Ύψιστη προτεραιότητά μας παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής δηλώνει η υπουργός Παιδείας της Κύπρου

H Aθηνά Μιχαηλίδου. Φωτογραφία από τον λογαριασμό της στο Facebook




Σχεδόν μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή, το εθνικό μας πρόβλημα παραμένει άλυτο, ανέφερε την Κυριακή η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας την επιδίωξη της Λευκωσίας για επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

«Ύψιστη προτεραιότητά μας παραμένει και ο τερματισμός της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας, τα οποία αποστερούνται όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί του» είπε η Υπουργός, εκφωνώντας στους Καπέδες τον επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο της μαθήτριας που απεβίωσε στον Νομό Ηλείας στην Ελλάδα το 1974, Παναγιώτας Νικολάου.

  • «Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει, αυτό που επιδιώκεται είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, προκειμένου μέσα από τον διάλογο να επιτευχθεί η συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος στη βάση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Εκείνο, συνέχισε η Υπουργός, «που επιθυμούμε είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου, καθώς και η επικράτηση των αξιών της ειρήνης και της δικαιοσύνης».

«Θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα σε κάθε πολίτη να ζει στον τόπο μας υπό συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου. Θέλουμε να παραδώσουμε στη νέα γενιά μία πατρίδα απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής, αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών», πρόσθεσε.

Για αυτό τον στόχο, είπε η Υπουργός, «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

«Αυτό οφείλουμε σε όλους και όλες που έζησαν, μεγάλωσαν και πέθαναν στην προσφυγιά, σε όλους και όλες που ακόμα προσμένουν την επιστροφή. Αυτό θα απαλύνει τον πόνο κάθε ανθρώπου που βίωσε τις σκληρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και θα επουλώσει τα τραύματα στην ψυχή του κάθε παιδιού που αναγκάστηκε να ζήσει μακριά από τον τόπο του, την οικογένεια και τους φίλους του, όπως τα φιλοξενηθέντα στην Ελλάδα ασυνόδευτα παιδιά, κατά την περίοδο 1974-79», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στην Παναγιώτα Νικολάου, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι πρόκειται για μια τραγική περίπτωση, που αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής αλλά και μετά από αυτή.

  • «Η Παναγιώτα, βιώνοντας ήδη τον πόνο στην παιδική της ψυχή αμέσως μετά τα γεγονότα που σημάδεψαν το καλοκαίρι του 1974, ταξίδεψε μαζί με άλλα κυπριόπουλα στην Ελλάδα, ύστερα από πρωτοβουλία που είχε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης, Αθανάσιος. Μια υψίστης σημασίας πρωτοβουλία, η οποία επέτρεψε σε δεκάδες παιδιά να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε διάφορα εκπαιδευτήρια της Ελλάδας, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αγάπης και φροντίδας», σημείωσε.

Τα παιδιά αυτά, είπε η Υπουργός, φιλοξενήθηκαν σε οικοτροφεία, ιδρύματα και ανάδοχες οικογένειες, όπου τους υποδέχθηκαν και τους αγκάλιασαν με αισθήματα αλληλεγγύης και μεγαλοψυχίας.

«Εκεί, παρέμειναν μέχρι και την επιστροφή τους στην Κύπρο, διασφαλίζοντας τη διαμονή, τη σίτιση και την εκπαίδευσή τους. Ωστόσο η Παναγιώτα Νικολάου, ήταν το μόνο παιδί που δεν επέστρεψε πίσω στην πατρίδα και την οικογένειά της. Έπειτα από την ξαφνική της ασθένεια και επιδείνωση της κατάστασής της στο Ορφανοτροφείο «Αγία Φιλοθέη» στον Νομό Ηλείας, μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία», στις 4 Δεκεμβρίου 1974. Παρά τις προσπάθειες και την ιδιαίτερη φροντίδα των γιατρών, απεβίωσε λόγω καρδιακής προσβολής», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, η κηδεία της πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο Πελόπιο Ηλείας, παρουσία μελών της οικογένειάς της, αξιωματούχων και πλήθος κόσμου.

Είπε, παράλληλα, ότι έπειτα από ενέργειες της οικογένειας και μελών της Ομάδας Πρωτοβουλίας Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων Παιδιών στην Ελλάδα 1974-79, το 2022 έγινε κατορθωτή η μεταφορά των οστών της Παναγιώτας στην Κύπρο, όπου και τάφηκε σε οικογενειακό τάφο στους Καπέδες.

  • «Η ιστορία της Παναγιώτας, όπως και ξεχωριστά του κάθε ασυνόδευτου ανήλικου που βρέθηκε στην Ελλάδα το 1974, αποτελώντας άλλη μια τραγική πλευρά των θλιβερών γεγονότων που επακολούθησαν της τουρκικής εισβολής στην πατρίδα μας, αποκαλύπτει τις τραγικές συνέπειες του εκτοπισμού, που βίωσε στον μέγιστο βαθμό η πιο ευάλωτη ομάδα των προσφύγων, τα παιδιά», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε η Υπουργός Παιδείας, φανερώνει τη στοργή της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως επίσης το περίσσευμα καρδιάς των απλών Ελλήνων πολιτών και την άδολη αγάπη τους προς την Κύπρο.

«Ο ελληνικός λαός, παρακολουθώντας με συγκλονισμό τη δοκιμασία της μεγαλονήσου, στάθηκε αυθόρμητα από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των Κυπρίων, συνδράμοντας την προσπάθειά τους να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας τους. Με την ίδια ακριβώς θέρμη, ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε και στήριξε την πρωτοβουλία του αείμνηστου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιου. Έσπευσε να ανοίξει χωρίς δεύτερη σκέψη διάπλατα τις πόρτες των σπιτιών του, μετατρέποντας τα σε φιλόξενα καταφύγια», συμπλήρωσε.

  • Καταφύγια, όπως ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου, που κατάφεραν να χωρέσουν και να απαλύνουν τον πόνο, αλλά και να ξεθωριάσουν τις επώδυνες θύμισες των παιδιών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το δικό τους σπίτι εξαιτίας του πολέμου, φροντίζοντας, παράλληλα, να τους δημιουργήσουν νέες έντονες, ευχάριστες αναμνήσεις και ακατάλυτες σχέσεις ζωής.

«Αυτή η αυθόρμητη συμπαράσταση στα ασυνόδευτα κυπριόπουλα, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τους άρρηκτους αδελφικούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα με την Κύπρο. Είναι αυτή η ίδια ομοψυχία του Κυπριακού και Μητροπολιτικού Ελληνισμού, που υπήρξε, ανέκαθεν, η δύναμη του αγώνα μας για εθνική και φυσική επιβίωση. Αιωνία ας είναι η μνήμη της Παναγιώτας Νικολάου», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Το Abdulhamid Han βρίσκεται μεταξύ Κύπρου και Ρόδου, περιμένει την απόφαση του Ερντογάν για να ξεκινήσει για την κυπριακή ΑΟΖ: Περιμένει «σινιάλο» το τουρκικό γεωτρύπανο…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: