Live η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα: Οι συμφωνίες και τα «αγκάθια» της ατζέντας: Πως βλέπει ο τουρκικός Τύπος την επίσκεψή του στην Αθήνα [videos]

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (Δ) υποδέχεται τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Α), στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΑ, STR




Πυρετώδεις προετοιμασίες, και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, για την επίσκεψη-αστραπή του Τούρκου Προέδρου, στην Αθήνα. Στις 10.30 το πρωί, προσγειώθηκε το αεροσκάφος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ελ. Βενιζέλος με τον Τούρκο πρόεδρο να ξεκινά έναν μαραθώνιο συναντήσεων και επαφών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει συνάντηση στις 11.30 με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και στη συνέχεια, στις 12:15 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Η «θετική» ατζέντα και τα «αγκάθια»

«Οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, η μόνη μας διαφορά», διαμηνύει η Αθήνα που στοχεύει σε ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Έμφαση και από τις δυο πλευρές, δίνεται σε θέματα οικονομικής, και πολιτιστικής συνεργασίας, αλλά και στο μεταναστευτικό.

«Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης με τους γείτονές μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Αύριο θα πάμε στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, στις 18 Δεκεμβρίου, θα πάμε στην Ουγγαρία. Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης με τους γείτονές μας, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των κοινών συμφερόντων. Κάθε απόσταση που διανύει η χώρα μας στις διμερείς της σχέσεις στον πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον Αιώνα της Τουρκίας».

Όπως και στις δύο προηγούμενες διευρυμένες συνομιλίες, στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη, έτσι και τώρα δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα.

Δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Με την Άγκυρα τους τελευταίους μήνες να απέχει από τη ρότα των αναθεωρητικών βερμπαλισμών και των προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας επιδιώκεται να σηματοδοτήσουν το επόμενο βήμα στην πορεία βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων που θα έχουν 11 Έλληνες και 8 Τούρκοι υπουργοί θα βρεθούν:

  • Οικονομική συνεργασία
  • Τουρισμός
  • Πολιτισμός
  • Προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί η εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού στη Σμύρνη και Τούρκου αξιωματικού στη Λέσβο, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο περιορισμός των ροών.




Απρόβλεπτος ο Ερντογάν

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει διαχρονικά μια και μόνη διαφορά, δηλαδή τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και διαμηνύει πως δεν συζητά και δεν βάζει σε διαπραγμάτευση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η φράση – κλειδί πάντως είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις και στο πλαίσιο αυτό: Η κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια πρώτη ιδέα της «ατζέντας» που θα έχει μαζί του κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ελλάδα μετέφερε με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τη θέση ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Ο Ερντογάν, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση».

Επιπλέον αναφέρει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων «είναι ισχυρή» και ζητεί «παρόμοια προσέγγιση» και χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά».

Απάντηση στο «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» δίνει ακόμη σημειώνοντας πως αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας» και υπογραμμίζει ότι «η δομική ακεραιότητας της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά».

Σε ερώτηση τι θα πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα απάντησε: «Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών μας».

Τέλος, αναφορικά με το μεταναστευτικό, ζητεί την αρωγή της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα κριτική από τα αντιπολιτευόμενα τουρκικά ΜΜΕ δέχεται ο Τούρκος πρόεδρος για αλλαγή ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα: «Έλεγε “Μητσοτάκης γιοκ”, τώρα τον αποκαλεί φίλο του», «έλεγε ‘θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά στα νησιά’, τώρα λέει πως το εννοούσε για τους τρομοκράτες».

Ο Φατίχ Πορτακάλ, παρουσιαστής του HALK TV, σχολίασε χθες:

«Ο Ερντογάν αύριο ταξιδεύει στην Αθήνα. Όπως ξέρετε υπήρχε πριν απο λίγα χρόνια μια πρόταση που επαναλάμβανε ο Ερντογάν. Όταν υπήρχαν οι αερομαχίες και για την κατασταση των νησιών έλεγε πως ‘μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικἀ’.

»Ο Ερντογάν μίλησε λοιπόν στην σημαντική εφημερίδα, την Καθημερινή. Οι δημοσιογράφοι του έκαναν την ερώτηση: Κύριε πρόεδρε ‘λέτε πως θα έρθετε ξαφνικά μια νύχτα. Τι σημαίνει αυτό;’. O Eρντογάν δήλωσε πως ‘εγώ αυτό το είπα για τους τρομοκράτες, δεν το είπα για την Ελλάδα’.

»Επίσης ο Ερντογάν ο οποίος δήλωνε πως ‘για μένα ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει’, τώρα όμως τον αποκάλεσε ‘φίλε μου’. Εμείς τελικά είμαστε σαν τους ψευτόμαγκες τις γειτονιάς, ή ακούγονται βροντές αλλά δεν βρέχει».

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK μετέδωσε:

«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη στην ελληνική εφημερίδα. Καθημερινή. Απάντησε σε ερωτήσεις τις εφημερίδα ενόψει του Ανώτατου Συμβουλιου Συνεργασίας.

»Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και στην Ελλάδα και στην Τουρκία σχετικά με την επίσκεψη του Ερντογάν . Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να μην επιλύσουμε και μίλησε για μια ´νεα σελίδα στις σχέσεις».

Ο τίτλος του CNN TURK που κάνει λόγο για ιστορική επίσκεψη του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα SOZCU επικρίνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τίτλο: «Μπορούμε να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά ή να κάνουμε στροφή μια νύχτα ξαφνικά».

Η εφημερίδα ΗURRIYET σχολιάζει: «Θα πω στον φίλο μου, Κυριάκο», ενώ η AKSAM «Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός μας». Σύμφωνα με αναλυτή της HURRIYET, «η ελληνική πολεμική αεροπορία εκσυγχρονίζεται γρήγορα με νέα F-16 και F-35» και «αυτό προκαλεί ανησυχίες στην Άγκυρα». Ο Σεντάτ Εργκίν σημειώνει:

«Για οποιονδήποτε λόγο, και αυτό το σχέδιο φαίνεται να κινδυνεύει, εκτός και αν ξεπεραστεί το εμπόδιο της Γερμανίας στην αγορά του Eurofighter. Από την άλλη, σοβαρή πρόοδος έχει σημειωθεί φέτος στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 4,5ης γενιάς της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Από τον περασμένο Αύγουστο ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός VIPER του 10ου F-16 στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

»Η Ελλάδα έκανε αίτηση στις ΗΠΑ και για την αγορά του F-35 πέμπτης γενιάς.

»Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να σημειώνει πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής ισχύος, ενώ η Τουρκία δεν έχει κάνει ακόμη βήμα λόγω πολιτικών προβλημάτων στο μέτωπο των ΗΠΑ και της Γερμανίας, εμφανίζεται ως ανησυχητικό θέμα για τους λήπτες αποφάσεων στην Άγκυρα».

Η Γενί Σαφάκ, μεσαίας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα, υποστηρίζει ότι και η Τουρκία έχει ανάγκη από φίλους , αλλά αυτό εξαρτάται και από τη στάση της Ελλάδας.

Mε πληροφορίες από ertnews, skai

Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν: Με 3 δικές του θωρακισμένες λιμουζίνες ο Τούρκος Πρόεδρος-Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: