Να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο είπε ο Ερντογάν στην πρόεδρο της Δημοκρατίας: Στο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη [live]

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνομιλεί με τον Προέδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο, Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2023. Ο Προέδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) πραγματοποιεί επίσκεψη επ’ ευκαιρία του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε στις 11:30 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ξεκινήσει το επίσημο σκέλος των επαφών του στην Αθήνα, κατά την ολιγόωρη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί.

Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκε στην είσοδο του κτηρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και η συνάντησή τους έγινε στην αίθουσα διαπιστευστηριών του Προεδρικού Μεγάρου. Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία ολιγομελών αντιπροσωπειών.

«Τα τραγικά συμβάντα στις χώρες μας έγιναν αφορμή για να επιβεβαιωθεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης σε δύσκολες συνθήκες ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την πολιτική βούληση εδραίωσης που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις» είπε εισαγωγικά η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Εάν αναλογιστούμε το τι γινέται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου καθώς και για την προώθση σχέσεων καλής γειτονιάς προς όφελος των δύο λαών μας» συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Έχοντας επίγνωση του γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουμε διαφορές είναι σημαντική η διατήρηση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας στην Ελλάδα μετά από 6 έτη πιστεύω ότι αντανακλά αυτό το θετικό πνεύμα» συνέχισε η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Πιστεύω ότι η αυτή η σύνοδος θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας» είπε ο κ. Ερντογάν. «Οι υπουργοί των δύο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις. Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα ζητήματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο ευνοϊκό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο μερών να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο»

 

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Τουρκίας στην Αθήνα προσγειώθηκε περίπου μισή ώρα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».

Όταν άνοιξε η πόρτα του προεδρικού αεροσκάφους της Τουρκίας απο μέσα βγήκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν που θα μετέχουν στις διμερείς επαφές και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ενώ στις 10:29 αποβιβάστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τον κ. Ερντογάν στην Ελλάδα υποδέχθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε σύντομο διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η αυτοκινητοπομπή του κ. Ερντογάν αναχώρησε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 11 το πρωί γεγονός που σημαίνει ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων και των επαφών θα πραγματοποιηθεί κανονικά όπως είχε ανακοινωθεί.

Live η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα: Οι συμφωνίες και τα «αγκάθια» της ατζέντας: Πως βλέπει ο τουρκικός Τύπος την επίσκεψή του στην Αθήνα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: