται, ότι ο χτυπήθηκε από ναυτική φωτοβολίδα στο μηρό κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οπαδών με αστυνομικές δυνάμεις έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό.

Βρούτσης: «Κάμερες και ταυτοπροσωπία σε όλα τα γήπεδα»

Για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε σχέση με την αντιμετώπισης της αθλητικής βίας εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Απαντώντας για το περίγραμμα των προωθούμενων δράσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού έκανε για όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής, τονίζοντας πως «έχουμε το πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο εναντίον παραβατικών συμπεριφορών στον αθλητισμό, με ιδιώνυμο το οποίο ισχύει. Δεν υπάρχει πιο αυστηρό στην Ευρώπη».

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε δεκάδες εφόδους σε λέσχες, βρήκε πάρα πολλά στοιχεία, τα συγκέντρωσε. Υπήρχαν πρόσωπα τα οποία συνελήφθησαν. Υπήρχαν όμως και κενά. Παραδείγματος χάρη, τα κενά είναι ότι δεν διέθεταν τα γήπεδα την απαιτούμενη ηλεκτρονική εποπτεία, δηλαδή τις ονομαζόμενες κάμερες», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε δε πως «θα μπει ηλεκτρονική εποπτεία σε όλα τα γήπεδα με τρόπο που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Από την ψήφιση του νόμου και μετά και μέχρι την εγκατάσταση των καμερών τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο. Ολοι ξέραν ότι δεν λειτουργούν οι κάμερες και κρυβόντουσαν. Τώρα πλέον όλοι θα είναι κάτω από το φως της κάμερας».

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της τοποθέτησης των καμερών, ο κ. Βρούτσης είπε πως ακόμα δεν μπορεί να μιλήσει συγκεκριμένα, ωστόσο, όπως είπε, το περιθώριο για την επαναξιολόγηση του αποκλεισμού από τα γήπεδα ποδοσφαίρου που έχει αποφασίσει η Πολιτεία ολοκληρώνεται στις 12 Φεβρουαρίου.

«Θέλουμε να μπουν παντού ηλεκτρονικές κάμερες σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίες θα λύσουν το πρόβλημα και αυτό θα γίνει. Τα κείμενα του νόμου έρχονται στη Βουλή και θα υλοποιηθούν μέσα στον χρόνο που πρέπει», ανέφερε.

Ωμές εντολές, ψυχρή εκτέλεση δείχνει η δικογραφία

Την ίδια ώρα, τις τρομακτικές στιγμές που οδήγησαν στον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, ο οποίος εξακολουθεί να δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, περιγράφει τμήμα της σχηματισθείσης δικογραφίας για τον 18χρονο καθ΄ ομολογίαν δράστη.




Από το κείμενο της δικογραφίας προκύπτουν οι ωμές εντολές που έλαβε και εξετέλεσε ο 18χρονος και ο εγκληματικός ρόλος του καθοδηγητή, ο οποίος εμφανίζεται, βάσει της δικογραφίας, να τον διατάσσει τα εξής:

«Πάρτη αυτή εδώ, βγάλε το καπάκι που έχει από πίσω, τράβα το σχοινί και στόχευσε τους μπ@@@ς».

Η δικογραφία για τον 18χρονο έχει ως εξής:

Βραδινές ώρες της 9-12-2023, ο… (όνομα 18χρονου) εντοπίστηκε στην περιοχή του Ζεφυρίου, μαζί με τη σύντροφό του (αναφέρει το όνομα της συντρόφου) και από κοινού οδηγήθηκαν στην έδρα της Υπηρεσίας μας.

Όπως ανέφερε η… (όνομα της συντρόφου του), ο… (18χρονος) είχε μεταβεί στου Ρέντη για να παρακολουθήσει τον αγώνα βόλεϊ, μαζί με τον αδερφό του και εν συνεχεία προσήχθη από τους Αστυνομικούς, χωρίς όμως να έχει κάποια σχέση με τον τραυματισμό του Αστυνομικού.

Ανέφερε δε, ότι όταν συναντήθηκε από κοντά με τον… (όνομα 18χρονου), της εκμυστηρεύτηκε ότι ήταν αγχωμένος και φοβόταν μήπως βρεθούν τα αποτυπώματά του σε καπνογόνο που είχε πιάσει με τα χέρια του για μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο του είχε δώσει κάποιο άγνωστο άτομο, λίγο πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια.

Κατά την εξέταση του ο… (18χρονος) ομολόγησε ότι εκείνος πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα που τραυμάτισε τον Αστυνομικό κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Είχε μεταβεί μαζί με τον αδερφό του και δύο φίλους του στο γήπεδο προκειμένου να παρακολουθήσουν την ανωτέρω αναμέτρηση. Όταν ξεκίνησαν κάποιοι από τους οπαδούς να βγαίνουν έξω από το γήπεδο και να κινούνται προς το μέρος των αστυνομικών, ο… (18χρονος) τους ακολούθησε.

Συγκεκριμένα, ένας από αυτούς, ο οποίος είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, απευθυνόμενος προς τους υπόλοιπους οπαδούς είπε χαρακτηριστικά «πάμε έξω στους μπάτσους».

Αφού εξήλθαν του γηπέδου, ο ίδιος άνδρας του έδωσε μία ναυτική φωτοβολίδα, προτρέποντάς τον να την ρίξει προς το μέρος των Αστυνομικών, λέγοντάς του χαρακτηριστικά «Πάρτη αυτή εδώ, βγάλε το καπάκι που έχει από πίσω, τράβα το σχοινί και στόχευσε τους μπάτσους».

Αφού πλησίασαν τις αστυνομικές δυνάμεις, βλέποντας τους υπόλοιπους οπαδούς που ήταν δίπλα του να ρίχνουν διάφορα αντικείμενα στους Αστυνομικούς, ο… (όνομα 18χρονου), θέλησε να ρίξει τη φωτοβολίδα που κρατούσε στον αέρα, πλην όμως αφού την εκτόξευσε, εκείνη χτύπησε στο έδαφος και στη συνέχεια τραυμάτισε κάποιον Αστυνομικό στο πόδι του. Φοβούμενος για αυτό το οποίο είχε συμβεί, ο… (όνομα 18χρονου) επέστρεψε στο εσωτερικό του γηπέδου, αναφέροντας στον αδερφό του και στους φίλους του, τι ακριβώς είχε συμβεί προ ολίγου.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι, πρωινές ώρες της 9-12-2023, φοβούμενος για τις συνέπειες τις πράξης του, άλλαξε τον αριθμό της τηλεφωνικής σύνδεσης και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος, καθώς επίσης διέγραψε τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει στο προφίλ του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά στα άτομα στα οποία εκμυστηρεύτηκε ότι τραυμάτισε με τη ναυτική φωτοβολίδα τον Αστυνομικό της Υ.Α.Τ., ο κατηγορούμενος δήλωσε πως για το συμβάν, πέραν των ατόμων με τα οποία βρισκόταν στο γήπεδο, ενημέρωσε τη σύντροφό του και τον αδερφό του. Άπαντες οι ανωτέρω, πλην του… (όνομα ενός εκ των φίλων του) τα στοιχεία του οποίου ταυτοποιήθηκαν αργότερα, επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του, αναφέροντας την κακή ψυχολογική του κατάσταση, μετά το περιστατικό.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ

«Βγάλε το καπάκι, τράβα το σχοινί και στόχευσε τους ‘μπάτσους’»: Ωμές εντολές, ψυχρή εκτέλεση δείχνει η δικογραφία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: