Ύψιστη προτεραιότητα η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου: Αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση, το μήνυμα της υπουργού Παιδείας

Η υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου Αθηνά Μιχαηλίδου. Φωτογραφία, ΓΤΠ, Υπουργείο Παιδείας




Ύψιστη προτεραιότητά μας παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, καθώς και η απαλλαγή της από τα ξένα στρατεύματα, τις αναχρονιστικές συνθήκες εγγυήσεων και τα επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, είπε η υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου, που διοργάνωσαν το βράδυ της Δευτέρας, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα επιτρέπει τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος. Μιας λύσης που θα δίνει τη δυνατότητα στον λαό μας να δημιουργήσει και να προοδεύσει μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας», πρόσθεσε.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε, παράλληλα, ότι η χθεσινή επετειακή εκδήλωση, αποκτά ξεχωριστή σημασία και αξία, αφού διοργανώνεται από ανθρώπους, που δεκαετίες αργότερα, παρέλαβαν τη σκυτάλη της εθνικής αξιοπρέπειας και σήκωσαν ξανά το λάβαρο της επανάστασης, επιζητώντας την απελευθέρωση της Κύπρου από την βρετανική αποικιοκρατία.

«Ευχαριστώ θερμά, εκ μέρους της Πολιτείας, τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, η θρυλική δράση των οποίων οδήγησε στη δημιουργία της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας και στα δικαιώματα που, ως πολίτες, απολαμβάνουμε εμείς σήμερα, παρά την τουρκική κατοχή. Συγχαίρω τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ, οι οποίοι, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, συμβάλλουν διαχρονικά στην καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης και στην τόνωση του αγωνιστικού φρονήματος του λαού μας», σημείωσε.

Είπε, επίσης, ότι εκδηλώσεις όπως η χθεσινή, αναδεικνύουν την καθοριστική συνεισφορά των απλών ανθρώπων της Κύπρου στην απόκτηση της Ελευθερίας και στη θεμελίωση της Δημοκρατίας.

«Σηματοδοτούν, παράλληλα, την ευθύνη και το ηθικό μας χρέος, να συνεχίσουμε τον αγώνα, ενόσω η πατρίδα μας παραμένει ακόμα υπό τουρκική κατοχή, μέχρι την τελική δικαίωση και την απελευθέρωση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην χθεσινή επέτειο, η υπουργός Παιδείας είπε ότι ο ελληνικός λαός, παρά το μικρό συγκριτικά αριθμητικό του μέγεθος και τα πενιχρά μέσα που διέθετε, τόλμησε το 1821 να διεκδικήσει με περισσό θάρρος την ελευθερία του, αψηφώντας, ενάντια σε κάθε λογική, την υπεροπλία της δύναμης στην οποία παρέμεινε υπόδουλος για τετρακόσια περίπου χρόνια.

Και ήταν τότε, συνέχισε, που στην Ελλάδα, σε αυτό το «πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου», όπως έγραψε και ο Σεφέρης, γράφτηκαν στιγμές απαράμιλλου ηρωισμού και δόξας.

«Ήταν τότε, που μια χούφτα Ρωμιοί ξεσηκώθηκαν, αποδεικνύοντας στην οικουμένη ότι η Ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται με θυσίες και αγώνες. Τα ηρωικά κατορθώματα των ελληνικού λαού και η ιδιαίτερα σκληρή αντίδραση των Οθωμανών, προκάλεσαν τη συμπάθεια των λαών της Ευρώπης και ανάγκασαν τους ηγέτες τους να υποστηρίξουν την απελευθέρωση της Ελλάδας», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, η Επανάσταση των Ελλήνων το 1821 αναδείχθηκε σε ένα αγώνα που απέδειξε ότι η πίστη, η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού, μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα.

«Για αυτό και αποτέλεσε πρότυπο, εμπνέοντας και άλλους λαούς να διεκδικήσουν τη δική τους ελευθερία. Εκτός βέβαια από την πίστη τους στην πατρίδα και την ελευθερία, οι Έλληνες διατήρησαν μέσω των χρόνων βαθιά την πίστη τους στην ορθόδοξη θρησκεία. Η εκκλησία ήταν διά μέσου της ιστορίας σταθερό και σημαντικό στήριγμα στους αγώνες τους», επεσήμανε.

Η Κύπρος παρούσα στην Επανάσταση του 1821

Η κα. Μιχαηλίδου είπε, επιπρόσθετα, ότι η Κύπρος, όπως και σε κάθε εθνικό αγώνα, δήλωσε από την αρχή παρούσα στην Επανάσταση του 1821.

«Είναι χαρακτηριστικός ο βαρύς φόρος αίματος που πλήρωσε το νησί μας το καλοκαίρι του 1821, με φάρο αντίστασης τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό. Βέβαια, η βίαιη αντίδραση των Τούρκων αλλά και τα κατορθώματα των Ελλήνων στα πεδία των μαχών στη μητροπολιτική Ελλάδα, γιγάντωναν τη θέληση και τον ασίγαστο πόθο τον Κυπρίων για ελευθερία. Δεκαετίες αργότερα, τα παλληκάρια της Κύπρου μιμήθηκαν το παράδειγμα των αγωνιστών της Επανάστασης, μέσα από ένα άλλο αγώνα, τον δικό τους μεγάλο Αγώνα εναντίον ενός νέου δυνάστη, της πανίσχυρης Βρετανικής Αυτοκρατορίας», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, έναν αγώνα ευγενή, θεμελιωμένο στην ενότητα και την ομοψυχία, «στον οποίο οφείλουμε την εθνική μας υπόσταση και υπερηφάνεια, την πρόοδο και την ευημερία μας».

«Η Αγία Λαύρα, το Χάνι της Γραβιάς, η Τριπολιτσά και η 9η Ιουλίου, προδιέγραψαν την 1η Απριλίου του 1955, τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Μαχαιρά και τον Αχυρώνα του Λιοπετρίου. Αποδίδοντας τον απαιτούμενο σεβασμό και την οφειλόμενη τιμή στους ανθρώπους που καθόρισαν με τον αγώνα και τη θυσία τους τη συνέχεια του Ελληνισμού, στρέφουμε το βλέμμα μας στο παράδειγμα και στην απαράμιλλη φιλοπατρία τους. Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τα υψηλά ιδανικά που μας κληροδότησαν. Έχουμε χρέος να βαδίσουμε στον δρόμο που μας δείχνετε όλοι εσείς, οι αγωνιστές του ηρωικού έπους της ΕΟΚΑ, παραμένοντας αφοσιωμένοι στη διαφύλαξη του ιστορικού μας παρελθόντος και στον αγώνα για δικαίωση της πατρίδας μας», σημείωσε.

Ιδιαίτερα, κατά αυτή την χρονική περίοδο, συνέχισε η υπουργός Παιδείας, «που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει σημαντικές εθνικές προκλήσεις, παραμένοντας, για 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, υπό συνθήκες κατοχής, καλούμαστε να υπερασπιστούμε την επιβίωση, τα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού μας».

«Ύψιστη προτεραιότητά μας παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, καθώς και η απαλλαγή της από τα ξένα στρατεύματα, τις αναχρονιστικές συνθήκες εγγυήσεων και τα επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Προς την κατεύθυνση αυτή, παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα επιτρέπει τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος. Μιας λύσης που θα δίνει τη δυνατότητα στον λαό μας να δημιουργήσει και να προοδεύσει μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας», συμπλήρωσε.

Ως υπουργείο Παιδείας, είπε η κα. Μιχαηλίδου, «ο στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε στους νέους και τις νέες μας, εκείνες τις αξίες και δεξιότητες, δημιουργώντας τους πολίτες με φιλοπατρία και κριτική σκέψη, οι οποίοι, αντλώντας διδάγματα από την Ιστορία μας, ζουν δυναμικά στο παρόν με το βλέμμα δημιουργικά και αισιόδοξα στο μέλλον, σε μια επανενωμένη, ελεύθερη πατρίδα».

«Για αυτό τον στόχο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εξαντλώντας κάθε ειρηνική προσπάθεια. Αυτό χρωστάμε στις παρούσες, τις απελθούσες και τις μέλλουσες γενιές του τόπου μας. Αυτό χρωστάμε σε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα και την Κύπρο. Από αυτό εδώ τον χώρο, με αισθήματα περηφάνειας και συγκίνησης, σας απευθύνω θερμές ευχαριστίες για όλες τις θυσίες σας για το τόπο μας», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Το ζητούμενο είναι μια «έντιμη, αξιοπρεπής και βιώσιμη λύση» του Κυπριακού: “Δεν ξεχνάμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν εφησυχάζουμε”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: