Οι Τούρκοι λένε στους αφελείς(;) Αμερικανούς ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου για την “καυτή” Ερυθρά Θάλασσα (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τους παρουσιαστές της Πρωινής Ζώνης, Γιώργο Κακούση και Αννα Λιβαθηνού. Φωτογραφία από το Action24.




Η συμμετοχή της Ελλάδας στη ναυτική δύναμη, υπό το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας στην Ερυθρά Θάλασσα, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, ανταποκριτή της ιστοσελίδας μας Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, με την Άννα Λιβαθυνού και τον Γιώργο Κακούση στην Πρωινή Ζώνη του καναλιού Action24.

Ο ανταποκριτής στις ΗΠΑ και οι παρουσιαστές της εκπομπής, αναφέρθηκαν ακόμα στην τουρκική υπόσχεση ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει κλείσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι μία τουρκική υπόσχεση που δόθηκε πολλές φορές και δεν υλοποιήθηκε ποτέ μέχρι τώρα. Θα φανεί τη Δευτέρα αν η νέα υπόσχεση θα εκπληρωθεί αυτή τη φορά.

Διπλωματικές πηγές δεν μπορούν να προβλέψουν τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και αναμένουν με αγωνία την απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, εάν και εφόσον δώσει την εντολή ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας.

Εάν η τουρκική Βουλή εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει το τουρκικό αίτημα για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16. Ταυτόχρονα θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, ενώ η χώρα μας θα λάβει και άλλο αμερικανικό πολεμικό υλικό και μάλιστα δωρεάν.

  • Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γ. Μανδαλίδη από την Κωνσταντινούπολη:

Στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, κατά την ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

«Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα στη βάση μιας θετικής ατζέντας και μέσω ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου. Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου μας ήταν μια συγκεκριμένη έκφραση αυτής της προσέγγισης» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, για να προσθέσει:

«Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε με κάθε ευκαιρία τα δικαιώματα των ομογενών μας που κατοικούν στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν, επανέλαβε την τουρκική θέση για κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων προκειμένου να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις:

«Απώτερος στόχος μας είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με βάση την πραγματικότητα στο νησί. Όσο δεν εξισώνεται το καθεστώς κυριαρχίας των δύο πλευρών, δεν είναι δυνατή η έναρξη των διαπραγμάτευσεων μεταξύ των μερών. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της (παράνομης) “τδβκ” και την ανάπτυξη των σχέσεών της με άλλες χώρες».

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με τις βαλκανικές χώρες:

«Βλέπουμε τα Βαλκάνια, μέρος των οποίων είμαστε, ως μια περιοχή όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία μπορούν να προωθηθούν από κοινού. Οι ιστορικοί και ανθρωπιστικοί δεσμοί μεταξύ μας είναι τα κύρια στοιχεία που μας διακρίνουν από άλλους δρώντες στα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τους ακλόνητους δεσμούς και την παρουσία μας στα Βαλκάνια».

Ασκώντας κριτική στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η ανάπτυξη περισσότερων δυνατοτήτων και εναλλακτικών στρατηγικών δεν είναι επιλογή για την Τουρκία, αλλά αναγκαιότητα για την επιβίωσή της.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2024, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε: «Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει την Τουρκία ως ανταγωνιστή και όχι ως εταίρο και ότι ορισμένοι από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δεν λαμβάνουν υπόψη τις ευαισθησίες μας σε θέματα ασφαλείας, οδηγεί τη χώρα μας στην ανάπτυξη περισσότερων δυνατοτήτων και εναλλακτικών στρατηγικών. Αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εμάς- έχει καταστεί αναγκαιότητα για την επιβίωση του κράτους και του έθνους μας».

Προηγουμένως ανέφερε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ» και υποστήριξε ότι υπάρχει μία αντίφαση «όταν βλέπουμε τις πολιτικές που εφαρμόζουν ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, η υποστήριξη που παρέχουν στο PKK/YPG (σ.σ. στους Κούρδους) στη Συρία και οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

Για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Άγκυρα δεν έχει εγκρίνει ακόμη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι την τελική απόφαση θα λάβει η τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Χακάν Φιντάν, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο για τις Βρυξέλλες «να ξεπεράσουν την έλλειψη στρατηγικού οράματος και κοινής λογικής που απορρέει από τους στενούς υπολογισμούς ιδιοτέλειας ορισμένων μελών της». «Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει για την Τουρκία τα ενθαρρυντικά βήματα που κάνει για άλλες υποψήφιες χώρες» σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Κίνηση με μεγάλο ρίσκο η συμμετοχή της Ελλάδας στη δύναμη της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά έλαβε τα εύσημα από την Αμερική: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: